Ovo je ženama promenilo život

Ovo je ženama promenilo život. Od tampona do epidurala, otkrića i događaji koji su promenili živote žena širom sveta.
A sad, evo liste otkrića i događaja koji su popravili kvalitet života žena širom sveta, iako o njima gotovo i ne razmišljamo i često ih uzimamo zdravo za gotovo. Neki od njih postoje već decenijama, a neke promene u pogledu na svet desile su se u relativno bliskoj prošlosti:

Tampon. Egipćanke su u te svrhe koristile omekšani papirus (što je naprednije od grčke verzije – drvenog štapića obmotanog tkaninom). Moderan tampon izmislio je Earl Haas 1929. Jednom godišnje – bele pantalone njemu u čast!

Papa test. Dr Papanikolau je test za rano otrivanje raka grlića materice smislio 1941, a od tada je stopa smrtnosti od ove bolesti, zahvaljujući njemu, opala za 75 odsto. Ne propuštajte godišnji pregled kod ginekologa. Važno je.

Epidural. Nakon što je njegova žena umalo umrla od komplikacija na porođaju izazvanih anestezijom, dr Džon Bonika izmislio je epidural 1940. i primenio ga na njenom porođaju sa drugim detetom. Pa šta je to, ako nije ljubav?

Pilule za kontracepciju. Pilula je odobrena kao sigurna metoda kontrole rađanja 9. maja 1960. Danas je, s razlogom, među najpopularnijim kontraceptivnim sredstvima. Razgovarajte sa lekarom, možda je to i za vas dobro rešenje.

Podvezivanje jajovoda. Do 1969. žena je mogla to da zatraži ako su njene godine pomnožene s brojem dece iznosile najmanje 120. Od toga se odustalo 1970, pa je ta intervencija jedna od opcija za one koje su sigurne da ne žele više dece.

Sportski grudnjak. Lisa Lindal, studentkinja, 1977. je uz pomoć dve koleginice dizajnirala prvi sportski brushalter, tako što je bretele brushaltera prišila jednu za drugu na leđima. Žice su efikasno proterane sa vežbališta.

Trudna Demi Mur je pozirala naga. Danas niko ne očekuje da trudnice kriju stomak. Nadamo se. Ali, 1991, Demi Mur podigla je veliku prašinu naslovnicom Veniti fera. “Nisam htela da biram da li ću biti seksi ili ću biti mama”, rekla je.

Žene su uključene u klinička ispitivanja lekova. Sve do 1993, u tome su učestvovali isključivo beli muškarci. Otkako su u njih uključene žene i manjine, otkrivene su, na primer, razlike u simptomima infarkta kod mušakraca i žena.

Gardasil. Prva vakcina protiv raka grlića materice, i prva vakcina protiv bilo kog tipa raka uopšte, odobrena je u Americi 2006. Vakcina štiti od određenih tipova HPV virusa, koji izazivaju 70 odsto slučajeva raka grlića materice.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

Zdrave namirnice koje sadrže najviše vitamina D

Pročitaj →

Aromatična orada sa citrusima

Pročitaj →

Masaža za vasu bebu

Pročitaj →

Svaki horoskopski znak ima TRI savršena para Ovo je mozda bas vas

Pročitaj →

NAJBOLJE LJUBAVNICE ZODIJAKA: Dva horoskopska znaka čije predstavnice u krevet donose STRAST I SEKSI LUDILO

Pročitaj →

ZVEZDE OTKRIVAJU: Saznajte gde ćete upoznati ljubav svog života

Pročitaj →

NAJOKRUTNIJI I SASVIM ISKREN HOROSKOP: Zašto SVI PREZIRU Škorpije i Izbegavaju RAKOVE

Pročitaj →

Dnevni horoskop za 27.oktobar 2020

Pročitaj →

Učinkovite tehnike ženske samoobrane

Pročitaj →

PCOS – koliko je česta pojava među ženama?

Pročitaj →

Ova hrana UBIJA osobe sa visokim pritiskom!

Pročitaj →

Tvid suknje koje nikad ne izlaze iz mode

Pročitaj →

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM 24/7

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

NEMAČKA fiksna

0,79 EUR

ŠVAJCARSKA

0,5 CHF

AUSTRIJA

0,68 EUR

SRBIJA

36 RSD

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

BiH HT Eronet

1,85 KM

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.