Otkriće u liječenju raka debelog crijeva

Naučni tim Medicinskog univerziteta u Beču otkrio je do sada nepoznat način nastanka raka debelog crijeva: jedna vrsta bakterije inhibira imuni sistem na ćelijskom nivou i time sprečava lokalnu upalu debelog crijeva.

Tako nastaju prostori u kojima se razvijaju tumori koji ostaju neotkriveni. Novi cilj imunoterapije trebalo bi da se odvija na ćelijskom nivou tj. na nivou Panetovih ćelija.

Tumori su razvili mehanizme koje naš imuni sistem ne prepoznaje pa su otporni na terapiju i dugo ostaju neotkriveni. Da bi ćelijska imunoterapija bila uspješna, važno je da se osjetljivost ćelija tumora poveća.

Studijska grupa bečkog Medicinskog univerziteta, sa Robertom Eferlom sa Instituta za istraživanje raka na čelu, otkrila je da Panetove ćelije stvaraju gen IDO1 koji sprečava vršenje funkcija imunog sistema u borbi protiv raka debelog crijeva.

Panetove ćelije se nalaze u predelima matičnih ćelija koje su odgovorne za regeneraciju crjevne sluznice. Naučni tim je kod jedne vrste miševa „isključio“ transkripcioni faktor Stat1 u ćelijama crjevnog epitela, a kao rezultat razvili su se manji i manje agresivni tumori. Ovi tumori su bili infiltrirani u imune ćelije koje imaju važnu ulogu upravo u odbrani od tumora.

Istraživačka grupa je otkrila da tumori kojima transkripcioni faktor Stat1 nedostaje, pokazuju smanjenu ekspresiju gena IDO1. Ovo saznanje je značajno, jer gen IDO1 stvara kinurenin koji suzbija reakciju imunog sistema na tumor i pospješuje njegov rast.

„Naša hipoteza glasi da bakterijski mikrobiom aktivira imunološku kontrolnu tačku IDO1 u Panetovim ćelijama i sprečava lokalnu upalu debelog crijeva. Time se stvaraju imunosupresivne niše u kojima mogu da se razviju tumori debelog crijeva. Novi cilj imunoterapije bi trebalo da se odvija na nivou Panetove ćelije, gdje se vrši regulacija gena IDO1“, izjavio je šef istraživačkog tima Robert Eferl.

Ova studija je nedavno objavljena u stručnom časopisu „Nature-Journal Communications Biology“.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

NEMAČKA

0,79 EUR*
Cena mobilnog zavisi od operatera

ŠVAJCARSKA

1 CHF

AUSTRIJA

0,87 EUR

SRBIJA

60 RSD

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

BiH HT ERONET

1,85 KM

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

SLOVENIJA

1,05 EUR

MAKEDONIJA

35,4 MKD

CRNA GORA (fix)​

1,01 EUR

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Astro SMS

Nikada nije kasno da preuzmete stvar u svoje ruke i obratite se našem stručnom i profesionalnom astro timu za svoju ličnu astro prognozu!

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.