Prve kašice za bebe: kada krenuti s dohranom i koje namirnice prve ponuditi djetetu

Bebe same pokazuju kada bi htjele probati prvu kašicu: počinju posezati za hranom i otvaraju usta kada roditelji jedu.

Bebe brzo rastu, brže nego bi mi htjeli. Mame se taman naviknu na dojenje ili naviknu na ritam hranjenja bočicom (prokuhaj, ohladi, steriliziraj, pripremi), i hop – već počinje priča o hranjenju na žličicu tj. dohrani.

I tada se svim novim mamama nameću tri osnovna pitanja:

Zašto se kašice za bebe zovu dohrana?
Kada bebi ponuditi prvu kašicu?
Koje namirnice prve ponuditi djetetu?
Što je to dohrana?
Dohrana je uvođenje novih namirnica u bebinu prehranu kada samo mlijeko više nije dovoljno, jer ne može zadovoljiti sve prehrambene i energetske potrebe djeteta. Naziva se dohrana jer su kašice dodatak mlijeku tj. mlijeko je tijekom prve godine osnovna djetetova hrana.

Zanimljivo, uvođenje novih namirnica u djetetov život nije bebin prvi doticaj s novim okusima. Dijete se prvi puta s novim okusima susreće još u majčinom trbuhu, kada guta amnionsku tekućinu.

Novi okusi bebi nisu strani jer ih upoznaje kroz sisanje. Naime, okus majčina mlijeka mijenja se tijekom razdoblja dojenja ovisno o tome što mama jede (sastav i okus mijenjaju se tijekom dana i tijekom razdoblja dojenja kako dijete napreduje).

Prema tome, uvođenje novih okusa za malo dijete nije nešto toliko neobično i novo kao što mi mislimo.

Kada bebi dati prvu kašicu?
Bebe su različite, neke su ranije spremne za prvi obrok na žlicu, a neke tek kasnije pokazuju interes za prvu kašicu.

Preporuke za uvođenje dohrane razlikuju se i među preporukama stručnjaka. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) tako preporučuje isključivo dojenje tijekom bebinih prvih šest mjeseci i uvođenje dohrane tek tijekom sedmog mjeseca.

Neke bebe su ranije spremne za svoj prvi obrok na žlicu.

Istovremeno američki i europski pedijatri savjetuju uvođenje dohrane između četvrtog i šestog mjeseca.

Taj savjet ne znači da bi prvu žličicu kašice bebi trebalo dati odmah kada navrši četiri mjeseca, vaša će vam beba pokazati kad je spremna.

Kod uvođenja dohrane bitno je da ona bude:

uvedena u pravo vrijeme
prilagođena djetetu i
sigurna.
Dohrana u pravo vrijeme
Majčino mlijeko najbolja je hrana jer je najbolje prilagođeno bebinom organizmu. Kako dijete raste, mijenja se i majčino mlijeko (to je i razlog zašto postoje mliječni pripravci za određenu dob djeteta).

Djetetov organizam, njegov bubrežni i probavni sustav, spremni su za prihvaćanje prvih kašica u točno određeno vrijeme.

Jedan od znakova da je beba spremna na dohranu je taj što pokazuje interes za hranu

Kod djeteta bi zato, baš nakon četvrtog mjeseca, trebalo pratiti znakove kojima i samo pokazuje da je spremno za žličicu:

Beba sa zanimanjem promatra druge kako jedu.
Beba sama pokušava dohvatiti nešto za jelo.
Dijete se naginje naprijed i otvara usta kada je zainteresirano za hranu, a naslanja se natrag kada više ne želi jesti.
Dijete može samo sjediti.
Dijete je udvostručilo porođajnu težinu.
Uvođenje krute hrane ne smije biti ni prerano ni prekasno. Ako dijete prerano počinje jesti krute kašice može početi dobivati na tjelesnoj masi više no što bi trebalo, a ako se prekasno počinje s uvođenjem dohrane može doći do nenapredovanja na tjelesnoj masi i imunitet se ne razvija kako bi trebao.

Povrtne ili voćne kašice? Ili žitarice?
Koja je prva namirnica koju ćete ponuditi djetetu? Susjeda vam kaže da bi trebali početi s jabukama, baka zagovara mrkve, među policama sa staklenkama dječje hrane s oznakom 4+ nalazi se i meso, a u priručniku koji imate o prvim bebinim danima piše kako je najbolje početi sa žitaricama.

Kalendari dohrane koje ste proučavali odudaraju jedni od drugih.

Zašto? Jer prve namirnice koje se uvode u bebinu prehranu ovise o tradiciji, o prehrambenim navikama obitelji, ali i o podneblju u kojem živite.

U Hrvatskoj se tradicionalno započinje uvođenjem žitnih kašica bez glutena nakon čega slijede voćni ili povrtni sokovi pa kašice od voća i povrća, pa sir i jogurt nakon kojih se uvodi meso i riba i na kraju jaja (iza 10 mjeseca).

Prve žitarice koje se mogu ponuditi bebama nakon četvrtog mjeseca su one bez glutena: riža, kukuruz, heljda i proso. Žitarice s glutenom poput pšenice, raži, zobi i ječma ponudite oko 6. mjeseca starosti.
Manje količine tih žitarica također se rano uvode u prehranu i to postupno, kada je beba još na prsima.

Nakon uvođenja žitarica vrijeme je za voće i povrće. I sasvim je svejedno nudi li se prvo mrkva ili jabuka tj. povrće ili voće.

Preporučuje se prvo dati povrtnu kašicu.

Za prve voćne i povrtne kašice najbolji su odabir: jabuka, kruška, mrkva, blitva ili tikvica.

Iako je svejedno, mi preporučujemo povrće. Zašto? Jer bebe više vole slatki okus voća pa će teško zavoljeti pasirane tikvice nakon što su se slastile jabukama i kruškama.

Kako pripremiti prve povrtne i voćne kašice?
Za prve povrtne i voćne kašice treba vam štapni mikser. Pasirana jabuka ili tikvica mora biti glatka poput paste. Kako dijete raste i dobiva zubiće kašice postaju grublje, ali za početak – kao pasta.

Prve kašice moraju biti glatke poput paste

Jabuke i kruške ne morate kuhati već ih samo pasirate svježe dok se mrkve, tikvice i blitva kratko prokuhaju na pari ili u loncu s malo vode prije pasiranja.

Ako beba baš ne želi jesti voće i povrće možete ga i pomiješati sa žitaricama koje je već prihvatilo.

Uvođenje dohrane: nekoliko pravila za prve kašice
Pojedine bebe sklonije su alergijama na pojedine sastojke. Kod uvođenja novih namirnica zato je potrebna posebna pažnja.

Kod uvođenje dohrane treba se držati nekoliko pravila:

1. Namirnicu treba uvoditi jednu po jednu: razmak između uvođenja nove hrane treba biti tri do četiri dana. Razlog su alergije i njihovo rano otkrivanje.

2. Nova namirnica uvijek se uvodi u kasnijim jutarnjim satima, obrok s novom namirnicom trebao bi biti drugi obrok u danu tj. obrok nakon mliječnog obroka. Tako se kroz dan može promatrati ako dijete na bilo koji način reagira na voće, povrće ili žitaricu. Kasnije i meso.

4. Novu namirnicu treba uvoditi malo po malo (ne više od 1-3 žličice prvi dan), a njenu količinu postepeno povećavati. Uvođenje novih namirnica nije obrok pa bi djetetu na početku uz uvođenje trebalo dati i dotadašnji obrok tj. mlijeko.

5. Na početku hrana treba biti usitnjena, treba biti konzistencije paste. Kako dijete raste i kako izbijaju prvi zubići veličina usitnjene hrane treba biti veća kako bi se dijete naučilo žvakati. Pred kraj prve godine dijete već može žvakati kao veliko.

6. U kašice se ne stavljaju se ni sol ni šećer ni začini.

Mmm, fina kašica bez šećera, soli i ostalih začina!

Mlijeko je osnovna hrana djeteta, a kašice su dodatak tijekom prve godine. Količina mlijeka koja je djetetu potrebna tijekom prvih godinu dana ovisi o starosti bebe.

Mlijeko je najvažnije tijekom prve godine
Neki mališani doista su mali gurmani i vrlo brzo će prihvatiti mrkvice i jabuke. Postoji toliko ukusnih kombinacija od povrća i voća koje možete pripremiti, a ako nemate ideja uvijek možete zaviriti u našu kuharicu.

No, koliko god oni voljeli papati kašice, ne smijete zanemariti mlijeko. Djeci je mlijeko najbitnije za njihov razvoj tijekom prve godine, a Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje dojenje do druge godine.

Ako ne dojite, bebi kao zamjenu za majčino mlijeko ponudite mliječni pripravak. Od prve do druge godine djeca bi trebala popiti oko pola litre mlijeka na dan.

Kada pripremate kašice s mlijekom, to činite s majčinim mlijekom ili adekvatnim mliječnim pripravkom. Ako pripremate žitarice, skuhajte ih prvo u vodi i nakon toga im dodajte mlijeko! Mlijeko se ne bi smjelo kuhati.Prve kašice, vrijeme je za vodu
Kada dijete počinje jesti krutu hranu, vrijeme je za vodu između obroka. Voda treba biti prvi izbor, prije čajeva i sokića.

Postoji nekoliko vodenih pravila:

Voda treba biti sobne temperature.
Vodu djetetu ponudite nakon ili između obroka.
Vodu djetetu treba nuditi iz šalice, ne iz bočice, kako bi se dijete što prije odviklo od dudanja.

I što reći za kraj? Prve kašice su „zamusan posao“. Pripremite podbradnike i krpe jer će mrkvica, jabuka i blitve biti na sve strane!

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

DNEVNI HOROSKOP ZA 18. JANUAR 2021

Pročitaj →

Kad sam vjerovala da gubim, pobijedila sam!”

Pročitaj →

Životne lekcije jedne iskusne žene

Pročitaj →

Prirodno lečenje polipa na debelom crevu – Stari Travar

Pročitaj →

Savršene odevne kombinacije sa zebrastim kardiganima

Pročitaj →

Jedna od najlepših stvari koja može da se dogodi u životu ženi to je da ima dobrog oca, pravog

Pročitaj →

BRENA REAGOVALA NA OBJAVU NINE BADRIĆ

Pročitaj →

Golubović završio u suzama! Ovo ga je uništilo!

Pročitaj →

Ana dobila drugu kćerku

Pročitaj →

Goca Božinovska prolazi kroz težak period!

Pročitaj →

Jednostavan home-made piling za blistavu kožu

Pročitaj →

Glamurozan i šik nakit koji nas očekuje u 2021. godini

Pročitaj →

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM 24/7

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

NEMAČKA fiksna

0,79 EUR

ŠVAJCARSKA

1 CHF

AUSTRIJA

0,87 EUR

SRBIJA

60 RSD

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

BiH HT Eronet

1,85 KM

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.