Ovi minerali su najvažniji za vase zdravlje

Minerali su ključni elementi za jači imunitet, više energije i bolji san, a ljekari upozoravaju da imaju i izuzetno važnu ulogu u pravilnom funkcionisanju cijelog organizma jer ga štite i čuvaju od stresa i slabosti! U hrani ih ima u tragovima, a utiču na sve organe pa se, ako ih nema dovoljno, javljaju različita oboljenja…
Najvažniji minerali su magnezijum, cink i željezo.

Megnezijum
To je mineral koji se u stresnim situacijama izlučuje preko tjelesnih tečnosti. Optimalan unos magnezijuma može da ublaži osjećaj anksioznosti, a važan je i za zdravlje kostiju i mišića, kao i osjećaj energije. Pojedina istraživanja pokazuju da povoljno utiče i na san. Kolika je dnevna doza magnezijuma koja nam je potrebna? Ženama je potrebno oko 320 mg dnevno. S obzirom na to da se njegove rezerve umanjuju napornom fizičkom aktivnošću (mišići ga troše tokom vježbanja), ponekad tu dozu treba povećati.

Magnezijum se nalazi u semjenkama i jezgrastom voću, zelenom povrću, avokadu i crnoj čokoladi. Uz obaveznu konsultaciju sa ljekarom, možete ga unositi i u vidu suplemenata, ali u tom slučaju može dovesti do opstipacije.

Cink
Cink utiče na imuni sistem i samim tim nas štiti od različitih infekcija (uključujući i COVID-19). Ako ga u organizmu nema dovoljno, dolazi do slabljenja imunološke reakcije u nekim ćelijama. To što otežava borbu s infekcijom i može izazvati upalne procese i ćelijska oštećenja.

Koja hrana je bogata cinkom? Najveće količine se nalaze u morskim plodovima i crvenom mesu, a nešto manje ima ga u mahunarkama, jezgrastom voću, integralnim žitaricama i sjemenkama bundeve. Optimalni dnevni unos cinka iznosi oko 8 mg.

Željezo
Ovaj mineral je neophodan da bi eritrociti nesmetano prenosili kiseonik kroz cijelo tijelo. Osim toga, željezo je važno za funkciju mišića. Nedovoljan unos hranom može da izazove opštu slabost, oteža koncentraciju i poveća rizik od nastanka anemije.

Da do toga ne bi došlo, jedite meso, morske plodove, jezgrasto voće, mahunarke, zeleno lisnato povrće.

Dokazano je da željezo poboljšava sportske performanse kod sportistkinja u reproduktivnim godinama. S obzirom na to da se taj mineral gubi ne samo preko krvi (tokom menstruacije), već i znojenjem, posebno treba da budu obazrive žene koje se bave napornim fizičkim aktivnostima. Sa količinom željeza treba biti oprezan jer prekomjerni unos izaziva stomačne probleme i ćelijska oštećenja.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

DNEVNI HOROSKOP ZA 19. MAJ 2021

Pročitaj →

DNEVNI HOROSKOP ZA 18. MAJ 2021

Pročitaj →

DNEVNI HOROSKOP ZA 17. MAJ 2021

Pročitaj →

MESEČNI HOROSKOP ZA JUN 2021

Pročitaj →

DNEVNI HOROSKOP ZA 16. MAJ 2021

Pročitaj →

DNEVNI HOROSKOP ZA 15. MAJ 2021

Pročitaj →

LJUBAVNI NEDELJNI HOROSKOP: 14 – 21. maj 2021

Pročitaj →

NEDELJNI HOROSKOP: 14 – 21. maj 2021

Pročitaj →

DNEVNI HOROSKOP ZA 14. MAJ 2021

Pročitaj →

Patlidžani punjeni povrćem

Pročitaj →

DNEVNI HOROSKOP ZA 13. MAJ 2021

Pročitaj →

UKUSNI BRUSKETI S JAGODAMA

Pročitaj →

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM 24/7

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

NEMAČKA fiksna

0,79 EUR

ŠVAJCARSKA

1 CHF

AUSTRIJA

0,87 EUR

SRBIJA

60 RSD

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

BiH HT Eronet

1,85 KM

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.