Sergej Ćetković – Biografija

Sergej Ćetković, pevač i kantautor, svojom pojavom nikako ne deluje kao neko ko je u stanju da peva najnežnije pesme i balade.

Visok oko dva metra zaista opravdava uvreženo mišljenje o tome kako pravi kršni Crnogorac treba da izgleda.

Ipak, to što je krupan nikako ne znači da nije emotivan. I sam tvrdi da u svakome od nas uvek postoji jedno malo i emotivno dete, samo što neki ljudi to kriju ili potiskuju, a neki dozvoljavaju emocijama da isplivaju na površinu.

Sergej Ćetković voli da peva nežne i lagane pesme koje imaju emotivni naboj i u kojima se čuje šum mora, ali voli da sluša i neku drugu vrstu muzike u slobodno vreme.

Poreklo i detinjstvo Sergeja Ćetkovića
Sergej Ćetković se rodio u Titogradu (današnjoj Podgorici) 8. marta 1976. godine. Rodio se na praznik Dan žena, pa je to bio verovatno jedan od znakova da će svoj rad posvetiti nežnijem polu.

Otac Slobodan nekada je bio vozač na reli trkama i osvajao je nagrade za brzu vožnju. Osvojio je kup Jadrana i bio prvak nekadašnje velike Jugoslavije. Majka, po imenu Dragica, bila je farmaceut.

Mali Sergej je bio nestašno dete. Pričali su mu da je njegov otac čim čuje dečiji plač sedao u auto jer je znao da mora da ga vozi lekaru.

Majka Dragica je prva primetila Sergejev muzički talenat. Odlučili su da mu kupe klavir, pa je u centru dnevne sobe bilo glavno okupljalište jer je Sergej tamo svirao i uveseljavao sve prisutne.

Klavir je kupljen na kredit, ali se nakon nekog vremena porodična finansijska situacija pogoršala, pa su morali da ga prodaju.

Kada je imao deset godina, Sergej je 1986. godine učestvovao na festivalu „Naša radost“. Na ovom festivalu osvojio je drugo mesto.

Sergej ima i dva brata, to su Igor i Srđan. Kada je bio mali, najviše se igrao sa starijim bratom Igorom, a on ga je kao i sva starija deca, izbegavao.

Sergej veruje da je od svog oca nasledio takmičarski duh, a od majke muzički talenat.

Kada je upisao osnovnu školu Sergej je paralelno upisao i nižu muzičku školu „Vasa Pavić“ u Podgorici (1983). Bio je ponosan što upisuje muzičku školu i čitavu društvo ispred zgrade mu je zavidelo u tom trenutku kada ga je majka povela na prijemni ispit. Na odsek za klavir su ga primili odmah jer se pokazalo da ima prirodni talenat.

Kada su mu 1987. godine kupili klavir (na kredit) bila je to velika radost. Svako ko je pohađao muzičku školu zna koliko znači kad klavir imaš kod kuće i možeš da vežbaš u svakom trenutku, a ne samo u određeno vreme u muzičkoj školi. Sergej je pored školskog programa, etida, sonata, menueta i komada, voleo da peva i svira pesmice koje se nisu nalazile u obaveznom programu.

Kada su prodali klavir, Sergej je bio veoma tužan, ali je sa velikom voljom nastavio da vežba i redovno odlazio u muzičku školu.

Krajem osamdesetih godina Sergej počinje da sluša uz starijeg brata popularnu muziku tog vremena. Uskoro ulazi u bend pod nazivom „Vatrena srca“ i tamo peva i svira.

Nakon završene osnovne muzičke škole, odlučio je da nastavi dalje i upisuje srednju muzičku školu. Nju je završio 1994. godine.

Iste te godine je postao član grupe „Amfiteatar“. Prvo je bio prateći vokal i svirao je klavijature, a zatim se izborio za mesto glavnog pevača.

Muzička karijera
1988.godine se muzička grupa „Amfiteatar“ raspala, pa je Sergej polako počeo da stvara svoju samostalnu karijeru. Odlučio je da se prijavi na festival „Sunčane skale“. Nastupio je sa pesmom „Bila si ruža“.

U to vreme je imao velike snove. Konkurisao je na evropskoj muzičkoj akademiji u Holandiji i bio je primljen. Spremao se da ode, ali je ispao problem sa vizama i on je morao da odustane od puta i daljeg školovanja.

Nekako baš u to vreme sreće Kristinu, prelepu sugrađanku i uz njenu pomoć zaboravlja na propuštenu šansu u inostranstvu.

Sledeće godine (1999) Kristina i Sergej su odlučili da se venčaju. Svadba je bila u martu mesecu u njihovom rodnom gradu. Supruga mu je i dan danas jedna velika podrška. Ispostavilo se da se sa Kristinom poznavao još iz detinjstva i da su između njih uvek postojale simpatije.

Posle detinjstva su im se putevi na kratko razišli, da bi se ponovo sreli u svojim dvadesetim godinama. Čim su se ponovo ugledali znali su da su jedno za drugo i da više ne smeju da se razdvajaju. Zabavljanje je trajalo svega šest meseci, nakon čega je usledilo venčanje.

Sergej odlučuje da nastupi na Budvanskom festivalu i 2000. godine se prijavljuje sa pesmom „Sati, dani, godine“. Te iste godine objavio je svoj prvi pravi studijski album koji je nazvao po svojoj supruzi.

Odmah nakon objavljivanja, dosta pesama su postale pravi hitovi, a Sergej biva proglašen za pevača godine u svojoj zemlji.

Na ovome se nije zadržao, već je isto priznanje osvojio još tri puta. Ovu nagradu dodeljuje Montefon. 2008. godine je od iste institucije dobio specijalnu nagradu za najkompletniju muzičku ličnost Crne Gore.

U 2002. godini odlučio je da za izdavačku muzičku kuću „Goraton“ izda svoj drugi po redu studijski album pod nazivom „Budi mi voda“. Na ovom albumu je bilo puno lepih pesama, a mnoge od njih su se vrlo brzo izdvojile kao veliki hitovi. Sergej polako postaje jedan od rado slušanih izvođača kako u Crnoj Gori, tako i u Srbiji. Hitovi Sergeja Ćetkovića se nalaze na prvim mestima top-lista pop muzike.

2003.godine Sergej doživljava blistavi uspeh na regionalnim festivalima. Njegovu karijeru su tada obeležile „Zlatna sirena“, nagrada za najbolji tekst za pesmu „Probudi me“, na festivalu Sunčane skale koji se svakog leta održava u Herceg Novom. Iste te godine je dobio nagradu za najbolji aranžman pesmne „Postojim i ja“ na festivalu koji se svakog leta održava u Budvi.

2004.godine Sergej je odlučio da se okuša i na takmičenju za izbor pesme koja će učestvovati na festivalu i takmičenju Evrovizija. Učestvovao je na Evropesmi sa svojim autorskim delom „Ne mogu da ti oprostim“.

Te iste godine ga srpska Pink televizija proglašava najboljim pevačem u pop kategoriji.

Nakon toga, Sergej počinje saradnju sa izdavačkom kućom City records (2005). Sa njima objavljuje svoj treći po redu studijski album koji nosi ime „kad ti zatreba“.

Ovaj album je oborio sve dotadašnje rekorde kada je u pitanju slušanost, ali i tiraž. Na ovom albumu se nalazila pesma „Kad ti zatreba“ koju je komponovao za film „Pogled s Ajfelovog tornja“.

Takođe, izdvojio se hit „Pogledi u tami“ koji je i dan danas rado slušana pesma. Ova pesma je bila na vrhu svih top-lista na prostoru čitave bivše Jugoslavije.

Iste godine, na radijskom festivalu je dobio nagradu za pevača 2005.

2006.godina je bila izuzetno uspešna za Sergeja Ćetkovića. Tada je konačno mogao da odahne i u potpunosti uživa u onome što je postigao. Njegove pesme su rado slušane, ima puno hitova, održava koncerte u svim većim gradovima u Srbiji i Crnoj Gori. Uspeo je da održi čak tri velika solistička koncerta u Sava centru u Beogradu.

Pre nego što je objavio svoj četvrti studijski album, Sergej je izdao singl pod nazivom „Kad bi htjela ti“.

Novembra 2007. godine izdao je svoj četvrti studijski album „Pola moga svijeta“.

U 2008. godini je Sergej primio mnoga priznanja. Te godine je imao pet rasprodatih koncerata u Sava centru u Beogradu, a mnogi su tvrdili da bi sasvim lako mogao da napuni i Beogradsku arenu.

2009.godine Sergej Ćetković je odlučio da otpeva duet sa Eminom Jahović na njenom prvom solo koncertu u Sava centru. Odlučili su se za pesmu „Med“ koju je ova lepa pevačica originalno otpevala sa Dinom Merlinom. Iste godine je Sergej pozvan u novogodišnju specijal emisiju Vesne Dedić „Balkanskom ulicom“.

Porodični život
Supružnici Sergej i krisitina su 2010. godine odlučili da usvoje dete. U braku su bili već 12 godina kada su iz Doma za nezbrinutu decu u Bijeloj usvojili Lolu koja je tada bila beba. Iste godine Sergej izdaje svoj sledeći album pod nazivom „Dva minuta“, a sav zarađeni novac poklanja ovom domu za nezbrinutu decu.

Septembra meseca iste godine odlazi u Vels i tamo snima spotove za dve pesme sa poslednjeg albuma.

Konačno, svojih deset godina uspešne muzičke karijere proslavlja velelepnim koncertom u Beogradskoj areni.

2012.godine, porodica Ćetković odlučuje da usvoji još jednu bebu, pa u njihov dom ulazi beba Mila od četiri meseca.

Dobrotvorni rad Sergeja Ćetkovića
Sergej Ćetković je poznat po mnogim dobrotvornim koncertima i donacijama koje je nesebično davao svima kojima je to neophodno.

Sergej Ćetković ­ – pevač, aranžer, kantautor, muzičar
Rođen: 8. marta 1976. godine u Podgorici

Supruga: Kristina

Deca: Lola i Mila

Visina: 2 m

Instagram: @cetkovics

Preuzeto sa biografija.org

Facebook
Twitter
Pinterest

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

SRBIJA

120 RSD

ŠVAJCARSKA

2 CHF

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

AUSTRIJA

1,55 EUR

NEMAČKA

0,79 EUR* Cena mobilnog zavisi od operatera

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Astro SMS

Nikada nije kasno da preuzmete stvar u svoje ruke i obratite se našem stručnom i profesionalnom astro timu za svoju ličnu astro prognozu!

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.