Povijanje beba i rizici

Zagovornici čvrstog povijanja beba kažu da to zaista može da umiri bebu, da čak može pomoći kod simptoma grčeva. Međutim, drugi stručnjaci upozoravaju na moguće rizike povijanja.
Navodimo nekoliko pitanja i odgovora o povijanju.
Zašto povijati bebu?
Pod povijanjem se podrazumeva kada je beba umotana u ćebe ili neku tkaninu.
Teorija kaže da ako je lepo zavijena, onda to može delovati umirujuće za bebu jer će je takva situacija podsećati da je u materici. Zagovornici povijanja kažu da to može pomoći kada bebe plaču ili kada su uznemirene, a čak može pomoći i onim bebama koje pate od grčeva.
Povijanje je bilo popularnije u prošlosti, kao i kod određenih kultura, ali se sada ponovo vraća i često se smatra modernim pristupom. Problem je u tome što iako zvuči jednostavno, postoje i određene opasnosti ako se radi pogrešno.
Na šta stručnjaci upozoravaju?
Čvrsto povijanje beba može da dovede do dislociranja kukova. Pod uticajem hormona koje majke ispuštaju za vreme porođaja na ligamente bebe, uključujući i ligamente kuka, nastaje opuštanje ligamenata. Kuk će se razviti normalno sve dok zadrži pravilan položaj, a to podrazumeva savijene i razdvojene noge. Nasilno ispravljanje nogu i ograničavanje slobode pokreta u prva tri do četiri meseca, može dovesti do toga da bebama ne ojačaju oslabljeni zglobovi, što kasnije može zahtevati izvesne operacije.
Stručnjaci koji se protive čvrstom povijanju beba kažu da se povijanje dosta reklamira na internetu, iako ono sobom nosi određene rizike.
Da li je svako povijanje loše?
Kraljevski koledž u Londonu ne savetuje povijanja beba. Oni kažu da se povijanjem beba povećava opasnost od njihovog pregrevanja, kao i da povijanje, a naročito čvrsto povijanje, mogu uticati na prirodni položaj beba.
Oni savetuju roditelje da izbegavaju povijanje, ali i da je važno da se uzme u obzir kulturološka pozadina svake majke, kako bi se eventualnim povijanjem obezbedilo da bebe imaju slobodu pokreta i da im ne bude pretoplo.
Bezbedno povijanje
Međunardni institut za dislociranje kuka nudi sledeće savete bezbednog povijanja:

Nakon povijanje, beba bi trebalo da ima slobodu pokreta u kukovima.
Prilikom povijanja, ne treba ispravljati bebine noge niti ih spajati.
Ako se odlučite da koristite neki kupovni proizvod za povijanje, umesto da koristite svoje ćebe ili drugi komad tkanine, vodite računa da on ima labave džepove za bebine noge i stopala.
Povijenu bebu uvek treba postaviti tako da leži na leđima.
Nikada ne pokrivajte bebinu glavu i koristite samo tanke materijale za povijanje.
Treba imati na umu potencijalne rizike povijanja.

Facebook
Twitter
Pinterest

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

SRBIJA

120 RSD

ŠVAJCARSKA

2 CHF

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

AUSTRIJA

1,55 EUR

NEMAČKA

0,79 EUR* Cena mobilnog zavisi od operatera

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Astro SMS

Nikada nije kasno da preuzmete stvar u svoje ruke i obratite se našem stručnom i profesionalnom astro timu za svoju ličnu astro prognozu!

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.