Reproduktivni život žene

Već sa dvadeset nedelja, ženski fetus je u potpunosti razvio reproduktivni sistem, sa šest do sedam miliona jajašca. Pri rođenju, ženski par jajnika ima do milion „kesica“, šupljih loptica ćelija, u čijem se centru nalazi nerazvijeno jajašce. Ta količina jajašca u organizmu definitivna je za celi život.

Tokom detinjstva, jajnici apsorbuju polovinu od milion nerazvijenih jajašca sa kojima se žena rađa. Od 400.000 koja su postojala tokom prvog menstrualnog perioda, samo 300 do 500 njih razviće se u zrela jaja tokom trajanja reproduktivnog doba. Njeno telo apsorbuje ostatak pre nego što se oformi. Generalno, od 12. pa sve do 18. godine života, normalno je da proces menstruacije počne. Svakoga meseca, tokom reproduktivnog doba žene, 10 do 20 jajašca počinje da sazreva pod uticajem hormona. Ti hormoni, koji su niski tokom detinjstva i naglo se povećavaju tokom reproduktivnih godina, regulišu celi proces reproduktivnog doba žene. Dok su žene plodne samo nekoliko dana u mesecu, u danima menstrualnog ciklusa, muškarci su konstantno u mogućnosti da postanu očevi, počev od svoga puberteta. Iako dosta žena začne i dobije dete u 40-tim, prvo začeće veoma je problematično i za žene u srednjim 30-tim i ranim 40-tim – nosi veliki rizik donošenja bebe na svet sa nekim abnormalitetom.

I muškarac i žena su na vrhuncu svoje plodnosti u dvadesetim godinama života. Neke žene nemaju regulisan ciklus do sredine dvadesetih, kada se i nivo hormona stabilizuje. Reproduktivna faza kod žena traje sve do kasnih 40-tih i početka 50-tih godina, kada najčešće nastaje menopauza. Telo se menja, jajnici prestaju da proizvode jajašca i oslobađaju veliki broj hormona. Žena tada više nije u stanju da začne. Moguće je da se i dalje u organizmu nalaze jajašca, ali ona ne mogu biti oplođena. Čak ni dodatak hormona i zamena istih ne mogu dovesti do začeća. Telo počinje da se menja, nastaje postreproduktivna faza, najpoznatija kao „klimakterijum“, koja često traje i do 15 godina.

Muškarci, s druge strane, sposobni su za očinstvo tokom čitavog života. Ipak, istraživanja pokazuju da deca koju muškarci dobiju posle svoje pedesete godine, imaju veliki rizik od mentalnog oboljenja, posebno šizofrenije.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

NAJBOLJE LJUBAVNICE ZODIJAKA: Dva horoskopska znaka čije predstavnice u krevet donose STRAST I SEKSI LUDILO

Pročitaj →

ZVEZDE OTKRIVAJU: Saznajte gde ćete upoznati ljubav svog života

Pročitaj →

NAJOKRUTNIJI I SASVIM ISKREN HOROSKOP: Zašto SVI PREZIRU Škorpije i Izbegavaju RAKOVE

Pročitaj →

Dnevni horoskop za 27.oktobar 2020

Pročitaj →

Učinkovite tehnike ženske samoobrane

Pročitaj →

PCOS – koliko je česta pojava među ženama?

Pročitaj →

Ova hrana UBIJA osobe sa visokim pritiskom!

Pročitaj →

Tvid suknje koje nikad ne izlaze iz mode

Pročitaj →

Žena od sultana 2. dio

Pročitaj →

Koje je pravo ime Kristijana Golubovića?

Pročitaj →

Načini na koje roditelji pogoršavaju stanje sa strahovima kod svoje dece

Pročitaj →

DIY piling za usne od bundeve

Pročitaj →

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM 24/7

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

NEMAČKA fiksna

0,79 EUR

ŠVAJCARSKA

0,5 CHF

AUSTRIJA

0,68 EUR

SRBIJA

36 RSD

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

BiH HT Eronet

1,85 KM

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.