Plutonova simbolika

Etimologija riječi Pluton potječe od grčke riječi Plutos, što znači „bogat svime, obilan“. Naime, tako su Grci zvali boga Hada u fuknciji darivatelja bogatstva koje potječe iz dubine (npr. rudarstvo, a kasnije i ratarstvo), a kasnije su ga preuzeli Rimljani nazivajući tim imenom Hada. ( Također su ga zvali i Dit). Ipak postoji jedna dvojba, da li su zapravo Grci Plutonom nazivali boga Plutona, kao što je već napomenuto, ili je riječ o Plutosu, grčkome bogu bogatstva, sinu Demetre i Jasiona. Plutos/ Plut je predstavljao boga plodne unutrašnjosti zemlje, a družio se uglavnom sa boginjama Tihom (božica sretnog slučaja) i Ejrenom (božica mira). Prikazuje ga se uglavnom kao slijepog dječaka koji sjedi u naručje navedenih božica. Planet Pluton je pak dobio ime po animiranom liku iz Disney crtića, psu Plutonu kojeg je voljela kći astronauta Percela Lowella koji je predviđao njegovo postojanje. Na kraju se ispostavilo da ime Pluton (uspoređujući ga s bogom) i odgovara mračnoj prirodi planeta.

Kada uđemo u Plutonovu priču, bilo da razmišljamo o priči planeta ili mitološkog boga, prve asocijacije su nam uglavnom mističnost, transformacija, energetska moć te izlazak izvan svih granica. Njegovo konačno otkriče i objavljivanje u javnost dogodilo se 1930. Pluton je sigurno bio iznenađenje svima tada pristunima zbog svoje veličine, naime u usporedbi sa ostalim dotadašnjim planetima (posebno velikim dobročiniteljem Jupiterom i velikim zlotvorom Saturnom) Pluton je bio doista malen. Pravo je pitanje onda kako tako maleni planet može u sebi imati toliku moć? Ako pak pogledamo njegovo stupanje na pozornicu ovoga svijeta, imao je poprilično zanimljivu pratnju. Zamjetit ćemo pojavu diktatora, Drugi svjetski rat koji je nedugo nakon otkrića buknuo, izum nuklearne bombe, početci globalizacije i sl. Svijet se počeo sve brže mijenjati, a svijest ljudi je sve jače rasla ( za što su naravno zaslužni i prethoditelji Plutonovi, Uran i Neptun). Pitanje je gdje je Pluton bio svo ovo vrijeme, zašto nije otkriven prije, zašto je čekao početak 20. st.? Vjerovatno je kasnije otkriće izraz njegove naravi. Po prirodi tajanstven i mističan Pluton veoma cijeni svoju privatnost i stavlja ju na prvo mjesto. Ne voli biti uočljiv, (kao npr. Sunce, glavna zvijezda sustava), on više voli promatrati iz prikrajka, imati kontrolu u svojim rukama. Zbog toga je vjerovatno odlučio pričekati neko vrijeme i ostati u vrelu mističnosti. Ovako je stupio u javnost u pravome trenutku, u vrijeme koje idealno opisuje njegovu narav. Na kraju mu je ipak oduzeta titula planeta ( 24. kolovoza 2006). Plutonu vjerovatno to nije teško palo, ionako je njegovoj hladnoj prirodi odgovaralo živjeti u zatišju i skrovitosti. Ako njegovu pojavu usporedimo sa diktatorima, možemo zaključiti da kako su došli tako su i otišli ( što ne znači da nisu ostavili posljedice). U karikiranom smislu možda je Plutonova energija jednostavno bila premočna za planetarnu sferu. Iako više nije prisutan među planetima, Plutona i dalje u astrološkom planetu smatramo jednim od njih.

Pluton predstavlja dušu, ono najdublje u nama. Plutonova energija je nešto što se ne primječuje na prvi pogled, ono što pokušavamo sakriti od drugih, držimo to čvrsto u sebi i želimo kontrolu nad time. Smatramo da ona pripada jedino nama. Ovdje izlazimo iz svoga tijela i zaranjamo u dubinu, “ podzemlje“, krajnju točku. To zaranjanje nam je prijeko potrebno ako želimo ići dalje, izaći iz vječnog kruženja, probuditi se. Ovdje idemo u dubinu kako bi se izdigli prema svjetlosti, visini. Pri tome nas nije briga za zakone, Pluton briše te granice, pravila ovdje ne važe, nestaju. Ovdje je sve dozvoljeno. Imamo potrebu istražiti sve što nas zanima bez da nas išta sputava na putu, opiremo se preprekama i nastavljamo dalje. Pluton daje put magije, put izvanzemaljskog, kao i njegova dva prethodnika on je također transcedentalni planet koji pruža širenje, razbija Saturnov zid i briše sve granice. Uran ih briše pomoću erupcije, rušenja zida, javne pobune, Neptun putem vode, rastakanja, misticizma i vjere, dok Pluton koristi ono nesvjesno, dubinu, on je nevidljiv, nije na ovome svijetu. Pluton se otvara, dopušta nam da shvatimo i uđemo u ono nesvjesno, ne poznaje zapreke, želi učiniti nepoznato poznatim. Također sagorijeva sav naš dotadašnji rad u svrhu postanka novog, boljeg. Sa njime se vežu pojmovi transformacije, preporoda, krajnosti. Daje nam tu mogučnost da učinimo nešto korisnije, ali prije toga se moramo odreći staroga, onoga što nam više nije potrebno. Naravno, taj proces nije lak i istiskuje golemi trud, napor, volju i samokontrolu. Ovdje se pojavljuju dobro nam znani osjećaji ljutnje,gorčine, nerazumijevanja, nije nam jasno zašto se ovo događa, bijesni smo i prkosimo. Jedino što u tome trenutku moramo učiniti jest ustrajati, skupiti snagu i odreći se onoga čemu više nije mjesto u našemu životu. Nakon toga nas očekuje potpuna sreća, mi postajemo zahvalni što nam je dano to novo, shvaćamo njegovu potrebnost i vrijednost u našem životu. Naravno kod Plutona se može dogoditi i krajnost (njegova poznata karakteristika), on uništava ono što je dobro, što nema potrebe uništiti pri čemu može doći i do samouništenja. Na nama je da spoznamo ono što je važno, što treba zamijeniti novim,a što kao korisno i valjano treba sačuvati.

Ako uzmemo simboliku Plutonove mističnosti usporedit ćemo je sa mitološkim bogom Hadom (Plutonom), gospodarom podzemlja. Bogom podzemlja postao je tako što su on i njegova braća nakon svrguća oca Krona bacali kocku kako bi odredili kome će pripasti koje kraljevstvo. Navodno je Zeus lukavštinom namjestio sebi titulu vrhovnoga boga, a preostale titule su se raspodijelile Hadu, kao bogu podzemlja i Neptunu, kao bogu i gospodaru mora. Had se nije bunio, njegovoj prirodi je i odgovaralo strašno kraljevstvo mrtvih koje je nakon toga po njemu i dobilo ime. Naime, Had je također kao i simbolično planet Pluton veoma držao do svoje privatnosti, zbog čega i nije baš izlazio među ljude. A ako bi i izašao nosio bi svoj šljem koji mu je pružao nevidljivost i neprepoznatljivost. Nije se volio eksponirati kao drugi bogovi niti se družiti sa smrtnicima. Također se nije miješao u politiku i događaje svijeta živih. Poznat nam je jedan mit koji govori o njegovom izlasku na vanjski svijet. To je priča o otmici Perzefone( lat. Prozerpina). Perzefona ( kći Demetre/ Cerere, božice plodnosti i zemlje i Zeusa) je inače živjela među nimfama,no to se promijenilo nakon što je ubrala narcis, cvijet smrti. Nakon tog čina iz podzemlja je izašao Had i ugrabio Perzefonu koja je postala protiv svoje volje njegova žena. Kada je Demetra, Perzefonina majka vidjela da joj nema kćeri tražila ju je 10 dana i 10 noći. Bog Helije, sažalivši se nad Demetrom, rekao joj je što se dogodilo nakon čega je Demetra otišla samome Zeusu zahtijevajući od njega pravdu. Poslavši Hermesa da izvidi situaciju, ovaj im javlja kako je Perzefona sada žena Hadova te nakon što je pojela mogranj (simbol braka) više ne može izaći iz podzemlja. Kako je Demetra bila shvrvana, odlučila se osvetiti time što je na zemlju poslala neplodnost i brojne druge katastrofe. Zeus je nakon toga čina odlučio urediti situaciju tako što je Perzefona boravila trećinu vremena na zemlji, a trećinu u podzemlju. Tako je prema toj varijanti nastala smjena godišnjih doba. Demetra trećinu toga vremena, sretna dolaskom kćeri, obogaćuje zemlju plodnosti, cvijećem, zelenilom i ljepotom, a odlaskom ju oblači u bijelo i u tuzi opustošuje. Smjena godišnjih doba izvrstan nam je primjer Plutonove transformacije. Naime, svake godine hladna zima uništava plodove, zadaje gubitke prirodi i uništava ono što je nastalo tokom proljeća, ali nakon nje ipak dolazi proljeće, ponovno buđenje prirode i nastajanje novih, prijeko korisnih blagodati.

Facebook
Twitter
Pinterest

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

SRBIJA

120 RSD

ŠVAJCARSKA

2 CHF

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

AUSTRIJA

1,55 EUR

NEMAČKA

0,79 EUR* Cena mobilnog zavisi od operatera

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Astro SMS

Nikada nije kasno da preuzmete stvar u svoje ruke i obratite se našem stručnom i profesionalnom astro timu za svoju ličnu astro prognozu!

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.