Šest super izuma koje su osmislile žene

Verovatno, kada pričamo o svetskim izumima, najpre pomislite na Teslu, Ajnštajna, Nobela i mnoge druge muškarce. Međutim, i žene su imale veliki udeo u menjanju sveta.

Iako se, kada se pomisli na izume koji su obeležili istoriju, najčešće pomisli na mnoge muškarce, veliki je broj žena koje su na podjednako važan i uspešan način menjale svet. Donosimo vam spisak fantastičnih izuma iza kojih, verovali ili ne, stoje isključivo ženska imena.

Brisači na automobilu

Meri Anderson se davne 1903. godine setila kako bi brisači na automobilu bili izuzetno korisni. Šipka sa gumenim dodatkom koji stoji na staklo patentirala je godinu posle. Iako je njena ideja uvrštena u serijsku proizvodnju tek nekoliko decenija nakon, danas vožnju u limenom ljubimcu ne možemo ni da zamislimo bez jednostavnog, ali veoma važnog izuma.

Monopol

Elizabet Megi je glavna i odgovorna za jednu od najpopularnijih društvenih igara svih vremena. Ova se igra originalno zvala ‘“The Landlord’ s Game“ i izumljena je, odnosno patentirana 1903. godine. Iako je današnja namena dobra zabava i druženje sa porodicom i prijateljima, ova dizajnerka igru je osmislila kako bi demonstrirala tragičan efekat koji donosi pohlepa i gramzivost.

Solarno grejanje

Mađarica, doktorka Marija Telkes je odgovorna za prvi sistem grejanja na solarnu energiju. Godine 1925. preselila se u Ameriku i zaposlila na projektu koji se bavio isključivo ovom problematikom. Već 1940. godine razvila je i učinila dostupnim prvi solarni sistem grejanja za domaćinstva, a u realizaciji projekta joj je pomogla još jedna uspešna žena – arhitekta Elenor Rejmond.

Pivo

Iako ne postoje 100 odsto pouzdane informacije o tome ko je zaista prvi proizveo pivo, istoričari veruju kako su to bile žene. Naime pre 7.000 godina u Mesopotamiji žene su bile zadužene za proizvodnju piva.

Bila je to veština koju radile samo i isključivo pripadnice lepšeg pola. Pivo se tada smatralo božjim darom, a sudeći po njegovoj popularnosti danas, ostalo je jedno od najpopularnijih pića svih vremena, i to zahvaljujući vrednim ženskim rukama.

Protivpožarne stepenice

Prve protivpožarne stepenice na spoljnoj strani zgrade koje u slučaju opasnosti poput požara olakšavaju evakuaciju 1897. godine je izumela Ana Konli. Njen izum prihvatili su brojni arhitekti, a održao se do današnjeg dana.

Pancir

Verovali ili ne, zaštitni balistički prsluk, poznatiji kao pancir izumela je žena. Njeno ime je Stefani Kvolek, a istraživanje koje je provodila rezultiralo je pronalaskom pancira, tačnije materijala koji se koristi u izradi istih. Izum je patentirala 1966. godine. Međutim, to nije bio njen jedini izum. U bogatoj 40 godina dugoj karijeri ova žena patentirala je više od 40 različitih izuma zbog čega je njeno ime uvršteno u Dvorani slavnih pronalazača.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

PRIJE 7 GODINA SAM SE UDALA ZA 11 GODINA STARIJEG MUŠKARCA KOJEM JE SUPRUGA UMRLA

Pročitaj →

OTIŠLA SAM U ŠVICARSKU DA ČUVAM NEKO DIJETE

Pročitaj →

Kontrolirajte zdravlje svojih zuba i desni

Pročitaj →

Top komad koji ide uz sve

Pročitaj →

Savjeti kako mališanima osigurati prostor za prve korake

Pročitaj →

Najdjelotvornije prirodne maske za lice

Pročitaj →

Moderni i seksi pleteni setovi

Pročitaj →

Macina trava olakšava put do potomstva

Pročitaj →

SAVREMEN DOM SA ČAK 16 RAZLIČITIH PODNIH NIVOA

Pročitaj →

ČORBA PUNA ZDRAVLJA

Pročitaj →

TJESTENINA U UMAKU OD CRVENE PAPRIKE

Pročitaj →

Plakanje je uvijek poziv upomoć

Pročitaj →

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM 24/7

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

NEMAČKA fiksna

0,79 EUR

ŠVAJCARSKA

1 CHF

AUSTRIJA

0,87 EUR

SRBIJA

60 RSD

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

BiH HT Eronet

1,85 KM

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.