Savjeti za spavanje Vaše bebe

Nije lako imati miran san pred kraj trudnoće, međutim miran san je gotovo nemoguć u prvoj godini bebinog života. To je normalno! U prvim mjesecima života bebe trebaju hranu i noću i oglašavaju se u skladu sa tim.

Međutim, ne treba zaboraviti i na vlastite potrebe! Trebate snagu za dnevne napore i da možete sa svojim djetetom provesti aktivan i naporan dan.

Aktivnosti po danu stvaraju mirnu noć
Bebe žele da se zabavljaju u toku dana. Žele jesti, gledati, privlačiti stvari, slušati, hodati i igrati se. Kada Vaše dijete ne prikazuje želju za dalji rad, okreće glavu, zijeva i trlja oči, napravite pauzu. To ne mora biti spavanje, često je dovoljno napraviti kratku mirnu pauzu, u kojoj će se beba maziti i drijemati.

Mnogim bebama starijim od 6 mjeseci dovoljna su dva dnevna spavanja od 90 minuta – prije i poslijepodne. Djeca starija od 1 godine se zadovoljavaju sa jednim jednosatnim spavanjem u podne.

Ne zamjenjujte noć i dan
Ako se Vaše dijete javlja noću, pokušajte ostati mirni. Napravite prigušeno svjetlo i izbjegavajte glasne zvukove. Nemojte odmah podići bebu iz kreveta, ali pjevušite poznatu pjesmicu ili govorite umirujućim glasom.

Nakon šest mjeseci, mnogim bebama nije potreban redovan noćni obrok. Pokušajte odgonetnuti da li Vaša beba uzima noćni obrok zato što je stvarno gladna, ili koristi grudi ili flašicu samo za uspavljivanje. Ukoliko je stvarno gladna, provjerite da li beba dobija dovoljno veliki obrok za večeru. U suprotnom, možete pomjeriti vačeru za malo kasnije.

Rutine i rituali
Kako bi našli odgovarajći ritam spavanja, prije svega morate razvijati zdravi ritual dana. To uključuje i redovne obroke prema dobi Vašeg djeteta. Sa redovnim večerama možete početi već od prvih mjeseci. Ovako možete pomoći Vašoj bebi da razvije pravilan ritam dan-noć.

Ritual pred spavanje će pomoći Vašem djetetu da se pripremi za svoj san. Odlazak na spavanje u isto vrijeme i uvijek isti večernji program najbolje pomažu za uspavljivanje. Veliku vrevu, buku i slične aktivnosti radite u ranim posljepodnevnim satima. Večer možete provesi uz slikovnicu, igru sa prstima ili maženje na kauču. Nakon toga se ide u kupaonicu na pranje zuba i odlazak u krevet. Provedite nekoliko minuta uz krevet, pjevajući pjesmicu, pričajući priču za laku noć i ne zaboravite poljubac za laku noć.

Dajte svojoj bebi stalno mjesto za spavanje. Pedijatri preporučuju da od rođenja dječiji krevetić bude u blizini kreveta roditelja. To omogućuje bebi, da kada se probudi u noći, prepozna okolinu i tako bez pomoći roditelja ponovno utone u san.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

DNEVNI HOROSKOP ZA 19. MAJ 2021

Pročitaj →

DNEVNI HOROSKOP ZA 18. MAJ 2021

Pročitaj →

DNEVNI HOROSKOP ZA 17. MAJ 2021

Pročitaj →

MESEČNI HOROSKOP ZA JUN 2021

Pročitaj →

DNEVNI HOROSKOP ZA 16. MAJ 2021

Pročitaj →

DNEVNI HOROSKOP ZA 15. MAJ 2021

Pročitaj →

LJUBAVNI NEDELJNI HOROSKOP: 14 – 21. maj 2021

Pročitaj →

NEDELJNI HOROSKOP: 14 – 21. maj 2021

Pročitaj →

DNEVNI HOROSKOP ZA 14. MAJ 2021

Pročitaj →

Patlidžani punjeni povrćem

Pročitaj →

DNEVNI HOROSKOP ZA 13. MAJ 2021

Pročitaj →

UKUSNI BRUSKETI S JAGODAMA

Pročitaj →

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM 24/7

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

NEMAČKA fiksna

0,79 EUR

ŠVAJCARSKA

1 CHF

AUSTRIJA

0,87 EUR

SRBIJA

60 RSD

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

BiH HT Eronet

1,85 KM

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.