Put od Sirije do Evrope prešla u invalidskim kolicima

Prije pet godina, na vrhuncu migrantske krize, svijet je obišla vijest o tada 16-godišnjoj djevojčici, koja je dugačak put od preko 5.600 kilometara od Sirije do Evrope prešla u invalidskim kolicima.

Uspjela je da stigne do Njemačke, u kojoj živi sa sestrom i bratom, dok su njeni roditelji i dalje u Turskoj.

Nakon požara u izbjegličkom centru Morija na grčkom ostrvu Lezbos, koji je hiljade ostavio bez skloništa, Njemačka je objavila planove da primi više od 1.500 migranata.

Tragedija je mnoge podsjetila na razmjere krize iz 2015. godine, kada je veliki broj ljudi pobjegao od rata i siromaštva.

Tada je svijet obišla priča o djevojčici Nužen Mustafa, izbjeglici iz Sirije, koja je do Evrope stigla u invalidskim kolicima.

Sa njom je na granici između Srbije i Mađarske razgovarao novinar BBC-ja, a djevojčica je tada govorila o svojim velikim snovima.

„Voljela bih da budem astronaut i da pronađem vanzemaljce, da upoznam kraljicu“, rekla je tada ona sa osmjehom.

Nužen je rođena sa cerebralnom paralizom. Pobjegla je od rata u svojoj zemlji, Siriji i prešla od Turske do Grčke.

Porodica nije imala dovoljno novca za sve kako bu bezbjedno stigli u Njemačku, gdje je živio njen brat, pa su tako njeni roditelji ostali u Turskoj, dok je ona sa sestrom krenula na put.

Putovala je preko Balkana, ali je u Sloveniji stavljena u pritvorski centar. Na kraju je ipak uspjela da stigne do Njemačke.

Sada živi u mirnom predgrađu Kelna, a kako je rekla u razgovoru sa istim novinarom BBC-ja sa kojim se prvi put susrela na srpsko-mađarskoj granici, i dalje želi da upozna kraljicu i da postane astronaut.

„Ali u školi sam otkrila da sam užasna u matematici, pa ću vjerovatno morati da pređem na plan B“, rekla je djevojčica.

Nužen želi da studira psihologiju kako bi pomogla žrtvama rata, a sada je istaknuti aktivista za izbjeglice sa invaliditetom. Prošle godine govorila je i u Ujedinjenim Nacijama.

Njeni roditelji i dalje su zaglavljeni u Turskoj, ali Nužen najviše boli što ne mogu da vide kakav je njen život u Njemačkoj.

Ipak, kako je rekla na kraju, jednoga dana želi da se vrati u Siriju.

(Telegraf.rs)

Facebook
Twitter
Pinterest

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

SRBIJA

120 RSD

ŠVAJCARSKA

2 CHF

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

AUSTRIJA

1,55 EUR

NEMAČKA

0,79 EUR* Cena mobilnog zavisi od operatera

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Astro SMS

Nikada nije kasno da preuzmete stvar u svoje ruke i obratite se našem stručnom i profesionalnom astro timu za svoju ličnu astro prognozu!

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.