Proizvođači vakcine protiv korone: Ne odgovaramo za nuspojave

Astra Zeneka jedna je od 25 farmaceutskih kompanija širom svijeta koja već testira kovid-19 vakcine na ljudima i priprema se za masovnu proizvodnju vakcina za milione ljudi.

Ovo je vrhunac za britansku farmaceutsku kompaniju, pošto se njegova tržišna vrijednost popela na 70 milijardi funti. Oni su upravo prijavili zanemarljivu zaradu od 12,6 milijardi dolara, koju su ostvarili sami u posljednjih šest mjeseci.

Ali uprkos zdravom bilansu stanja, Astra Zeneka ne prihvata odgovornost za eventualne neželjene efekte zbog kojih kandidati za vakcinisanje mogu da pretrpe. Drugim riječima, kompanija je u potpunosti zaštićena od tužbi ljudi koji su vakcinisani i koji imaju neželjene efekte, bez obzira koliko su te nuspojave teške ili dugotrajne.

Pravni tim kompanije tražio je da se u ugovore, koje je kompanija potpisala sa zemljama kojima je ta kompanija morala da isporuči vakcinu kovid-19, uračunaju klauzule o „odgovornosti kompanije“. Kompanija kaže da bez takvih garancija za nadoknadu ne bi bili voljni da istražuju i proizvode lijek. Čini se da je većina država pristala na takav zahtjev.

Rud Dober, viši izvršni direktor Astre Zeneca, rekao je Rojtersu: „U ugovorima koje smo sastavili tražimo oslobađanje od odgovornosti. Prihvatljivo je da većina zemalja preuzme takav rizik na svoja ramena, jer je to u njihovom nacionalnom interesu. Ali ‘nacionalni interes’, koji se čita kao ‘državni interes'“.

Da li se sve ovo zaista dešava za ljude koji će biti vakcinisani, blago rečeno, to je nešto što je otvoreno za diskusiju.

Dober je odbio da nazove zemlje koje su kompaniji naručile vakcinu, mada su mnoge velike zapadne države verovatno na toj listi.

Vlada Velike Britanije pripremala je vakcinu, kupujući 250 miliona doza iz raznih odjeljenja. Amerika je, u međuvremenu, daleko ispred krivine, imaju poseban pravni okvir u kojem se nijedna farmaceutska kompanija ne suočava sa tužbama zbog značajnih nuspojava vakcine u slučaju „hitnih slučajeva javnog zdravlja“.

Ovo zakonodavstvo, poznato kao „PREP Act“, rezultat je velikog napora za lobiranje od strane američke farmaceutske industrije, a zakon je uveden uprkos snažnom protivljenju potrošačkih grupa. To znači da ako vas vakcina ne ubije ili namerno nanese povredu, ne možete tužiti te kompanije.

Kako su ove nedjelje visoki zvaničnici EU rekli Rojtersu, oni se sukobljavaju sa proizvođačima vakcina zbog cijene, rokova plaćanja i prije svega odgovornosti. Činjenica da niko ne želi biti preokupiran odgovornošću teško da je iznenađujuća. Ispunite populaciju eksperimentalnom vakcinom da biste izvukli „imunitet“ protiv bolesti koja je bezopasna za većinu ljudi, a zatim utvrdite da su te kompanije odgovorne za bilo koje neželjene efekte? Ne može. Šefovi velikih farmaceutskih kompanija ne primaju sedmerocifrenu platu da bi upadali u tako očigledne zamke.

Dober je takođe dodao: „Ovo je jedinstvena situacija kada mi kao kompanija jednostavno ne možemo preuzeti rizik ako se, na primer, pokaže da vakcine daju neželjene efekte za četiri godine.“ OK, onda u redu. Pa ko onda preuzima odgovornost? Ko? Bilo ko? Političari? Ne smijte me. Niko? Bingo!“

Budući da postoji virtualna garancija da će vakcina u glavnom programu vakcinacije biti štetna za neke ljude ili da bi ih mogla čak i ubiti, neke zemlje su osnovale posebna javna sredstva za plaćanje odštete bolesnima. SZO podržava ovaj model kompenzacije koji će biti finansirani od strane poreskih obveznika za sve podnosioce zahtjeva za vakcinu.

SAD imaju takav fond, kao i mnoge evropske zemlje, uključujući Veliku Britaniju, Njemačku, Švedsku i Italiju. Jedno je sigurno: kada je riječ o kovid-19, privatni kapital je odlučio da ne želi imati nikakve veze sa dugoročnim posledicama vakcine.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

LAV ŽELI UGLED, RIBE TRAŽE LJUBAV: Bez ovih stvari horoskopski znakovi NE MOGU DA ZAMISLE ŽIVOT!

Pročitaj →

NAJPERVERZNIJI ZNAK HOROSKOPA: Za njega ne postoji reč “ZABRANJENO” a svaka noć je NOVA AVANTURA

Pročitaj →

NEODOLJIVI: Ova tri znaka horoskopska znaka su najseksipilnija i najprivlačnija

Pročitaj →

DNEVNI HOROSKOP ZA 2. DECEMBAR 2020

Pročitaj →

6 ženskih osobina i postupaka koje će OTERATI svakog muškarca

Pročitaj →

Zašto su lepe i uspešne žene često same?

Pročitaj →

Ni slutili niste da je ovo lek za visok pritisak!

Pročitaj →

Smaragdno zeleni autfit

Pročitaj →

Trinaestomesečnoj Minji Matić je potrebna pomoć da bi otišla na lečenje u SAD

Pročitaj →

Taki bijesan na Maju zbog Janjuša i njenih grešaka

Pročitaj →

Lepa Lukić za dlaku izbjegla smrt

Pročitaj →

Batine su UVEK izraz roditeljske nemoći da smisli drugo rešenje za situaciju u kojoj se nalazi

Pročitaj →

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM 24/7

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

NEMAČKA fiksna

0,79 EUR

ŠVAJCARSKA

0,5 CHF

AUSTRIJA

0,68 EUR

SRBIJA

36 RSD

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

BiH HT Eronet

1,85 KM

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.