Samo zdrava hrana Za Dobro Zdravlje

Sinonim za dobar i bogat doručak je svakako engleski doručak. Evo šta on u stvari sve sadrži.

Doručak se služi između 8.00 i 8.30, i to je onaj čuveni engleski doručak na kome se kao na čvrstom temelju može sazidati cela zgrada dana. Pun tradicionalni doručak počinje poridžom, to jest kašom, koju su Englezi uzeli od Škota. Za njom sledi jedno prženo jelo: jaja sa šunkom ili kobasice, ili jaja sa ribom, ili sama riba, ili sama jaja. Sve to se obavezno zalije sa dve do tri velike šolje čaja sa mlekom, ređe kafom, i proprati sa nekoliko parčića tost hleba dobro namazanog puterom i marmeladom, uglavnom od pomorandže, ali može i od drugog voća. Doručak se obično servira u šarenom porcelanu kako bi dan počeo veselo.

Evo i jednog autentičnog recepta za engleski doručak. Svi ovi sastojci predviđeni su za jednu osobu, zato se nemojte iznenaditi. Potrebno je sledeće: jedna kobasica, dva režnja dimljene slanine, par deblje isečenih parčića crnog pudinga, jedno jaje, jedna pečurka, jedan paradajz, polovina konzerve pasulja u paradajz sosu, dva deblja parčeta svežeg hleba, puter i ulje. Prilikom pripreme ovog doručka treba početi sa pasuljem. On se duže kuva, a dok pripremate ostale sastojke, treba ga samo povremeno promešati da ne zagori.

Sledeća na redu je kobasica i slanina. Naravno, prvo valja ispržiti kobasicu, jer slanini nije potrebno toliko dugo prženje. Crni puding treba da bude pržen. Tom prilikom mora se biti pažljiv jer lako zagori, a to nećete moći lako da vidite, jer je već crn. Perčurke bi trebalo ispržiti na malo ulja i putera. Paradajz može biti ili pržen na malo ulja, ili prepečen na grilu sa obe strane dok ne bude mekan.

Sledi i jedan teži deo. Šta uraditi sa jajima i hlebom? Za to postoji više mogućnosti. Prva mogućnost je ispržiti jaja na oko i tim uljem preliti hleb, a moguće je ispržiti i jaja i hleb na ulju na kom je pržena slanina. Druga mogućnost je napraviti kajganu od jaja, a sa hlebom postupiti na prvi način. Treća mogućnost je napraviti prženice od hleba. Poslužite sve to na velikom tanjiru sa malo tamnog sosa, kečapa od paradajza i čajem ili kafom. Predivno!

Pre posluživanja ovakvog doručka, valja istaći da ovo jelo nipošto nije namenjeno vegetarijancima. Takođe, ovo ne mogu često da jedu ni oni koji su na raznim dijetama. Zbog svega toga je, naravno, toliko ukusno i popularno – i to ne samo u Engleskoj, gde je i nastalo, već i u drugim krajevima sveta.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

NEMAČKA

0,79 EUR*
Cena mobilnog zavisi od operatera

ŠVAJCARSKA

1 CHF

AUSTRIJA

0,87 EUR

SRBIJA

60 RSD

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

BiH HT ERONET

1,85 KM

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

SLOVENIJA

1,05 EUR

MAKEDONIJA

35,4 MKD

CRNA GORA (fix)​

1,01 EUR

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Astro SMS

Nikada nije kasno da preuzmete stvar u svoje ruke i obratite se našem stručnom i profesionalnom astro timu za svoju ličnu astro prognozu!

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.