Pod većim ste stresom nego što mislite?

Jeste li pod većim stresom nego što mislite? Poneki ludi dan dio je modernog života i zbog toga ne treba paničariti. S druge strane hronični stres, svakodnevno ‘bombardovanje’ hormonima stresa zbog zahtjevnog posla ili osobnog života, započinje tihim simptomima.

Dr. Stevan E. Hobfoll, Rush University Medical Center, upozorava nas na prve, ponekad netipične simptome stresa. Iskusite li neki od znakova koji slijede, krenite sa svakodnevnim antistresnim aktivnostima, bilo da se uputite u šetnju ili isključite mobitel na neko vrijeme.

1. Vikend-glavobolje
Nagli pad hormona stresa može izazvati migrene. Budite se i jedite kao i tijekom radnih dana kako biste smanjili mogućnost glavobolje. Manjak sna nadoknadite radije drijemanjem u popodnevnim satima.

2. Menstruacijski grčevi
Žene koje su pod velikim stresom imaju dvostruko veće šanse osjetiti bolne grčeve nego one koje su opuštenije, pokazala je studija s Harvarda. Naučnici krive hormonalnu neravnotežu nastalu zbog uticaja stresa. Može pomoći fizička aktivnost koja smanjuje aktivnost simpatičkog živčanog sustava.

3. Bolna vilica
Bolna vilica može biti posljedica jakog stiskanja zubi koje se ponekad javlja tijekom sna, a zbog stresa se može pogoršati. Savjet potražite kod zubara, mogao bi vam preporučiti zaštitnu protezu.

4. Čudni snovi
Snovi tijekom noći postaju sve pozitivniji, tako da se budimo raspoloženiji nego kad smo legli. No ako se češće budite pod stresom, ometate proces tonjenja u san, te se neugodni prizori u snu javljaju češće. Dobre navike spavanja sprečavaju pojavu ružnih snova, pa je dobro spavati sedam do osam sati noću i prije spavanja ne konzumirati alkohol ili kofein.

5. Krvarenje desni
Brazilska studija pokazala je da su ljudi pod stresom skloniji bolestima desni. Hronično povišena razina hormona stresa, kortizola, može oštetiti imunološki sustav i omogućiti bakterijama da napadnu zubno meso. Ako dugo radite i jedete za radnim stolom, pri ruci imajte četkicu za zube i zubni konac.

6. Iznenadna pojava akni
Stres povećava upalne procese koji uzrokuju pojavu akni. Kožu zato mažite kremom koja sadrži salicilnu kiselinu ili benzoil peroksid koji uništava bakterije. Istovremeno morate dobro hidratizirati kožu. Ako ni za par sedmica nema rezultata, posjetite dermatologa.

7. Žudnja za slatkim
Žudnju za slatkim ne povezujte odmah sa ženskim hormonima, stres je vjerovatniji okidač. Među ženama koje su ušle i izašle iz menopauze razlika u žudnji za slatkim je zanemariva. Manja nego bi se mogla objasniti hormonalnim uticajem, pa znanstvenici stoga vjeruju da je stres vjerovatnije objašnjenje.

8. Svrab kože
Nedavna japanska studija provedena na više od 2.000 osoba s hroničnim svrbežom (pruritus) pokazala je da su oni dvostruko češće pod jakim stresom nego oni koje ne muči ovaj problem. Iako svrab može biti uzrok stresa, stručnjaci smatraju da osjećaj tjeskobe ili napetosti pogoršava dermatitis, ekcem i psorijazu.

9. Pogoršanje alergijskih reakcija
Stručnjaci s Ohio State University College of Medicine pokazali su da alergičari imaju više simptoma nakon što prođu kroz test koji izaziva tjeskobu, daleko više nego nakon testa koji nije izazivao napetost. Hormon stresa može stimulirati proizvodnju IgE, krvnih proteina koji izazivaju alergijske reakcije, rekla je autorica studije dr. Janice Kiecolt-Glaser.

10. Bol u želucu
Tjeskoba i stres mogu uzrokovati bol u trbuhu, glavobolje, bol u leđima i nesanicu. Studija provedena na 1.953 muškaraca i žena pokazala je da oni koji su osjetili najveći stres imaju gotovo četiri puta veće šanse osjetiti abdominalnu bol nego opušteniji sudionici istraživanja.

Tačna veza još je uvijek nejasna, no jedna teorija govori da utroba i mozak dijele isti živčani put. U tom slučaju čim mozak reagira na stres i crijeva prime isti signal. No prije nego povežete bol u trbuhu sa stresom, provjerite nije li uzrok alergija, netolerancija laktoze, sindrom iritabilnog crijeva ili čir.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

NEMAČKA

0,79 EUR*
Cena mobilnog zavisi od operatera

ŠVAJCARSKA

1 CHF

AUSTRIJA

0,87 EUR

SRBIJA

60 RSD

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

BiH HT ERONET

1,85 KM

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

SLOVENIJA

1,05 EUR

MAKEDONIJA

35,4 MKD

CRNA GORA (fix)​

1,01 EUR

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Astro SMS

Nikada nije kasno da preuzmete stvar u svoje ruke i obratite se našem stručnom i profesionalnom astro timu za svoju ličnu astro prognozu!

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.