Prva dva mjeseca beba spava na boku

Dijete u bočnom položaju podupremo valjcima, onaj duži stavljamo cijelom dužinom djetetovih leđa i glave, a kraći s prednje strane, od trbuha i između nogu

U koji položaj staviti tek rođenu bebu da spava, dok još nema kontrolu glavice, na trbuh, leđa ili bok, pitanje je na koje je odgovorila Ljiljana Buršić, koja kao neurorazvojna fizioterapeutkinja u Dnevnom centru za rehabilitaciju Veruda u Puli vodi programe rehabilitacije upravo za najmlađu djecu.

U prva dva mjeseca važno je da dijete spava na ravnome i na boku, i to naizmjence na jednom pa na drugome boku. Pritom moramo voditi računa da mu je glavica u srednjem položaju, ručice ispred tijela, slobodne, te da su mu nožice lagano savijene prema naprijed i raširene. Važno je da je glava u ravnini s leđima i da ju dijete ne zabacuje unazad. Da bi poduprli dijete i pomogli mu da ostane u tom položaju možemo se poslužiti valjcima. Valjčiće ne treba kupovati već ih jednostavno napravimo sami tako da smotamo ručnik ili dekicu. Duži valjak stavljamo cijelom dužinom djetetovih leđa i glave, a kraći valjak stavimo s prednje strane, od trbuha i između nogu. Postavljeni na taj način, valjčići omogućuju djetetu stabilan i udoban položaj.

Nakon drugog, trećeg mjeseca dijete razvija stabilnost glave i pokazuje potrebu za kretanjem. Dijete sada samo tijekom spavanja iz bočnog položaja prelazi na leđa. Valjčići mu više nisu potrebni, smetaju mu i moramo ih maknuti.

U potrbušni položaj dijete stavljamo samo dok je budno, ne i za vrijeme spavanja.

Facebook
Twitter
Pinterest

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

SRBIJA

120 RSD

ŠVAJCARSKA

2 CHF

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

AUSTRIJA

1,55 EUR

NEMAČKA

0,79 EUR* Cena mobilnog zavisi od operatera

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Astro SMS

Nikada nije kasno da preuzmete stvar u svoje ruke i obratite se našem stručnom i profesionalnom astro timu za svoju ličnu astro prognozu!

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.