POSLEDNJE UMETNIČKO DELO: Marina Abramović je do DETALJA osmislila svoju SAHRANU – 3 kovčega, svi u belom… To nije SVE!

O tome će se pričati godinama…

Jedna od naših najpoznatijih umetnica, Marina Abramović, od malih nogu imala je želju da svoja dela pokaže celom svetu.

Nakon što je završila Akademiju lepih umestnosi u Beogradu, preselila se u Njujork, a papir i olovku koje je do tada koristila, zamenila je ljudskim telom.

Marina je poznata po tome što neretko testira granice ljudskog tela i uma, a svojim brilijantnim idejama često je na meti komentara. Jedne ostavlja bez daha, dok drugi misle da su njeni performansi prevelika ludost.

„Baka umetnosti“, kako sebe voli da naziva, jednom prilikom pričala je o svojoj poslednjoj želji, a koliko poznajemo nju, ona će to i ostvariti.

Naime, prema njenom mišljenju svaki umetnik bi trebalo da organizuje sopstvenu sahranu, jer bi to predstavljalo njegovo poslednje umetničko delo.

– Svim svojim prijateljima i članovima porodice rekla sam da ne želim da tuguju kada umrem. Verujem da je to svima vama jako čudna i neverovatna stvar, ali za sve njih, kao i moje poštovaoce, imala sam samo jednu molbu, a to je da se na taj dan vesele. Svima sam jasno stavila do znanja da tog dana treba da budu veseli, jer ako mi je život bio težak, mučan i loš, želim da makar moja smrt bude veseo događaj. Rekla sam da na sahrani niko ne sme da nosi crno, već isključivo belo. Ceo dan treba da se pušta vesela muzika i da niko ni slučajno ne zaplače, već da budu radosnog duha. Ni suzu ne želim da puste, jer želim da me pamte kao osobu veselog duha – rekla je Marina i dodala…

– Moram da kažem da sam pre nego što sam počela da izvodim performanse napisala testament. Tu sam stavila, pored brojnih stvari, jednu koju najviše želim da ispoštuju, a to je da naprave tri figure sa mojim likom koje će sahraniti u tri grada koja najviše volim i u kojima sam najviše živela. Na neki način želim da počivam u tim gradovima, a pošto ne mogu u sva tri, na taj način ću ispuniti svoju želju. Svaki taj grad je ostavio veoma veliki utisak na mene. To je pre svih Beograd, gde sam rođena, potom Amsterdam i Njujork – istakla je svojevremeno je Abramovićeva, a onda se pojavila priča da će zapravo u jednom od tri kovčega biti njeno pravo telo, a da će samo advokat znati u kom.

Facebook
Twitter
Pinterest

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

SRBIJA

120 RSD

ŠVAJCARSKA

2 CHF

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

AUSTRIJA

1,55 EUR

NEMAČKA

0,79 EUR* Cena mobilnog zavisi od operatera

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Astro SMS

Nikada nije kasno da preuzmete stvar u svoje ruke i obratite se našem stručnom i profesionalnom astro timu za svoju ličnu astro prognozu!

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.