Ovo su najgore stvari koje možete napraviti svojoj kosi

Možda vam se to tako ne čini, ali kosu svakodnevno uništavamo na razne načine načine, a da toga uopšte nismo ni svjesni. Vrijeme je da tome stanete na kraj!

Korišćenje starog pribora

Trebalo bi redovno da čistite svoje četke, uklanjate nakupljene dlake koje su savršen dom mnogim bakterijama, a koje sigurno ne želite stavljati nazad u svoju kosu.

‘Uklonite dlake sa četke nakon svakog češljanja’, savjetuje Elizabeth Cunnane Phillips, poznata dermatološkinja. Jednom mjesečno očistite četke i češljeve sa sodom bikarbonom i vodom te ih ostavite par minuta da se dobro natope. Nakon toga ih temeljno isperite. Soda bikarbona uklanja ulja i tragove proizvoda za uređivanje kose, a koji mogu ostati na samoj četki ili češlju.

Korišćenje grube elastične gumice za kosu

Najbolja gumica za kosu koju bi trebalo da koristite treba da bude prekrivena tkaninom koja će sprječavati vlasi kose da se lome kad se kosa prečvrsto zgrabi. Ako samo želite da maknete kosu sa lica, pokušajte je nježno povući unazad koristeći ukosnice. Prečvrsto vezana kosa se lako oštećuje, pa to probajte da izbjegnete.

Korištenje previše hemijskih proizvoda

Previše vještačkih hemikalija loše je za bilo koji dio vašeg tijela – a vaša kosa nije izuzetak. Previše bojenja, keratinskih terapija, botoksiranje kose; sve to može uzrokovati slabljenje i oštećivanje kose. Smanjite korišćenje hemikalija na minimum te pokušajte koristiti proizvode isključivo na prirodnoj bazi. Koristite preventivne tretmane poput stavljanja maske na tjeme, zaštitni šampon itd. Učinite to nekoliko dana prije odlaska frizeru i uvijek mu/joj recite koje ste tretmane koristili, čak i ako budu neuspješni, jer šteta još uvijek može biti prisutna.

Prevruće feniranje

Pretopao zrak uklanja prirodnu vlagu sa kose, uzrokujući isušivanje i oštećivanje kose i njenih vrhova. Kako znati kad je zrak prevruć? Uperite fen prema dlanu vaše ruke i ako je koži na ruci zrak ugodan, bit će i Vašoj kosi. Kao jedno od pravila, manje topline je uvijek bolje, pa pokušajte stilizirati svoju kosu tek kad je osušite – nemojte je sušiti kad je mokra, nego kad je vlažna.

Čekate predugo između šišanja

Ako imate ispucale vrhove, nemojte odlagati odlazak frizeru. Ispucali vrhovi se vremenom dijele na još veće ispucale krajeve, uzrokujući stanjivanje i slabljenje kose. Potrudite se da vrhove skraćujete jednom mjesečno, a ukoliko puštate kosu, neka to bude svaki drugi mjesec. Mrtvi krajevi ionako ne dodaju dužini vaše kose, pa skraćivanjem tih dijelova ustvari dajete kosi šansu da se obnovi.

Češljanje od korijena prema dolje

Raščešljavanje zapetljanih dijelova kose od vrha prema dolje može uzrokovati pucanje kose. Kako biste to izveli na nježniji način, podijelite kosu na jednake dijelove od po pet centimetara pa ih izgladite od dna prema gore. Kako biste ovo učinili, uhvatite dio kose par centimetara od dna, pa je iščetkajte od dijela na kojem vam se nalazi ruka. Pomaknite ruku za par centimetara iznad te ponavljajte proces dok ne dođete do samog korijena. Na ovaj način tretirate kosu nježnije i opreznije i izbjegavate moguća oštećenja i lomljenja.

Grubi ste s mokrom kosom

Kad je kosa mokra, onda je najosjetljivija i podložnija lomljenju i pucanju vrhova. Mokru kosu uvijek počešljajte s češljem raširenih zubaca. Isto vrijedi i za sušenje peškirom, koje može voditi do lomljenja vlasi ako trljate pregrubo.

Stavljate previše proizvoda

Proizvodi za njegu kose mogu učiniti upravo ono suprotno od njihove prvobitne namjene ukoliko ih nanosite previše. Svakoj ženi je potrebna treba zaštitu za kosu, suvi šampon za masnu kosu, kao i serum za divlju kosu. Ako želite da koristite dodatne proizvode ili ste nesigurni oko količine, pokušajte da nanesete proizvode na mokre ruke kako biste smanjili količinu.

Koristite isti šampon za kosu koja se mijenja

‘Mnoge žene misle kako svako malo moraju promijeniti šampon kako bi izbjegli stvaranje tolerancije na određeni proizvod. To nije istina’, tvrdi Phillips. ‘Promijenite šampon kad se okolnosti promijene, na primjer ako promijenite boju kose ili ako dodate pramenove’, savjetuje.

Mnoge žene gube kosu tokom trudnoće. Kad se ovo dogodi, pokušajte promijeniti šampon i regenerator i uzmite proizvode namijenjene za tanku kosu koji su namijenjeni za gubitak kose koji se javlja kao posljedica trudnoće.

Facebook
Twitter
Pinterest

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

SRBIJA

120 RSD

ŠVAJCARSKA

2 CHF

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

AUSTRIJA

1,55 EUR

NEMAČKA

0,79 EUR* Cena mobilnog zavisi od operatera

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Astro SMS

Nikada nije kasno da preuzmete stvar u svoje ruke i obratite se našem stručnom i profesionalnom astro timu za svoju ličnu astro prognozu!

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.