Rokeri s Moravu

Rokeri s Moravu je bio četvoročlani jugoslovenski muzički sastav koji je izvodio šaljive pesme narodnjačkog karaktera. Grupa je osnovana 1977. i bila aktivna sve do 1991. godine, početkom 2007. obnovljena, međutim posle smrti Zvonka Milenkovića u septembru 2008. grupa definitivno prestaje sa radom.

Članovi su bili:

Boris Bizetić (vođa i osnivač, od 1977. do 1991. i od 2007. do 2008)
Zvonko Milenković (1977-1991. i od 2007. do 2008. – preminuo)
Branislav Anđelović (1977-1988. – napustio grupu)
Branko Janković (1977-1982. – preminuo)

Na sceni su se pojavljivali u šumadijskim narodnim kapama, šajkačama, a javnost ih je poznavala po pseudonimima. Tako je Bizetić bio Veljko B. Užičanin – Boca, Janković je bio Jankula, Milenković je bio Sisoje, a Anđelović se predstavljao kao Ćora. Imali su preko 2000 nastupa širom sveta, izuzetnu popularnost u celoj Jugoslaviji. Svojim originalnim tekstovima aranžmanima i načinom na koji su to izvodili stekli su kultnu popularnost koju nikada niko nije uspeo da dostigne. Stvorili su žanr muzike u kome su bili jedini i nedodirljivi.

Karijera
Rokeri s Moravu, su se pojavili na našoj muzičkoj sceni 1977 godine, sa singlom Stojadinka ovce šiša. Publika ne očekujući pojavu grupe koja je negovala do tada nepoznati žanr u muzici, reaguje sjajno. Debitantski singl se prodaje u velikom tiražu postaje apsolutni hit, što će biti ulaznica za sam vrh muzičke scene koji su Rokeri S Moravu, ispostaviće se kasnije, bez problema sačuvali.

U svom prvom periodu karijere od osnivanja pa do kraja 1982 godine, albumi Rokera S Moravu bili su istinski hitovi, željno iščekivani i što je bilo najzanimljivije slušani kod najšire publike,svih starosnih dobi. Rokeri su imali poštovaoce i među tvrdom rok publikom, kao i kod onih koji su slušali folk muziku. Zahvaljujući svojim britkim tekstovima,sjajnim aranžmanima kao i odličnim vokalno-scenskim nastupima, pobrali su simpatije kako publike tako i kritike.

Nakon smrti Branka Jankovića-Jankule, grupa prestaje da bude kvartet i nastavlja kao trio, time počinje njihov drugi deo karijere koji je trajao od 1983 godine sve do sredine 1988. Tokom drugog dela karijere grupa je sigurno koračala već utabanim stazama uspeha, potvrđujući svoju popularnost redovnim izdavanjem albuma, koji ipak po kvalitetu po malo su zaostajali za prvom fazom karijere. To međutim nije uticalo na njihoce tiraže i koncertnu aktivnost.

Sredinom 1988. godine grupu svojevoljno napušta Branislav Anđelović, grupa nastavlja sa radom ali ovoga puta kao duet. Ovim je počela treća etapa karijere Rokera S Moravu.

Posle velikih uspeha, kako diskografskih tako i koncertnih, „Rokeri s Moravu“ su imali mali kreativni pad krajem 80ih godina, nadolazeći rat i sveopšta kriza u društvu početkom 90ih nije pogodovala grupi. Osetio se umor u njihovom radu tako da lider grupe Boris Bizetić odlučuje da se Rokeri s Moravu povuku sa scene. Grupa je prestala sa radom 1991.

Ponovno okupljanje
Posle 16 godina pauze, Rokeri s Moravu su početkom 2007. izdali album pod nazivom Projekat. U pesmama se obrađuju aktuelni problemi kao što su SMS, silikoni, sportske kladionice i mnogi drugi. Grupu ponovo čine kao i 1991. godine kada su prestali sa radom Boris Bizetić i Zvonko Milenković. Autor svih pesama je Boris Bizetić, sada pod pseudonimom Stojko. Album je izazvao pažnju javnosti i radost fanova zbog povratka omiljene grupe na scenu. Nažalost, bolest i prerana smrt Zvonka Milenkovića-Sisoja značila je i definitivan kraj Rokera s Moravu.

Konačni prestanak rada
Član grupe Branko Janković preminuo od posledica teške saobraćajne nesreće u Beogradu krajem 1982. godine, Branislav Anđelović je napustio grupu jula 1988. a Zvonko Milenković je umro u septembru 2008. u Beogradu.

Rokeri S Moravu imali su veliki hendikep koji je ostavio traga u radu grupe posle tragične smrti Branka Jankovića-Jankule, zbog njegovih odličnih bek-vokala. Njegov odlazak grupa nije nadoknadila već je nastavila kao trojka.

Sve do jula 1988. godine kada grupu napušta i Branislav Anđelović-Bane Ćora, koji je veoma doprinosio originalnom scenskom nastupu i aranžmanima pesama koje je genijalno pisao i pevao Boris Bizetić u duetu sa sjajnim Zvonkom Milenkovićem-Sisojem. Grupa dalje nastavlja sa radom ali ovoga puta kao duet i tako ostaje do samog kraja. Posle smrti Zvonka Milenkovića,Boris Bizetić je izjavio da je to definitivan kraj Rokera S Moravu.

Jasno je da su svojim višestrukim talentima Boris, Zvonko, Bane i Branko uspeli da naprave sjajan kvartet, koji je bilo nemoguće ponoviti. Rokeri s Moravu su zato imali zasluženu popularnost jer su bili izuzetni umetnici koji su poznavali i rok, pop, džez, bluz, folk muziku. Ne samo poznavali muziku već i originalno i nepogrešivo parodirali sve društvene anomalije i pojave. Zato ko god bude pisao istoriju jugoslovenske ili srpske muzike moraće da posveti pažnju legendarnoj grupi Rokeri s Moravu koja je ostavila neizbrisiv trag i postala deo srpske i jugoslovenske kulturne baštine.

Preuzeto sa biografija.org

Facebook
Twitter
Pinterest

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

SRBIJA

120 RSD

ŠVAJCARSKA

2 CHF

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

AUSTRIJA

1,55 EUR

NEMAČKA

0,79 EUR* Cena mobilnog zavisi od operatera

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Astro SMS

Nikada nije kasno da preuzmete stvar u svoje ruke i obratite se našem stručnom i profesionalnom astro timu za svoju ličnu astro prognozu!

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.