Savjeti za njegu plave kose

Kako bismo vam barem malo olakšali brigu za plavu kosu u nastavku smo izdvojili nekoliko ključnih savjeta.

1. NEKA KOSA BUDE HIDRATIZIRANA

Put do savršene plave nijanse često je popločan postupcima koji nisu najsretniji za kosu, poput izbjeljivanja i uklanjanja tamnih nijansi. Zbog toga kosa gubi sjaj, ali i hranjive sastojke te bez pravilne njege može postati suha, rastezljiva i lomljiva.

Zato je bitno uložiti u dobre proizvode koji će je nahraniti i obnoviti. I nije dovoljan jedan tretman. Redovno pomoću maski hranite vašu kosu kako bi zadržala sjaj.

NABAVITE DOBAR ŠAMPON I REGENERATOR
Pravilna njega za kosu počinje s pravim izborom šampona i regeneratora. Za hladne plavuše odličan odabir su silver, odnosno ljubičasti šamponi i regeneratori koji su kreirani da neutraliziraju žute tonove i održe vašu boju onakvom kakva želite da bude.

Ljubičasti su, dodaje, jer ljubičasta matira žutu boju. Ako ustanovite da je vaša kosa prebrzo postala žuta možete povećati upotrebu ljubičastog šampona, a ako vam se učiniti da postaje previše pepeljasta, smanjite je.

Tu su i šamponi boje duhana, boje šampanjca ili zlatni pa svaka plavuša bira šampon po svojoj nijansi.

ZAŠTITITE KOSU OD VRUĆINE
Što manje toplinskog oblikovanja kose to bolje jer se kosa može dodatno oštetiti i izgubiti sjaj. Potrudite se zato da kosi tu i tamo pružite odmor od oblikovanja fenom, peglom za kosu, figarom, ako što ćete je oblikovati u slatku punđu, rep ili pletenicu.

Ako ste ipak ovisni o uređajima za oblikovanje kose, pobrinite se da prije postupka nanesete neko sredstvo za zaštitu kose od topline.

PAŽLJIVO I NA SUNCU
Prekomjereno izlaganje suncu neće naštetiti samo vašoj koži, nego i plavoj kosi. Štetne UV zrake mogu dodatno isušiti vašu kosu, ali i promijeniti njenu nijansu.

Ako planirate duži boravak na suncu, ponesite šešir i njime zaštitite svoju kosu. Tu su i zaštitna sredstva koja su dobra opcija ako niste fan šešira.

U toplijim mjesecima, prije ulaska u bazen ili more na kosu nanesite regenerator kako biste stvorili barijeru između vaše kose i slane vode ili hlora. Nakon izlaska iz vode, kosu isperite što prije kako bi se riješili ostataka.

Postoje linije proizvoda koje su napravljene upravo za ovu svrhu, kako bi zaštitile kosu od hlora, soli, sunca i vjetra koje rade kao zaštitni film koji ne dopušta navedenim vanjskim utjecajima da oštete vlasi.

ULOŽITE U DOBAR ŠAMPON ZA SUHO PRANJE
Onaj dan kada pomislite da je vrijeme za pranje kose, odgodite ga za jedan dan pomoću šampona za suho pranje. U ponudi su i oni namijenjeni plavoj kosi. Često pranje će, naime, brže izblijediti vašu kosu, a cilj je da ona što duže ostane onako plava kako ste htjeli na samom početku.

NABAVITE I DOBRU ČETKU
Za plavuše je posebno bitno da imaju dobre četke za raščešljavanje koje neće trgati dlaku.

Pramenovi se znaju zaplesti zbog čega je dobro imati kvalitetnu četku s kojom ćete ih lijepo i lagano pročešljati bez da oštetite kosu.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

NEMAČKA

0,79 EUR*
Cena mobilnog zavisi od operatera

ŠVAJCARSKA

1 CHF

AUSTRIJA

0,87 EUR

SRBIJA

60 RSD

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

BiH HT ERONET

1,85 KM

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

SLOVENIJA

1,05 EUR

MAKEDONIJA

35,4 MKD

CRNA GORA (fix)​

1,01 EUR

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Astro SMS

Nikada nije kasno da preuzmete stvar u svoje ruke i obratite se našem stručnom i profesionalnom astro timu za svoju ličnu astro prognozu!

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.