Pustite jednogodišnjaka da jede sam!

Djeca su sada više-manje spremna za sve namirnice koje se nalaze na tanjiru njihovih roditelja, ali i dalje ne treba pretjerivati sa začinima i teškom i masnom hranom

Kod djece koja su navršila godinu bilo bi dobro pomalo prestati pretvarati obroke u kašice i navikavati ih na na žvakanje. Što duže pravite kašice, jer vaše dijete voli tako jesti, to će vam biti teže naviknuti ga na žvakanje i pravilno gutanje hrane.

Žvakanje nečega tvrdog poput mrkve ublažava smetnje prilikom izbijanja zuba i može biti samo korisno za dijete. Međutim, mnoga mala djeca ne vole žvakati komade mesa te ga je katkad potrebno staviti u mikser prije posluživanja, ali ostale namirnice poput povrća i sličnog, barem pokušajte ostaviti u komadima, jer dijete ih može već samo jesti.

Broj obroka
Što se tiče količine obroka, o tome je teško govoriti univerzalno jer svako je dijete drugačije te sami morate procijeniti kakva porcija odgovara apetitu vašeg djeteta. Ako je dijete zadovoljno s tri obroka na dan, to je uredu, ali realno je za očekivati da mu još ponudite koji međuobrok.

Dok je za neke to samo nadopuna njihovih glavnih obroka, druga djeca nemaju strpljenja mirno sjediti i pojesti cijeli obrok pa većinu hranjvih sastojaka dobivaju od međuobroka.

Samostalnost

Nakon godinu djeca vole dokazivati svoju neovisnost i sama se hraniti. Dopustite djetetu da eksperimentira koristeći kašiku i viljušku – pitanje je samo vremena kada će to raditi vješto, a mora početi. Ako dijete ima problema s priborom, obroke mu pripremite tako da ih može samostalno jesti prstima, kao komadići povrća ili mesa i slično.

Ali i dalje budite oprezni s namirnicama koje su sitnije poput orašastih plodova kako ne bi došlo do gušenja.

Eksperimentiranje

Djeca su sada spremna za mnoge nove namirnice, zato dopustite da probaju nešto i s vašeg tanjira (naravno nemojte to učiniti s previše začinjenom hranom), možda ćete se iznenaditi kakvi mu se sve okusi sviđaju. Nastojte jesti s djecom, bolje je nego da samo sjedite i trpate mu hranu u usta, jer na kraju krajeva ko voli jesti sam.

Nakon godine djeca su više-manje spremna za sve namirnice koje se nalaze na tanjiru njihovih roditelja, ali i dalje ne treba pretjerivati sa začinima i teškom i masnom hranom. Ujedno ovo je dobra prilika i za vas da promijenite neke prehrambene navike tako da stavljate manje šećera, soli i ostalih začin. Uživajte u zajdničkim objedima i u otkrivanju novih namirnica.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

NEMAČKA

0,79 EUR*
Cena mobilnog zavisi od operatera

ŠVAJCARSKA

1 CHF

AUSTRIJA

0,87 EUR

SRBIJA

60 RSD

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

BiH HT ERONET

1,85 KM

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

SLOVENIJA

1,05 EUR

MAKEDONIJA

35,4 MKD

CRNA GORA (fix)​

1,01 EUR

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Astro SMS

Nikada nije kasno da preuzmete stvar u svoje ruke i obratite se našem stručnom i profesionalnom astro timu za svoju ličnu astro prognozu!

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.