Paralel i kontraparalel

Prilikom definiranja aspekata između različitih planeta kao referentni okvir se koristi krug Zodijaka unutar kojeg se mjeri njihova kutna udaljenost. Bilo koja astrološka karta ustvari je projekcija trodimenzionalnog prostora na dvodimenzionalnu ravninu, što konkretno znači da se na taj način gubi jedna od dimenzija. Paralel i kontraparalel su aspekti koji se formiraju upravo unutar te „izgubljene“ dimenzije. Za razliku od ostalih aspekata ovdje se kao referentni okvir koristi ravnina nebeskog ekvatora, to jest ravnina koja nastaje rasprostiranjem ravnine zemljinog ekvatora. Pri tome se u svrhu formiranja aspekata uzimaju vertikalne koordinate pozicija pojedinih planeta koje se nazivaju deklinacijama. Ovisno s koje strane ravnine nebeskog ekvatora se nalazi planet, on dobiva svoju sjevernu ili južnu deklinaciju.

Paraleli i kontraparaleli nastaju uspoređivanjem pripadajućih deklinacija planeta. Orbis za ove aspekte je vrlo malen i iznosi jedan stupanj. Ukoliko se dva planeta nalaze s iste strane nebeskog ekvatora i imaju približno iste deklinacije, tada se za njih kaže da su u paralelu. Ukoliko se dva planeta nalaze s različitih strana nebeskog ekvatora i pri tome imaju približno iste iznose deklinacija, tada se uzima da su u kontraparalelu. Ovakav način formiranja aspekata tvorevina je moderne astrologije koja je dodatno razradila već postojeći koncept anticiona i kontraantisciona iz tradicionalne astrologije. Za razliku od tradicionalnih astrologa koji su uvijek detaljno razradili svaku tehniku koju su koristili, moderni astrolozi su često skloni iniciranju novih ideja prije nego što su uopće utvrdili njihovo pravo značenje u konkretnoj primjeni. Slična stvar se desila i s ova dva aspekta.

Prilikom utvrđivanja značenja paralela i kontraparalela unutar tumačenja pojedine astrološke karte astrolozi nisu uspijevali ujednačiti mišljenja. Neki od njih su negirali bilo kakvu vrijednost tih novih aspekata, dok su drugi isticali kako bi se paralel mogao usporediti s konjunkcijom dva planeta, a kontraparalel s opozicijom. Zanimljivo je da je do sada napisano vrlo malo knjiga koje su za temu imale ove aspekte, a i one koje su izdane nisu ostvarile neki veći utjecaj na sveukupnu astrološku populaciju. Zbog svega toga nije nimalo čudno što jedan veliki dio astrologa prilikom tumačenja karti koristi samo aspekte koji su definirani unutar Zodijaka. Paralel i kontraparalel su tako postali tek neobavezni dodatak koji se uvodi u igru tek ukoliko za to ima dovoljno vremena.

Posvemašnje zanemarivanje paralela i kontraparalela je neopravdano jer oni mogu pružiti vrlo važne informacije o karti koju se analizira. U slučaju kada je neki postojeći aspekt među planetima dodatno potvrđen njihovom povezanošću preko deklinacija, on tada postaje dodatno osnažen i na taj način izlazi u prvi plan. Prilikom ovakvih dvostruko potvrđenih aspekata paralel i kontraparalel igraju ulogu pojačivača koji stavljaju dodatni naglasak na teme koje su već prisutne u karti. Slična stvar se događa i prilikom analiziranja razdoblja unutar života pojedine osobe kada paraleli i kontraparaleli osnažuju aspekte planeta u tranzitima i različitim progresijama s planetima u natalnoj karti. Tom prilikom oni igraju ulogu dodatne potvrde manifestacije određenog aspekta kroz konkretne životne situacije.

Ukoliko su dva planeta u paralelu ili kontraparalelu, a pri tome između njih ne postoji niti jedan drugi klasični aspekt, tada se za interpretaciju ovakve kombinacije treba vratiti u astrološku prošlost i uzeti u obzir kako se u to vrijeme pristupalo već spomenutom antiscionu i kontraantiscionu. Naime, postojalo je mišljenje kako ti aspekti predstavljaju kontakte planeta koji su nevidljivi u javnosti. Oni su u sebi uvijek nosili dozu tajnovitosti i onostranosti. Prilikom tumačenja natalnih karti najbolje je paralele i kontraparalele između planeta povezati s karakteristikama koje se lako ne primjećuju u normalnoj komunikaciji s tom osobom. Te karakteristike će se vrlo često izraziti na vrlo neočekivan i neobičan način. Teme koje predstavljaju ovakvi paraleli i kontraparaleli nisu nešto o čemu će ta osoba lako komunicirati.

Facebook
Twitter
Pinterest

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

SRBIJA

120 RSD

ŠVAJCARSKA

2 CHF

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

AUSTRIJA

1,55 EUR

NEMAČKA

0,79 EUR* Cena mobilnog zavisi od operatera

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Astro SMS

Nikada nije kasno da preuzmete stvar u svoje ruke i obratite se našem stručnom i profesionalnom astro timu za svoju ličnu astro prognozu!

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.