Ovo su najčešće teme bračnih svađa

Novac, seks, porodica, navike i podrška najčešće su teme bračnih svađa. Evo kako to možete prevazići. Bračni terapeuti diljem svijeta tvrde da postoji nekoliko najčešćih stvari oko kojih se bez izuzetka svađaju svi parovi. Rješenje? Što se prije suočite s tim stvarima i nadiđete ih, bićete sretniji.

Novac

Nezavisno o tome da li je riječ o mlađim bračnim parovima ili onima koji broje već desetljeća, novac je jedna od najčešćih tema svađa. Uzrok je najčešće što jedna strana misli da druga strana previše troši. Problem je i što različito doživljavaju vrijednost određenih stvari. Primjer, ženi će biti logično da više novca izdvoji za cipele, dok muškarac to nikako neće moći shvatiti. Ključ rješavanja problema je u zajedničkom budžetu. Morate ga napraviti zajedno i odvojite jedan dio novca koji svako smije potrošiti kako želi. Za sve ostalo, držite se budžeta.

Seks

Nakon nekog vremena u braku ili vezi, jedan od partnera počne gubiti zanimanje za seks. Razlozi za to su različiti, a najčešće je krivac stres, ali i užurbani način života. Naravno, partneru koji je zainteresovan za seks, takvo ponašanje smeta te dolazi do svađa. Što učiniti? Bračni terapeuti upzoravaju da se libido tokom godina mijenja te da partneri trebaju biti toga svjesni. Najbolje rješenje je otvorena komunikacija u kojoj će partneri jasno izraziti svoje potrebe te pronaći zajednički jezik.

Porodica

Njemu ide na živce cijela njena porodica, a ona ne može podnijeti njegove roditelje, kao ni braću ni sestre. Nažalost, to je vrlo česta situacija i nije nimalo bezazlena kako se na prvi pogled čini. Vrlo često takvi osjećaji za porodicu partnera uzrokuju čitav niz svađa. Svaki partner, kažu terapeuti, mora shvatiti da je porodica drugog partnera njemu važna i zato je treba uvažavati. To znači da pristojno trebate ‘odraditi’ neke stvari, ali ne morate s njima graditi bliske odnose. Razgovarajte međusobno i to objasnite. Važno je da ne dopustite porodicama da narušavaju vaš odnos.

Navike

Ona voli svilenu posteljinu, a on to ne može podnijeti. On ne zatvara pastu za zube, a nju to izluđuje. Te i slične sitnice uzrokuju mnoge svađe, posebno s godinama. I u takvim situacijama rješenje je razgovor i dogovor. Morate napraviti kompromise. Nećete moći u svemu jer će vam neke stvari biti previše važne i onda ni ne trebate napraviti kompromis zbog vlastitog samopoštovanja, ali neke ustupke ćete oboje morati napraviti. Primjer, ako on obeća da više neće ostavljati otvorenu pastu za zube, vi se obvežite da ćete pažljivije rukovati njemu važnom tehnikom. Dakle, usluga za uslugu.

Podrška

Svaki čovjek želi da mu njegovi bliski ljudi, posebno partneri, pruže podršku u nekim stvarima za koje osjećaju da nisu sposobni sami riješiti. Primjer, žena može tražiti suprugovu podršku ako želi sprovesti dijetu. S druge strane, muškarac može tražiti da ga supruga podrži u njegovim nastojanjima da prestane pušiti. Nije nikakav problem obećati podršku i partneri to čine, ali je zapravo u realnom životu ne pružaju. Pa umjesto podrške dobivaju kritike, predbacivanja, čak i ucjene. Pokušajte kad budete tražili podršku objasniti partneru zašto vam je potrebna i koliko će vam to značiti.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

NE ZNAJU ZA NE I NE MOŽE: Pet horoskopskih znakova koji znaju šta žele i uvek ISTERAJU PO SVOM

Pročitaj →

ONE SU NAJUSPEŠNIJE: Žene rođene u ovom horoskopskom znaku su iskrene i dobre i PRIRODNE SU VOĐE

Pročitaj →

Seks o kom maštaju znakovi Zodijaka: OVO PALI VAŠ ZNAK

Pročitaj →

ZAŠTO VAS NE VOLE? Tri NAJGORE osobine svakog horoskopskog znaka

Pročitaj →

DNEVNI HOROSKOP ZA 1. OKTOBAR 2020

Pročitaj →

Radila kao hotline devojka

Pročitaj →

Ozbiljne žene na Internetu

Pročitaj →

Naučnici pronašli univerzalni antibiotik

Pročitaj →

Trendi suknja od džinsa

Pročitaj →

kritike vama bliskog deteta

Pročitaj →

izbeljivanje zuba i Zubna pasta

Pročitaj →

Jesenja odeća – stvari koje bi trebalo da znate

Pročitaj →

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM 24/7

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

NEMAČKA fiksna

0,79 EUR

ŠVAJCARSKA

0,5 CHF

AUSTRIJA

0,68 EUR

SRBIJA

36 RSD

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

BiH HT Eronet

1,85 KM

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.