Prah koji uravnotežuje hormone i povećava plodnost

Maka (Lepidium meyenii) peruanska je krtolasta biljka iz porodice kupusa koja raste na nadmorskim visinama višim od 2.400 metara.

Izgleda poput korijena celera, dok joj ukus podsjeća na pečeni zob. Razlikujemo primjere sa tri vrste korijena: žutim, crvenim i crnim. Svaka vrsta korena obiluje vrijednim nutrijentima.

Na našem tržištu uglavnom dolazi u obliku praha te se smatra supernamirnicom, odnosno vrlo korisnim suplementom koji ima povoljan uticaj na žensko zdravlje. Bogata je vitaminima B,C i E, ima dosta kalcijuma, cinka, gvožđa, magnezijuma i fosfora.

Prepuna je ljekovitih stvari, a na području Južne Amerike upotrebljava se već više od hiljadu godina. Štaviše, neki arheološki podaci govore da se uzgajala na prostoru oko jezera Chinchayqucha još 1700. godine prije Hrista.

Maka pripada grupi adaptogenih biljaka koje povećaju otpornost organizma na stres, ali i različitih spoljnih faktora. Uz to uravnotežuje hormone, ublažava simptome menopauze, povećava gustinu kostiju, pomaže kod izgradnje mišića, ali i ublažava depresiju.

Pojačava seksualnu želju kod muškaraca i pokretljivost sperme, zbog čega je neki nazivaju i prirodnom viagrom koja povećava šansu za začeće.

Povrh svega daje dodatnu energiju, zbog čega će se nekima nakon konzumacije činiti kao da su se spojili na punjač. Legenda kaže da su Inke davale svojih ratnicama maka prah kako bi povećali njihovu izdržljivost i snagu.

Maka prah uglavnom se uzima sa jogurtima, smutijima i sličnim tekućim obrocima. Može se dodati i slatkišima poput chia pudinga ili čokoladnog musa. Iako se može sljubiti s bilo kojom namirnicom, ima najbolji ukus kada se miješa sa citrusnim voćem i kakaom.

Nisu zabilježene nikakve nuspojave kod pravilne konzumacije maka praha (otprilike jedna čajna kašika dnevno). Ali ako želite da iskušate blagodati praha te krtolaste biljke, konsultujte se s nutricionistom i/ili doktorom prije toga.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

Upozorenje za sve žene

Pročitaj →

Sve što treba da znate o sifilisu

Pročitaj →

kape koje će se nositi ove jeseni i zime

Pročitaj →

Borba Tiha mladih mama

Pročitaj →

Progonitelj Jelene Rozge uhapšen

Pročitaj →

Miroslav Ilić se oglasio nakon vijesti da je preživio infarkt

Pročitaj →

Nagle promene tipa kože

Pročitaj →

Ova haljina je hit ove jeseni

Pročitaj →

Kamilica je nježna biljka ali isto tako je veoma moćna biljka

Pročitaj →

Dašak mora u vašem domu

Pročitaj →

zdrav način ishrane Jedini

Pročitaj →

Pileći bataci u sosu od pavlake

Pročitaj →

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM 24/7

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

NEMAČKA fiksna

0,79 EUR

ŠVAJCARSKA

0,5 CHF

AUSTRIJA

0,68 EUR

SRBIJA

36 RSD

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

BiH HT Eronet

1,85 KM

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.