Ovi „lijekovi“ bili su normalni prije 100 godina, sad izazivaju čuđenje

Kokain je na početku 20. vijeka bio legalno sredstvo koje liječi svaku boljku. Služio je kao anestezija za operacije na oku, a prepisivao se i kao antidepresiv.

Osim njega, ovo su „lijekovi“ koji su bili normalni prije 100 godina, a kako piše Punkufer.hr, danas izazivaju čuđenje i nevjericu.

1. Legalna kupovina heroina

Heroin je teška droga koja se proizvodi iz morfija, a koja izaziva jaku tjelesnu ovisnost nakon 10 do 20 dana svakodnevnog korištenja. Njegova proizvodnja i upotreba zabranjena je u većini država, ali tako nije bilo oduvijek. Na kraju 19. i na početku 20. vijeka heroin se mogao legalno kupiti u svjetskim apotekama. Prodavao se kao lijek protiv kašlja i drugih respiratornih bolesti.

2. Gram kokaina za 25 centi

Kokain je na početku 20. vijeka bio legalno sredstvo koje liječi svaku boljku. Služio je kao anestezija za operacije na oku, a prepisivao se i kao antidepresiv. U američkim apotekama gram čistog kokaina prodavao se za 25 centi. Dodavao se i u razne druge proizvode – od gaziranih pića i vina do medicinskih tonika.

3. Vibratorom protiv ženske histerije

Žene su dugo vremena bile zanemarena grupa u medicinskim istraživanjima. Ne čudi stoga što su im se pripisivale sulude terapije za određene bolesti. Kad bi se pacijentica prije stotinjak godina požalila na tjeskobu, nesanicu i nervozu ljekari bi dijagnostifikovali da pati od histerije. Terapija? Ručna masaža genitalnog područja.

Engleski ljekar Josef Mortimer Granvil 1880. godine patentirao je prvi elektromehanički vibrator koji je ženama pomogao da dožive vrhunac, odnosno da se izliječe od „histerije“.

4. Kastracijom protiv mentalnih bolesti

Istotorija bilježi i šokantne načine za liječenje raznovrsnih mentalnih bolesti. Osim elektrošokova koji su i dan-danas u upotrebi, korištene su i druge veoma agresivne metode liječenja. U Sjedinjenim Američkim Državama, naprimjer, mentalno bolesti pacijenti su kastrirani, a nedavno im je bilo zabranjeno i vjenčati se.

Shizofrenija se pokušala izliječiti ubrizgavanjem opasnih količina inzulina u tijelo, a jedan ljekar u Nju Džersiju ubio je trideset odsto svojih pacijenta liječeći njihove mentalne bolesti uklanjanjem pojedinih dijelova tijela.

5. Hirudoterapija

Jeste li čuli za hirudoterapiju? Riječ je o liječenju ili isisavanju krvi uz pomoć medicinskih pijavica. Tom metodom koristili su se još stari Egipćani prije 3.000 godina, a liječilo se sve, od zubobolje i povišene temperature do neplodnosti.

Pijavice su bile i kozmetički hit, žene bi ih stavljale iza ušiju kako bi im se prije izlaska na bal zarumenili obrazi.

Kada je medicina uznapredovala, a liječnici su otkrili da su antibiotici učinkovitiji u borbi s bakterijama od pijavica, odbacili su hirudoterapiju. Ona je danas dio uglavnom alternativne medicine.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

PRIJE 7 GODINA SAM SE UDALA ZA 11 GODINA STARIJEG MUŠKARCA KOJEM JE SUPRUGA UMRLA

Pročitaj →

OTIŠLA SAM U ŠVICARSKU DA ČUVAM NEKO DIJETE

Pročitaj →

Kontrolirajte zdravlje svojih zuba i desni

Pročitaj →

Top komad koji ide uz sve

Pročitaj →

Savjeti kako mališanima osigurati prostor za prve korake

Pročitaj →

Najdjelotvornije prirodne maske za lice

Pročitaj →

Moderni i seksi pleteni setovi

Pročitaj →

Macina trava olakšava put do potomstva

Pročitaj →

SAVREMEN DOM SA ČAK 16 RAZLIČITIH PODNIH NIVOA

Pročitaj →

ČORBA PUNA ZDRAVLJA

Pročitaj →

TJESTENINA U UMAKU OD CRVENE PAPRIKE

Pročitaj →

Plakanje je uvijek poziv upomoć

Pročitaj →

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM 24/7

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

NEMAČKA fiksna

0,79 EUR

ŠVAJCARSKA

1 CHF

AUSTRIJA

0,87 EUR

SRBIJA

60 RSD

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

BiH HT Eronet

1,85 KM

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.