Seven Up

Seven Up je bila poznata bosanskohercegovačka pop grupa osnovana 1993. godine u ratnom Sarajevu. Grupa prestaje s radom u potpunosti 2004. godine kada je napušta njen frontmen Deen.

Biografija

Grupa se osniva u ratnom Sarajevu 1993. na osnovu ideje tadašnjih tinejdžera Gordana Radića-Gogija, Elvira Hadžijamakovića-Lile, Zoltana Milića-Zolija, Eldina Nizama-Dine i Eldina Oprašića. Prvi put nastupaju na festivalu Vaš šlager sezone 93 na kome su kompozicijom “Princeza Neona” u konkurenciji tadašnje sarajevske pop scene osvojili 4. mesto. U narednom periodu grupa doživljava personalne promene i dovođenjem ženskog vokala u grupu pripremaju pesme za svoj prvi album ” Noćne ptice” koji im 1995. izdaje diskografska kuća HALIX iz Sarajeva. Album ” Noćne ptice” biva proglašen albumom godine.

Krajem 1996 g. grupu napušta Nermin Karšić u grupu dolazi 15-godišnji Fuad Backović kao vokal umesto dotadašnje pevačice Aide Lindov i od tada grupa deluje u sledećoj postavi čine: Gordan-Gogi Radić vokal, koreograf i osnivač grupe, Nedim Zgodić, Elvir Hadžijamaković – Lilo, Damir Pašić – Dadi i Fuad Backovića, kao plesači i vokali. Godina 1997. je bila godina početka pune afirmacije grupe, koju su iskoristili za pripremu novih pesama i za brojne nastupe, a ta koncertna aktivnost im je i bez novog projekta donela titulu “Grupa godine 97”. 1998. godine izdaju album “Otvori oči” koji je iste godine postigao tiraž od više desetina hiljada prodatih nosača zvuka. Zahvaljujući tome grupa je postala poznata u susednim Hrvatskoj i Sloveniji i počela sa nastupima po diskotekama širom Zapadne Evrope.

Godine 1999. grupa je bila na kvalifikacionom festivalu za Eurosong, međutim kao predstavnik BiH izabran je Dino Merlin koji ih je prestigao za nekoliko bodova. Međunarodni muzički festival “Forte 99” održan u Sarajevu je potvrdio da svi uspesi grupe Seven Up nisu ni malo slučajni i grupa na istom osvaja 5 nagrada u svim kategorijama festivala. U toku 1999. godine osim nastupa širom Evrope, Seven Up učestvuje i na večeri zabavne muzike festivala “Bihać 99” i osvaja prvu nagradu publike. Svi uspesi kojima je obeležena 1999 godina, grupi Seven Up donose priznanje “Grupa godine 99” u BiH, a afirmacija grupe u Hrvatskoj i Sloveniji je potvrđena pozivom i učešćem na eminentnom festivalu “Melodije Jadrana 99” održanom u Splitu, na kojem je grupa Seven Up nastupila u revijalnom delu festivala i na kome su im predstavnici Croatia Records-a uručili visoko priznanje za ostvaren tiraž albuma “Otvori oči” na teritoriji Hrvatske i Slovenije.

Tokom 2000. godine grupa nastupa na festivalima u Zrenjaninu i Budvi, u Zrenjaninu grupa osvaja znatnu medijsku pažnju i pažnju publike, takođe izdaju novi album pod nazivom “Seven” povodom 7. godišnjice grupe koji osvaja publiku na cijelom prostoru bivše Jugoslavije. Grupa Seven Up se odlikuje kvalitetno osmišljenim show programom koji prezentira publici prilikom svojih celovečernjih nastupa, a koji karakteriše bogat i raznovrstan repertoar u kome se osim vlastitih kompozicija nalaze i aktuelni hitovi domaće i strane muzike. 2003. Deen napušta grupu, a ona prestaje sa svojim radom 2004.

Preuzeto sa biografija.org

Facebook
Twitter
Pinterest

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

SRBIJA

120 RSD

ŠVAJCARSKA

2 CHF

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

AUSTRIJA

1,55 EUR

NEMAČKA

0,79 EUR* Cena mobilnog zavisi od operatera

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Astro SMS

Nikada nije kasno da preuzmete stvar u svoje ruke i obratite se našem stručnom i profesionalnom astro timu za svoju ličnu astro prognozu!

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.