Pečurke, i zdrave i hranljive

Zbog karakterističnog ukusa pečurke su omiljene na trpezama mnogih naroda, a njihova ljekovita svojstva poznata su vijekovima.

Pečurke uglavnom rastu na prostorima Dalekog istoka, ima ih i kod nas, a najpopularnije vrste su šampinjoni, vrganji, lisičarke i bukovače. Pečurke su fascinantna hrana koja posjeduje važna svojstva korisna za zdravlje.

Pune su vitamina A, C, B1, B2 i D i minerala, kao što su gvožđe, mangan, fosfor i kalijum.

Sve pečurke su gljive i proizvode spore, slične polenu ili sjemenu, što im omogućava da se šire ili prenose putem vjetra. Ostatak pečurke zatim sazrijeva, obično živi u zemlji ili drvetu.

Hranljive vrijednosti

Hranljiva vrijednost pečurki je velika, izrazito su bogate proteinima, kojih ima čak 45% u suvim gljivama. Ovi šumski plodovi sadrže sve esencijalne aminokiseline, a bogati su i vitaminima, prije svega, grupe A, B, C, K, beta-karotenom i ergosterolom.

Bogate su i biljnim mastima, bjelančevinama, mineralima – fosforom, natrijumom i kalijumom, magnezijumom, u manjim količinama gvožđem i kalcijumom. Ljekovite pečurke prebogate hranljivim sastojcima, idealne su za dijetu, jer sadrže čak 95% vode, pa su izrazito niskokalorične. U zavisnosti od vrste, 100 grama pečuraka ima energetsku vrijednost od 18 do 26 kilokalorija, što je, na primjer, od 10 do 20 puta manje nego u slučaju slatkiša ili alkoholnih pića i tri puta manje u odnosu na povrće i voće.

Šampinjoni su jedan od rijetkih neživotinjskih izvora vitamina D. Kada se uzgajaju, bilo da su zatvoreni ili otvoreni, izloženi su UV zračenju, koje povećava koncentraciju vitamina D. Postoji način da se prirodno poveća vitamin D u vašim pečurkama kod kuće. Stavite ih na prozorsku dasku samo jedan do dva sata prije spremanja i postavite ih tako da se donja strana pečurke otkrije.

Ovo je oblast koja je najosetljivija na svjetlost.

Zdravstvene prednosti

Smatra se da pečurke naročito štite od raka dojke zato što zaustavljaju enzim koji se zove aromataza, koji proizvodi estrogen, a jedan od čestih uzročnika karcinoma dojke je upravo povećani estrogen.

Pečurke su jedna od rijetkih namirnica koje inhibiraju aromatazu. Nekoliko vrsta pečurki, uključujući i šampinjone, ima jaku antiaromataznu aktivnost.

Oprez kod branja

Jestivi šampinjoni mirišu na badem ili anis, dok se otrovni javljaju u grupama i intenzivno su žute boje. Kada se protrljaju među prstima, oslobađaju miris nalik izgorjeloj gumi. Kod nas uspijeva više od 60 vrsta šampinjona, a među njima je samo nekoliko vrsta otrovnih.

Dobro je znati * Cijele pečurke možete brzinski isprati pod vodom, ali ih nikako nakon toga nemojte mokre staviti u frižider i ostaviti nekoliko sati. * Ako želite svježe da ih dodate u salatu, termički neobrađene, nemojte ih onda prati, samo ih očistite četkicom. * Pečurke pripremajte neposredno nakon što ste ih oprali i nikad nemojte prati već isjeckane pečurke.

Facebook
Twitter
Pinterest

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

SRBIJA

120 RSD

ŠVAJCARSKA

2 CHF

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

AUSTRIJA

1,55 EUR

NEMAČKA

0,79 EUR* Cena mobilnog zavisi od operatera

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Astro SMS

Nikada nije kasno da preuzmete stvar u svoje ruke i obratite se našem stručnom i profesionalnom astro timu za svoju ličnu astro prognozu!

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.