RITUALNI NOŽ

Ritualni nož (Athame) je magijski nož s dvostrukim sječivom koji se upotrebljava u ceremonijalnoj magiji i wiccanskim obredima. Spominje se, kao obredni predmet, u srednjovjekovnom grimoriju Ključ kralja Salomona.

Ritualni nož se spominje u spisima Geralda Gardnera (1950), koji je tvrdio da je iniciran u preživjelu tradiciju vještičarenja New Forest coven. Athame je bio njihov najvažniji ritualni alat, s mnogo namena, ali se nije koristio za stvarno rezanje.

Suprotno uvriježenom mišljenju, ritualni nože ne mora imati dvosjekle oštrice. Suvremeni magijski praktičari često koriste dvosjekli nož sa šiljkom zbog krivog uvjerenja da je ovaj oblik bodeža tradicionalni athame. U stvari, u stara vremena athame je korišten potrebe, kao što su rezbarenje simbola u svijeće. Ručka ritualnog noža je obično crna i izrezbarena s posebnim simbolima.

Pojam athame proizlazi, iz latinske riječi artavus (“pero nož”), a prvi put se pominje u spisu Ključ Kralja Salomona. Atheme se odnosi na “mali nož koji se koristi za oštrenje pera pisara” (“Cultellus acuendis calamis scriptorii“).

Ritualni nože upotrebljava se za crtanje magijskog kruga. Athame predstavlja magijski element vatru, te se za krug smatra da je nacrtan u eteričnoj vatri. Krug se ritualno čisti s preostala tri elementa – zrak (tamjan), voda (slana voda) i zemlja (sol), jer element vatre je već prožet kroz krug za vrijeme crtanja uz korištenje noža. Athame se još koristi za blagoslov vina u kaležu.

Facebook
Twitter
Pinterest

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

SRBIJA

120 RSD

ŠVAJCARSKA

2 CHF

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

AUSTRIJA

1,55 EUR

NEMAČKA

0,79 EUR* Cena mobilnog zavisi od operatera

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Astro SMS

Nikada nije kasno da preuzmete stvar u svoje ruke i obratite se našem stručnom i profesionalnom astro timu za svoju ličnu astro prognozu!

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.