Predrag Živković Tozovac – Biografija

Predrag Živković Tozovac je proslavljeni srpski kompozitor i pevač narodne i folk muzike, koji je bio i ostao jedan od javnih ličnosti stavljenih na pijedastal srpske muzičke scene, a poznat je među svim generacijama po svojim hitovima poput ,,Oči jedne žene”, ,,Rujno vino”, ,,Jesen u mom sokaku”, ,,Ovamo cigani”, ,,Prazna čaša na mom stolu” i mnogim drugim.

Pogledajmo sada njegovu biografiju.

Biografija
Predrag Živković Tozovac je rođen 22. jannuara 1936. godine u Kraljevu, u nekadašnjoj državi Jugoslaviji. Njegov otac je bio Svetozar – Toza Živković, nekada je držao kafanu u Mataruškoj banji i bio je vrsni harmonikaš.

U očevoj kafani je Predrag Živković Tozovac provodio najveći deo svog detinjstva, slušajući uživo stare izvorne pesme i zavoleo ih. Tokom Drugog svetskog rata, 1941. godine, Nemci su streljali Predragovog oca Svetozara, a njemu je ostala u amanet očeva harmonika, koju je on odmah počeo da uči, uz podršku svoje majke Budimke.

Pored harmonike, Predrag Živković Tozovac je učio i da svira bubnjeve i trubu, a zbog teške finansijske situacije je Predrag već sa 10 godina počeo da svira i peva na svadbama, kako bi zaradio za sebe i svoju majku.

Nakon osnovne škole, Predrag Živković Tozovac je upisao gimnaziju, nakon čega je upisao i studije ekonomije, a 11. juna 1965. godine je snimio i prve singl pesme ,,Oči su ti tugom prelivene”, ,,Kad povedem kolo moje”, ,,Olistala šuma” i ,,Jesen stigla i u naša sela”, a posećuje i svoj prvi festival ,,Ilidža”, na kom nastupa sa pesmom ,,Momak Ibro zagledao Fatu”.

Nakon toga njegova karijera muzičara kreće uzlaznom putanjom i počinje da radi sa najvećim imenima srpske i jugoslovenske muzičke scene – Lepom Lukić, Miroslavom Ilićem, Predragom Gojkovićem Cunetom i drugim, a bio je i voditelj ,,Folk parade”, zajedno sa glumicom Zlatom Petković i svojim kolegom Predragom Gojkovićem Cunetom.

Predrag Živković Tozovac ima 2 vanbračna sina, a poslednjih 35 godina je u srećnoj vezi sa 20 godina mlađom Emilijom, zvanom Mima, kojoj je i posvetio pesmu ,,Mima”. Iako već skoro 4 deceniju žive u vanbračnoj zajednici, sudbina se poigrala sa Mimom i Tozovcem, te oni nemaju potomaka, ali su, uprkos svemu, odlučili da na njegov 80. rođendan njihovu vezu krunišu brakom.

Karijera
Kao što smo već pomenuli, prve korake u muzičkoj karijeri je Predrag Živković Tozovac napravio još tokom osnovne škole, kada je kao 10 – ogodišnjak nastupao na različitim svadbama. Kasnije je, sa 29 godina, snimio i svoje prve singlove – ,,Oči su ti tugom prelivene”, ,,Jesen stigla i u naša sela”, ,,Kad povedem kolo moje” i ,,Olistala šuma”.

U tom periodu Predrag Živković Tozovac počinje da učestvuje i na muzičkim festivalima, te 1965. godine obilazi 3 festivala – ,,Ilidža”, na kojoj je nastupao sa numerom ,,Momak Ibro zagledao Fatu”, i dva ,,Beogradska sabora”, na kojima je nastupao sa numerama ,,Jutros rano devojčica” i ,,Često prođem pokraj tvoje kuće”.

Iako njegova prva muzička ostvarenja nisu postigla neki nagli uspeh, ipak su bila dovoljna da karijera Predraga Živkovića Tozovca krene uzlaznom putanjom i već tada biva primećen od strane značajnijih muzičkih talenata.

Već 2 godine kasnije, 1967. godine, Predrag Živković Tozovac objavljuje i svoj prvi singl album, na kojoj se nalazi pesma Miće Milutinovića ,,Ispod lipe, kraj potoka”, a potom snima i 4 dueta sa Silvanom Armenulić, među kojima su ,,Od devojke ništa draže” i ,,Devojčice garava”.

U narednom periodu Predrag Živković Tozovac nastupa na nekoliko festivala sledećim redom: 1969. godine festival ,,Ilidža” sa numerom ,,Violino, ne sviraj”, 1970. godine na ,,Beogradskom saboru” sa numerom ,,Ja sam lola”, a te godine izlazi i njegov veliki hit ,,Vlajna”, 1971. i 1972. godine na festivalu ,,Pesma leta” i to 1971. godine sa numerom ,,Mirjana” i 1972. godine sa pesmom ,,Oči jedne žene”, a oba puta odnosi ubedljivu pobedu, te njegova popularnost naglo raste.

Te 1972. godine je Tozovac otpevao i pesmu ,,Jeremija”, a tadašnje vlasti su je proglasile četničkom, zbog čega se Tozovac na dve godine sklonio kod jednog prijatelja u Nemačku. Po povratku u Srbiju, Tozovcu su oduzeli pasoš, ali je on samo jednostavno nastavio da peva i nastupa.

1974.godine, po povratku u Srbiju, Tozovac objavljuje album ,,Tozovac” u saradnji sa PGP RTB – om, a na ovom albumu se nalaze neke od njegovih starijih pesama, ali i nova ostvarenja: ,,Vlajna”, ,,Ispod lipe kraj potoka”, ,,Mirjana”, ,,Ja sam lola”, ,,Izvor voda izvirala”, ,,Violino, ne sviraj”, ,,Jeremija”, ,,Vojnikova sudbina”, ,,Kad odeš jednog dana”, ,,Neću da se ženim”, ,,Lulo moja, srebrom okovana” i ,,Nema brata dok ne rodi majka”. Iste godine Tozovac nastupa na ,,Beogradskom saboru” sa numerom ,,Noć je tiha”.

Sledeće godine na ,,Hit paradi” Tozovac nastupa sa pesmom ,,Mesečina, mesečina”, a sledeće godine na istom festivalu nastupa sa ,,Ne čekaj me, majko”. Njegov sledeći album je objavljen 1977. godine u saradnji sa izdavačkom kućom ,,Diskos” i obuhvata pesme ,,Neznanka”, ,,Lijepi li su mostarski dućani”, ,,Beskućnik sam”, ,,Donesi vina, krčmarice”, ,,Živim od danas do sutra”, ,,Srdo moja”, ,,Siromah sam, al’ volim da živim”, ,,Moj Milane”, ,,Putevi se naši razilaze”, ,,Ajde Kato, ajde zlato”, ,,Krčmo stara” i ,,Čiča peče rakiju”.

1978.godine na festivalu ,,Slavonija” nastupa sa numerom ,,U vajatu”. Za diskografsku kuću ,,Jugoton” Tozovac 1979. godine snima novi album sa numerama ,,Idem putem, šubara me kvari”, ,,Gedža”, ,,Šoferska pesma”, ,,Bekrija”, ,,Mađarica”, ,,O, da li me pamti?”, ,,Prsten na tvojoj ruci”, ,,Otišla si jednog dana”, ,,Oči jedne žene” i ,,Beogradski mali pijac”.

1979.godine izlazi i novi album Tozovca, na kom se nalaze numere ,,Leno Magdaleno”, ,,Primorka”, ,,Čuburo, lele Čuburo”, ,,Željo pusta”, ,,Suva drva”, ,,Ljubavi, moja tugo”, ,,Bađanag”, ,,Ala volim život”, ,,Jasmina” i ,,Kad jednom dođem”.

Album ,,Voleću te do kraja života” Tozovac objavljuje 1982. godine u saradnji sa PGP RTB – om i, pored naslovne numere, na ovom albumu se nalaze i ,,Najveći miraz je ljubav”, ,,Ja sam baja od Morave”, ,,Ako me nekada sretneš”, ,,Priča mala e pa šta?”, ,,Ovamo, cigani”, ,,Zbog tebe”, ,,Lepa Nišlijka”, ,,Anđo, Anđo, Anđelija” i ,,Marija”.

A na albumu ,,Majci na dar”, koji je Tozovac objavio 1983. godine sa Jugotonom, Predrag Živković Tozovac je otpevao ,,O, majko, majko”, ,,Volim, majko, siroticu”, ,,Ne klepeći nanulama”, ,,Mama”, ,,Hoću majko, pa hoću”, ,,Šta je život kad se mreti mora”, ,,Tebi, majko, misli lete”, ,,Spavaj, majko, i ne čekaj sina”, ,,Trepetiljka trepetala” i ,,Po selu se priča”.

1984.godine izlazi i album ,,Led, led, sladoled”, na kom je, pored naslovne numere, Tozovac otpevao i ,,Svađa”, ,,Jao, Vlajna”, ,,Hvala ti”, ,,Ide Mile lakovačkom prugom”, ,,Došlo vreme da se ženim”, ,,Plavuša”, ,,Sama si”, ,,Niko kao ti” i ,,Polako, ljubavi, polako”.

U narednih nekoliko godina Tozovac pravi pauzu sa objavljivanjem albuma, ali zato 1986. godine nastupa na ,,Hit paradi” sa numerom ,,Ti si me čekala”, a u narednom periodu se više skoncentriše na izdavanje novih albuma, nego posećivanje festivala.

Tako već 1987. godine izlazi njegov album pod nazivom ,,10 novih super hitova” u saradnji sa PGP RTB – om. Na ovom novom albumu se nalaze i numere ,,Morava”, ,,Dva drugara iz mog sela”, ,,Mala moja, mori, mori”, ,,Tekla reka Cica – Mica”, ,,Volim te, živote”, ,,Put u Istambul”, ,,Samo ti”, ,,Prazna čaša na mom stolu”, ,,Pričaj mi o njoj” i ,,Pošla Vlajna u bašticu”.

Već sledeće, 1988. godine, Predrag Živković Tozovac objavljuje novi album ,,Zaigrajte uz moje pesme”, a na njemu se nalaze ,,Treba mi ljubav tvoja”, ,,Šeširić plavi” ili ,,Jedna mala plava”, ,,Piši mi”, ,,Jedna žena u kafani”, ,,Vašar”, ,,Jeremija pali topa”, ,,Kad se oči zasjaje od vina”, ,,Bila si voljena”, ,,Tozin čoček” i ,,Gde smo pogrešili”.

19.jula 1989. godine je publici bilo predstavljen i album ,,Ide Mile lajkovačkom prugom” u saradnji sa ,,Jugotonom”, a ovaj album sadrži, pored naslovne numere, i pesme ,,Idem putem, šubara me kvari”, ,,Mala, mala Rajka”, ,,Šoferska pesma”, ,,Suva drva”, ,,Trepetljika trepetala”, ,,Bađanag”, ,,Čik, curo, pogledaj me” i ,,Beogradski mali pijac”.

Posle pauze od 2 godine, 1991. godine, Tozovac objavljuje i album ,,Kako da ti kažem ‘Volim te”, na kom se, pored naslovne numere, nalaze i ,,Sarija”, ,,Srećo moja”, ,,Jutro”, ,,Maza”, ,,Siromah sam, druže”, ,,Nek noćas puknu strune”, ,,Šumadija”, ,,Oj, devojče, Piroćanče” i ,,Teško mi je, zato patim”.

Nakon albuma ,,Kako da ti kažem ‘Volim te” 1991. godine, Predrag Živković Tozovac pravi četvorogodišnju pauzu, te 1995. godine objavljuje i album ,,Ljubav je za sve godine”, na kom se, pored naslovne numere, nalaze i pesme ,,Milanovac na Dunavu”, ,,Baćuška”, ,,Danče”, ,,Lule moje”, ,,Dete sreće”, ,,Postao sam alkos, mala”, ,,Imao sam devet žena”, ,,Krajiški Bećarac”, ,,Daj mi da te ljubim”, ,,Uzdah ljubavi” i ,,Sam za stolom”.

2002.godine Predrag Živković Tozovac započinje saradnju sa ,,Grand produkcijom” i zajedno sa istom snima album ,,Žena neverna”, na kom se, pored naslovne numere, nalaze i numere ,,Zbog tebe sam se napio”, ,,Ode kuća, ode brak”, ,,Lažna žena”, ,,Volela si noćnu pticu”, ,,Tajna ljubav”, ,,Malo po malo”, ,,Opa nina nina naj”, ,,Ružo moja”, ,,Nekad si bila voljena”, ,,Da zna zora”, ,,Dođi mi, dođi” i ,,Beograde lele, lele”.

Ime i prezime: Predrag Dragan Živković

Nadimak: Tozovac, Toza, Živa legenda narodne muzike

Datum rođenja: 22. januar 1936. godine

Mesto rođenja: Kraljevo, Jugoslavija

Zanimanje: Pevač narodne i folk muzike, kompozitor, harmonikaš

Preuzeto sa biografija.org

Facebook
Twitter
Pinterest

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

SRBIJA

120 RSD

ŠVAJCARSKA

2 CHF

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

AUSTRIJA

1,55 EUR

NEMAČKA

0,79 EUR* Cena mobilnog zavisi od operatera

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Astro SMS

Nikada nije kasno da preuzmete stvar u svoje ruke i obratite se našem stručnom i profesionalnom astro timu za svoju ličnu astro prognozu!

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.