Prestrogi roditelji nanose veliku štetu deci!

Roditelji koji su previše strogi prema deci i kontrolišu ih na svakom koraku, možda nisu ni svesni da im nanose veliku emocionalnu štetu i utiču negativno na njihovo buduće samopouzdanje.

Biti roditelj nije lak posao i veliki deo mama i tata odlučuje se za strožiji pristup vaspitanju, u želji da svoje dete zaštite od opasnosti koje vrebaju, ali i „očeliče“ za život koji im predstoji. Međutim, ukoliko se sa strogošću pretera – efekti mogu biti potpuno suprotni, tvrde psiholozi.

Roditelji koji su previše strogi prema deci, koji ne prave kompromise, drakonski kažnjavaju svoju decu i imaju „spartanska pravila“ vaspitanja, možda to rade iz nabolje namere, ali verovatno nisu svesni da time nanose trajnu i najčešće nepopravljivu štetu detetu.

Američki istraživači sa univerziteta u Virdžiniji otkrili su da mališani čiji roditelji neguju strog vaspitni pristup i „gvozdena“ pravila, mogu da imaju, znatno češće nego deca umerenih roditelja, poteškoće u razvoju, obrazovanju, asimilaciju u društvo, emocionalnim vezama, komunikaciji, ali i u odnosu sa drugim ljudima kasnije tokom života.

Studija je pokazala da deca koja su pod strogom kontrolom roditelja teže opstaju u emotivnoj vezi. Istraživači su pratili 184 mlade osobe godišnje, uzrasta od 13 do 32 godine, od kojih je jedna polovina ispitanika bila muškog, a druga ženskog pola. Istraživanjem su obuhvaćene osobe širokog društvenog i socioekonomskog spektra koje su popunjavale anketu o sebi i roditeljima.

Iako roditelji, najčešće, strogim vaspitanjem rutinski pokušavaju da usmere decu ka uspešnom odrastanju i odvrate ih od nekih životnih stranputica, preterano kontrolisanje u adolescentskom periodu može da spreči njihov razvoj, a ispostavilo se da takvu vrstu „štete“ kod deteta nije nimalo lako popraviti, smatra koautor istraživanja, profesor Džozef Alen.

S tim u vezi, ukoliko želite da dete pravilno usmeravate i zadržite roditeljsku kontrolu, neohodno je da svoj pristup vaspitanju umerite, jer u suprotnom, možda dobijte poslušno i naigled „ispravno“ dete, ali to dete može imati ozbiljne emocionalne posledice koje će drastično uticati na njegov kasniji život.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

Nema mu premca: NAJZAVODLJIVIJI ljubavnik u horoskopu

Pročitaj →

ONE VOLE PILETINU: Žene rođene u ova TRI HOROSKOPSKA ZNAKA jure MLAĐE MUŠKARCE!

Pročitaj →

“DOBRO, AJ’ SAD DA PEREMO ČARŠAFE”: Otkrijte šta koji horoskopski znak misli POSLE SEKSA!

Pročitaj →

DETALJI O SVAKOM ZNAKU: Evo šta ljudi ZAISTA misle o vama, a neće da vam kažu u lice

Pročitaj →

OVAKO MUVAJU HOROSKOPSKI ZNACI: Strelčevi govore u šiframa a Škorpije…

Pročitaj →

DNEVNI HOROSKOP ZA 28. SEPTEMBAR 2020

Pročitaj →

Šta je menstrualni ciklus?

Pročitaj →

Put od Sirije do Evrope prešla u invalidskim kolicima

Pročitaj →

Liječite gastritis prirodnim putem

Pročitaj →

Barberi revijom u šumi predstavio svoju novu kolekciju

Pročitaj →

Osobine dece koja su psihološki otporna

Pročitaj →

Sve što treba da znate o dehidriranoj koži

Pročitaj →

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM 24/7

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

NEMAČKA fiksna

0,79 EUR

ŠVAJCARSKA

0,5 CHF

AUSTRIJA

0,68 EUR

SRBIJA

36 RSD

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

BiH HT Eronet

1,85 KM

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.