Rashladite dom i bez klima-uređaja

Najefikasniji način da vaš dom rashladite u ljetnom periodu je upotreba klima-uređaja, koji će vrlo uspješno sniziti temperaturu, ali i povećati vaš račun za električnu energiju. Ipak, u praksi su prisutna i rješenja koja neće predstavljati veliki udarac na vaš budžet.

Iako će vam pružiti skoro pa trenutno olakšanje brzim snižavanjem temperature, klima-uređaji i dalje ostaju veliki neprijatelj okoline. Jer, iako hladite vaš dom, fosilna goriva koja sagorijevate pri ovom procesu učiniće buduća ljeta još toplijim.

U nastavku pročitajte načine na koje možete umanjiti količinu izvora toplote i ukloniti toplotu iz enterijera uzrokujući pri tome što manje štete po okolinu.

Ventilatori

Ukoliko ste u potrazi za načinima da pobijedite toplotu, viseći ventilator može biti odlična investicija za vaš dom. Ovaj uređaj prostoriju u kojoj se nalazi može učiniti šest do sedam stepeni hladnijom. Ventilatori ne koriste mnogo energije, ali kada vazduh cirkuliše, boravak u prostoriji je mnogo prijatniji. Najbolji su viseći ventilatori, ali i dobar prenosni ventilator može biti efikasno rješenje. Pobrinite se da viseći ventilator bude uključen na ljetni način rada, odnosno – da vazduh struju prema dolje.

Roletne, žaluzine i paravani

Za odbijanje toplote iz prostorije na prozore postavite svijetle roletne, žaluzine ili paravane. Postavite ih sa istočne, odnosno zapadne strane i pravovremeno u potpunosti zatvorite, zavisno od doba dana, kako biste sunčevu toplotu zadržali napolju i pomogli na taj način visećim ventilatorima da odrade što bolji posao.

Uvijek imajte na umu da je najbolji način rashlađivanja doma – zadržati toplotu napolju.

Biljke

Vlasnicima privatnih kuća preporučuje se sadnja drveća sa južne i zapadne strane kuće koje će blokirati direktnu sunčevu svjetlost ljeti, dok će zimi dopuštati sunčevoj svjetlosti da ugrije prostor. Samo poređenja radi, objekti u sjenovitim dijelovima grada u prosjeku su hladniji od istih objekata izloženih direktnoj sunčevoj svjetlosti.

Unutrašnji izvori toplote

Najčešći unutrašnji izvori toplote u domovima su elektronski uređaji, rasvjetna tijela i kućanski aparati. Ovo je bitno istaći jer morate biti svjesni odakle dolazi sva toplota. Ako već imate klima-uređaj, iskoristite ga mudro. Ne stavljajte lampe, televiziju ili druge uređaje koji emituju toplotnu energiju blizu termostata, jer će toplota koju ovi uređaji oslobađaju uzrokovati da vaš klima-uređaj radi više nego bi trebalo.

Ukoliko ih zaista ne trebate, isključite dekorativne svjetiljke i ostale uređaje koji emituju toplotnu energiju. Zamijenite sijalice LED modelima koji proizvode jednaku količinu svjetlosti, ali troše i do pet puta manje energije.

Takođe, ako ste u mogućnosti, izbjegavajte aktivnosti pri kojima se oslobađa toplota, poput kuvanja, za trajanja toplijih ljetnih dana ili samo prilikom najtoplijih perioda dana. A ako već kuvate, onda koristite napu koja će jedan dio toplog vazduha izvlačiti iz kuhinje.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

DODAJTE BOJE OVOM SUMORNOM DANU: Zvezde otkrivaju koji je vaš OMILJENI KOKTEL, a mi smo vam spremili i RECEPTE za njih

Pročitaj →

OBRATITE PAŽNJU! Ovaj znak će vam uništiti život, a ovaj će biti vaš vitez

Pročitaj →

ZAŠTO STE SAMI? Jarac izgleda ZASTRAŠUJUĆE, Blizance NIKO NE SHVATA OZBILJNO

Pročitaj →

LJUBAVNI HOROSKOP od 25.10 do 1.11.2020

Pročitaj →

DNEVNI HOROSKOP ZA 25. OKTOBAR 2020

Pročitaj →

Pametne, lijepe i – same! Zašto je to tako?

Pročitaj →

Ti si jača od svega i zato kreni – živi život od kojeg ćeš zasjati

Pročitaj →

Ovo nas najviše oslobađa od stresa

Pročitaj →

Stilski način nošenja mini suknje ove jeseni i zime

Pročitaj →

Kako učvrstiti porodične odnose u izolaciji?

Pročitaj →

Njegujte vase lice na prirodan način a pritom vas neće koštati ni marke

Pročitaj →

BOSS predstavio proleće/leto 2021 kolekciju

Pročitaj →

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM 24/7

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

NEMAČKA fiksna

0,79 EUR

ŠVAJCARSKA

0,5 CHF

AUSTRIJA

0,68 EUR

SRBIJA

36 RSD

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

BiH HT Eronet

1,85 KM

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.