Po čemu su dijelovi tijela dobili nazive?

Da li ste se ikada zapitali koja je poveznica između određenih naziva i stvari koje ti nazivi određuju? Između ostalog, imamo puno dijelova tijela s neobičnim nazivima, a evo kako su ih dobili.

„Drevne civilizacije su obično imenovale stvari prema njihovom obliku – poput nekih materijalnih predmeta s kojima su svi bili upoznati“, objašnjava Mary Fissell, doktor nauka, profesor na Odjelu za istoriju medicine na Univerzitetu „Johns Hopkins“ i kourednik biltena „History of Medicine“.

Trtica

Drugi naziv za repnu kost, trtica, potiče od grčkog naziva za pticu kukavicu – kokkux – jer zakrivljeni oblik kosti liči na kljun te ptice.

Arterija

Naziv ove važne krvne žile koja vodi krv iz srca potiče od latinske i grčke riječi „arteria“, što znači „držač vazduha“. Drevni stručnjaci mislili su da su arterije vazdušni kanali jer nakon smrti nisu zadržavale krv.

Dlan

Možemo zahvaliti rimskoj tradiciji za ono što danas nazivamo donjom stranom ruke, odnosno dlanom. U davnim vremenima je bio običaj stavljati palmin list u ruke pobjednika pa naziv dlan (engl. palm) dolazi od latinske riječi „palma“.

Lunula

Bijela mrlja nalik polumjesecu pri dnu nokta zove se lunula, odnosno „mali mjesec“ na latinskom.

Krojački mišić (Sartorius muscle)

To je mišić prednje strane natkoljenice i najduži je u tijelu čovjeka. Aktivira se kada sjedite prekrštenih nogu, kao što su to radili krojači dok su šili rubove ili manžete. Na latinskom riječ „sartor“ znači krojač. Tako je sartorius dobio ime krojački mišić.

Uvula (nepčana resica)

Uvula je mišićna tvorba u sredini mekog nepca, pokrivena sluznicom. Dobila je naziv po latinskom izrazu za „malo grožđe“, na šta je podsjećao njen izgled, piše The Healthy, prenosi Index.hr.

Facebook
Twitter
Pinterest

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

SRBIJA

120 RSD

ŠVAJCARSKA

2 CHF

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

AUSTRIJA

1,55 EUR

NEMAČKA

0,79 EUR* Cena mobilnog zavisi od operatera

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Astro SMS

Nikada nije kasno da preuzmete stvar u svoje ruke i obratite se našem stručnom i profesionalnom astro timu za svoju ličnu astro prognozu!

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.