PRIČA O PJESMI MIROSLAVA ILIĆA: Voleću te do kraja života

Teško je voljeti bezuslovno. To je ona ljubav koju roditelji osjećaju prema djeci. Čista, iskrena, potpuna, bezgranična, bezuslovna ljubav. Da li je takva ljubav moguća među emotivnim partnerima pitanje je na koje je jako teško dati odgovor.

Dozvolimo li sebi dozu romantičarske zanesenosti, pa kažemo da je zaista moguće voljeti nekoga potpuno iskreno, totalno, bezuslovno, u smislu da je ta ljubav sama sebi dovoljna, da nemamo nikakvih skrivenih želja, aspiracija, nadanja, da ne očekujemo da nam takvo osjećanje bude uzvraćeno, te da budemo pomireni s tim saznanjem, daje nam priliku da naslutimo koliko je to osjećanje plemenito i nadahnjujuće. Međutim, pretpostaviti da oba partnera u romantičnom odnosu gaje potpuno isto osjećanje, vjerovatno prevazilazi maštu i najvećih sanjara i romantičara.

Taj fenomen u kojem jedan partner gaji potpunu, bezuslovnu ljubav prema drugom partneru, koji to osjećanje ne uzvraća istom mjerom, dočaran je pjesmom “Voleću te do kraja života” Miroslava Ilića. Zanimljivo, iako je riječ o jednoj od prvih asocijacija na opus popularnog Slavuja iz Mrčajevaca, to zapravo nije njegova pjesma. Nju je 1983. godinu prije Ilića objavio Radiša Urošević, ali je ona u Ilićevom izvođenju stekla kultni status koji već decenijama uživa.

Narativ pjesme je, dakle, veoma jednostavan. Lirski subjekt se prisjeća minule romanse s ništa manjom ljubavlju od one koju je osjećao dok je ta romansa bila u punom zanosu. Uvodni stih nam otkriva da su partneri rastavljeni, te da taj rastanak nije inicirao lirski subjekt. On je iskusio neizrecivu bol krahom te ljubavi, ali i dalje o toj ženi priča (čitaj pjeva) s ogromnom količinom ljubavi i divljenja. Čak ni tolika bol koja mu je nanijeta nije bila dovoljna da ubije ljubav koju on osjeća prema njoj. Ona je nesalomiva, vječna, bezuslovna.

Bila ona s njim ili ne, uzvratila mu istom emocijom ili ne, povrijedila ga ili ne, on nju voli i voljeće je dok je živ. Ona je za njega izuzetna – biće mimo svih drugih, pa ljubav koju osjeća za nju ne može biti obična ljubav s određenim rokom trajanja. Ne! To je lirska, romantičarska, apsolutna, bezuslovna ljubav. Činjenica da mu nije uzvraćena ne umanjuje ni njenu iskrenost ni njenu silinu, već samo ukazuje na okrutnost sudbine. Kad ništa drugo nije bitno, tad znate da je riječ o bezuslovnoj ljubavi…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

ČISTO DA SE ZNA: Saznajte koji je horoskopski znak NAJBOLJI, a koji NAJGORI ispod čaršafa!

Pročitaj →

Na njih se NIKAD NE ZABORAVLJA: Kada jednom zavolite ovaj znak, ne možete da ga izbacite iz glave

Pročitaj →

DNEVNI HOROSKOP ZA 22. OKTOBAR 2020

Pročitaj →

Internet statistike Ženske

Pročitaj →

Žene u četrdesetim godinama sve češće pate od istog poremećaja

Pročitaj →

Ovo voće vam pomaže kod oboljenja pluća

Pročitaj →

Ovih 8 STVARI SVAKA MODERNA ŽENA MORA DA IMA OVE JESENI

Pročitaj →

Srećno detinjstvo stvara decu bez ambicija

Pročitaj →

Vaša stopala će biti kao bebina Domaći piling od sode bikarbone

Pročitaj →

Ove jeseni i zime nosimo somot od glave do pete Vindtiž materijal broj 1

Pročitaj →

Valerijana – Ljekovita svojstva biljke

Pročitaj →

Pet načina da osvježite dnevnu sobu šik detaljima

Pročitaj →

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM 24/7

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

NEMAČKA fiksna

0,79 EUR

ŠVAJCARSKA

0,5 CHF

AUSTRIJA

0,68 EUR

SRBIJA

36 RSD

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

BiH HT Eronet

1,85 KM

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.