Osnove astrologije – ukratko

Zodijački krug se sastoji od 12 znakova, svakom znaku pripada 30 stupnjeva, cijeli krug ima 360 stupnjeva. Kada smo postavljali planete stupnjeve smo racunali u suprotnom smjeru od kazaljke na satu isto tako ih racunamo i sada. Tako ih vidimo s Zemlje. Nulti stupanj pripada vatrenom, kardinalnom Ovnu, 120-ti vatrenom fiksnom Lavu, 240-ti vatrenom, promenljivom Strijelcu i oni cine vatreni trigon.

Aspekti su kutevi pod kojima se medusobno nalaze planete, tako postoje pretezno dobri i pretezno losi aspekti.

KONJUKCIJA je aspekt gde se dvije planete nalaze u istoj dekadi tj. kada su jedna blizu druge od udaljenosti 0 do +,- 7 stupnjeva, ali orbis mozemo pustiti i do 12 stupanja. Znaci ako se npr. Sunce nalazi na 5-om stup. Strijelca, a Mjesec na 4-tom stupnju takode Strijelca orbis je 1 stupanj i to je konjukcija. Isto tako ako je orbis jednak nuli, tj. ako je Sunce na 5-tom stup. Strijelca i Mjesec na 5-tom stup. Strijelca. Takodje ukoliko je planeta na planeti, uvjetno receno, takav aspekt nazivamo EGZAKTAN.

KVADRAT je aspekt koji je po snazi djelovanja drugi. Kazemo da dvije planete prave kvadrat kada su udaljene jedna od druge 90 stup. I isto kao i konjukcija dozvoljen je orbis od +,- 7 stup.

TRIGON je aspekt od 120 stup. dozvoljen orbis od +,- 7 stup. Puno trigona u necijoj karti ublazava druge lose aspekte ali moze dati i lijenost.

OPOZICIJA je u kut izmedu dvije planete od 180 stup. i isto kao i prethodni dozvoljen je orbis od +,- 7 stup.

SEKSTIL je kada su dvije planete udaljene jedna od druge pod kutem od 60 stup. i dozvoljen orbis od +,- 5 step.

Pretezno povoljni aspekti su KONJUKCIJA, SEKSTIL i TRIGON. Nepovoljni su KVADRAT;OPOZICIJA i INKONJUKCIJA (150 stupnjeva )

Simbolika i interpretacija
Simbolika astrologije se uci iz prirodnog horoskopa. Prirodni horoskop je horoskop u kojem imamo podjelu na 12 jednakih dijelova. Prvi djelic predstavlja znak Ovna, drugi Bika i tako redom. Dakle, radi se o podjeli koja ima istu korespodenciju znaka i pripadajuceg polja po osnovnoj simbolici. Bilo bi dobro da za pocetak imate ispred sebe jedan takav horoskop, jer to je osnovni temelj na koji cemo dodavati komadic po komadic, ciglu po ciglu. Morate nauciti spajati simbolicno i vizuelno.

OSNOVE ASTROLOSKE INTERPRETACIJE

Da bi mogli poceti sa necim, morate svladati osnove. Osnova je da je astrologija bazirana na 12 znakova i 12 polja. Povezanost znakova i polja je vrlo velika. Znakovi predstavljaju ono sto je globalno, polja ono sto je lokalno. Najprije morate svladati globalno. Ono sto je na pocetku bitno je da 12 znakova imaju izvjesnih podjela. Prva je podjela po dominantnom svojstvu, odnosno elementu. Radi se o cetvornoj podjeli. Dakle, kada 12 znakova po smislu dijelimo na 4 elementa, dobijamo podjelu na po tri znaka iz srodne grupe. To su znaci zemlje, vode, vatre i zraka. Bilo bi dobro da razmotrimo svojstva svakog elementa zasebno.

Zemlja po svom simbolizmu predstavlja ono sto je konkretno, prakticno, opipljivo. Predstavlja napor (ono sto se svjesno radi i gradi), materijalizirane rezultate, odnosno ostvarenje, a zavisno od prethodno ulozenog truda. Znaci zemlje su Bik, Djevica i Jarac. Planete srodne zemlji (kao vladaoci zemljanih znakova redom) su Venera, Merkur i Saturn. Zemlja korespondira sa 2. poljem, 6. poljem i 10. poljem (ta polja govore o profesionalnom zivotu osobe). Uvijek posebno obracajte paznju na tu visedimenzionalnu korespodenciju astrologije i gradite u sto vecoj mjeri mozete te asocijativne veze.

Voda predstavlja emocionalnost (emocionalno angaziranje i zelje), potrebu za intimnoscu i sigurnoscu, a u velikoj mjeri i krize, odnosno ono na sto je tesko uticati, sve sto je na izvjestan nacin obojeno nagonima (kao sto su zelje same) i sa malo svjesne kontrole (ono sto se dogadja mimo nase volje). Voda je vezana uz sve oblike nagona, kao sto je nagon za samoodrzanjem i reprodukcijom vrste. Znaci vode su Rak, Skorpion i Ribe, a planete srodne vodi su Mjesec, Pluton (Mars) i Neptun (Jupiter). Voda korespondira sa 4. poljem (obitelj, dom, naslijedjene osobine), 8. poljem (krize i borbe, opstanak) i 12. poljem (potisnuto i nesvjesno, posljedice nasih djelovanja).

Vatra predstavlja volju (mentalni plan), potrebu za akcijom i samoostvarenjem. Ako zemlja predstavlja nase rezultate, voda nase zelje, onda vatra predstavlja nase ciljeve, kao i motivaciju, snagu, volju, energiju i sliku onog sto zelimo ostvariti. To je svjetlost, znaci povezana je s vidjenjem, vizualizacijom i prostornim planiranjem, orijentacijom. Svojstva vatre su pocetak, strukturalni razvoj i ekspanzija (Ovan, Lav i Strijelac). Planete srodne vatri su Mars, Sunce i Jupiter. Korespodencija je sa 1. poljem (elementarni i bazicni potencijal), 5. poljem (organizacija i inicijativa, usmjerena energija) i 9. poljem (vise sposobnosti, spoznaje i vjestine).

Zrak predstavlja ideju, znanje (visi mentalni plan) i zajednistvo, odnosno neodvojivost izmedju ja i ti, dakle jedinstvo. To je humanost u svojem najjezgrovitijem smislu. U elementu zraka cemo naci cisti poriv prema jednakosti, bratstvu i ravnopravnosti svih ljudi. Zraku pripisujemo duhovnost, prenosenje ideja i znanja, odnosno komunikaciju. Znaci zraka su Blizanci, Vaga i Vodenjak, a planete su Merkur, Venera i Uran (Saturn). Korespodencija je sa 3. poljem (misao, razlucivanje, prijenos misli), 7. poljem (zajednistvo, mudrost, objektivnost i harmonija) i 11. poljem (jedinstvo svih individualnosti).

Druga podjela znakova je trojna. Zovemo je podjela po kvaliteti. Na neki je nacin mozemo nazvati i podjelom po modalitetu. Dakle, radi se o podjeli na tri grupe od po cetiri znaka. To je podjela na kardinalne, fiksne i promjenjive znakove. Mozemo slobodno reci da su razlike izmedju ove tri grupe znakova ustvari razlike u pristupu zivotu, odnosno temeljnom nacinu izrazavanja.

Kardinalni znaci (Ovan, Rak, Vaga, Jarac) predstavljaju grupu znakova cije je zajednicko dominantno svojstvo – akcija. Korespodencija ovih znakova vezana je uz cetiri najvaznija podrucja u natalnoj karti – Ascendent (prvo polje), MC (deseto polje), Descendent (sedmo polje) i IC (cetvrto polje). Planete koje su povezane uz kardinalno svojstvo su Mars, Saturn, Venera i Mjesec. Po smislu i karakteristicnosti ispoljavanja, kardinalne znakove mozemo svesti na dvije planete – Mars i Mjesec. Simbolizam ove dvije planete je spoj energicnosti i impulsivnosti Marsa sa brzinom, odnosno simbolikom neprestane promjene Mjeseca. Svojstva kardinalnih znakova su energicnost i brzina djelovanja, neprekidna promjena, odnosno pokret, nestalnost. Kardinalni znaci su predstavnici pocetka svakog godisnjeg doba. Ovan – proljece, Rak – ljeto, Vaga – jesen i Jarac – zima. Na isti nacin na koji simboliziraju pobudjivanje prirode, pobudjuju i stimuliraju covjeka na akciju. Smisao kardinalnih znakova i kardinalnih polja je vrlo bitna. To je pocetak. Bez akcije nema ni reakcije, a o nacinu na koji pristupamo akciji ovisi posljedica te akcije.

Fiksni znaci (Bik, Lav, Skorpion, Vodenjak) imaju dominantno svojstvo koje mozemo nazvati – stabilnost. Korespodencija je vezana uz 2. polje, 5. polje, 8. polje i 11. polje. Planetarno imamo Veneru, Sunce, Mars, Saturn. Predstavnici fiksnih znakova po smislu su Sunce i Saturn. Svojstva fiksnih znakova su snaga odupiranja vanjskim uticajima, volja, istrajnost i postojanost, nepokretnost ili inercija. Fiksni znaci predstavnici su sredisnjih mjeseci unutar godisnjih doba. Na isti nacin na koji simboliziraju ucvrscenje pojedinog godisnjeg doba, cineci ga stabilnim, tako cine stabilnim i covjeka. Uloga fiksnih znakova i fiksnih polja je nuzno inertna. Nakon impulsivne akcije koja je pod simbolizmom kardinalnih znakova, potrebna je inercija kako bi nesto postalo stabilno (ravnoteza suprotstavljenih sila). Kroz inerciju i suprotstavljanje radjaju se snaga i volja. Bez snage i volje, nema postignuca, cvrste strukture. Bez strukture, ne mozemo graditi.

Promjenjivi znaci (Blizanci, Djevica, Strijelac, Ribe) su znaci dominantnog svojstva kojeg mozemo nazvati – harmonija. Korespodencija je sa 3. poljem, 6. poljem, 9. poljem i 12. poljem. Planetarno to su Merkur i Jupiter (Merkur kao vladar Blizanaca i Djevice, Jupiter kao vladar Strijelca i Riba). Svojstva promjenjivih znakova su harmonija, uravnotezenost, pomirenje suprotnosti, fleksibilnost, posrednistvo. Promjenjivi znaci predstavljaju zavrsne mjesece pojedinih godisnjih doba. Na isti nacin na koji simboliziraju prelazak iz jednog godisnjeg doba u drugo, mireci suprotnosti, tako cine i covjeka sposobnim da u sebi i izvan sebe pomiri svaku razliku. Uloga promjenjivih znakova je harmonizirajuca. Nakon aktivnog pobudjivanja kardinalnih, struktuiranja fiksnih, ono sto nedostaje je harmonija i pomirenje, posredovanje izmedju kardinalnih i fiksnih, izmedju energije i snage. Kroz pomirenje i sposobnost pomirenja suprotstavljenih sila, stvaraju se inteligencija i mudrost. Bez inteligencije i mudrosti ne mozemo se razvijati. Akcija kardinalnih i suprotstavljanje tj. inercija fiksnih tvore stagnaciju. Jedino su promjenjivi znaci sposobni pokrenuti novi ciklus.

Dualna podjela znakova je podjela na pozitivne i negativne znakove. Ova podjela je ustvari podjela na yang i yin, odnosno podjela po polaritetu. Dakle, radi se o trecoj vrsti podjele koja nam je nuzna da bi uspjesno kombinirali slicnosti i razlicitosti pojedinih znakova.

OVAN – POZITIVAN VATRA
BIK – NEGATIVAN ZEMLJA
BLIZANCI – POZITIVAN ZRAK
RAK – NEGATIVAN VODA
LAV – POZITIVAN VATRA
DJEVICA – NEGATIVAN ZEMLJA
VAGA – POZITIVAN ZRAK
ŠKORPION – NEGATIVAN VODA
STRIJELAC – POZITIVAN VATRA
JARAC – NEGATIVAN ZEMLJA
VODENJAK – POZITIVAN
RIBE – NEGATIVAN VODA
Pozitivni su, kao sto vidite zrak i vatra, a negativni voda i zemlja. . Ako razmotrite opise elemenata, vidjet cete i sami kako su vatra i zrak na izvjestan nacin visi, odnosno razvijeniji oblik djelovanja. Vatra je nizi mentalni plan, zrak visi mentalni plan. Voda je astralni plan (emocionalni tj. nagonski), a zemlja plan tjelesnog djelovanja, odnosno materije. Smisao zivota svakog od nas je podizanje stupnja svijesti.

Ako razmatramo materijalni, odnosno zemljani plan i ako djelujemo apsolutno na nivou zemljanog plana, mi ne mozemo biti materijalisti, a da istovremeno ne negiramo sve sto je duhovno. Nivo svijesti zemlje je materijalizam i robovanje tjelesnom i onom sto se moze materijalno posjedovati, dakle svemu onom sto je najrelativnije i najmanje trajno. Nivo svijesti vode je podloznost nagonima, neprestana borba za opstanak, strahovi, krize, ovisnosti svih vrsta. Iz tog razloga se zemlja i voda smatraju negativnim znakovima. Ovisno o nasem stupnju svijesti, bit ce i nase djelovanje. Ako smo se razvili do stupnja vatre, postali smo idealisti i potencijalni vodje, puni energije i snage u teznji za spoznajom i visim ciljevima. Dva niza plana djelovanja, vodeni i zemljani, podredjeni su vatrenom planu i cim smo ga dostigli, nas stav prema zivotu se mijenja, manje smo podlozni nagonima i manje robujemo tjelesnom. Ista se stvar ponavlja ako se duhovnim radom razvijemo do plana zraka. Do vatre i zraka, moze se stici samo duhovnim razvojem (ima ljudi koji se rode sa razvijenom svijescu do tih nivoa). Svaki je znak po svojoj prirodi dualan.

Svaki element ima svoju pozitivnu i negativnu stranu. Kada razmatramo natalni horoskop, razmatramo mnogo elemenata i u svakom cemo natalnom horoskopu naici na sarenilo elemenata, ali dobro je znati koji elementi mogu „podici“ covjeka, a koji ga mogu „spustiti“. To osobito dolazi do izrazaja onda kada u natalnom horoskopu pratimo u kojim su elementima smjestene nama vazne planete, kakva je njihova snaga polozaja i kakve aspekte primaju, odnosno da li aspekti pomazu razvoju ili ga ometaju, a zavisno od elementa znaka iz kojeg primaju pojedini aspekt. Ova tablica vam moze biti vrlo korisna. Ako obratite paznju, nijedan znak nije isti, a uz pomoc tablice mozete tocno razluciti koje su slicnosti, kakva su svojstva slicnosti, a isto tako i razlike.

Svaki od cetiri znaka istog kvaliteta pripada razlicitom elementu, kao i obrnuto. U kombinaciji sa podjelom po polaritetu, svaki je znak jedinstven i ima samo sebi svojstven identitet. Npr. kardinalni znaci su Ovan, Rak, Vaga i Jarac. Svi su znakovi akcije, ali razlicite akcije. Ovan ce se zbog svog elementa vatre izraziti vrlo snazno, prodorno i energicno, sa tocno zacrtanim ciljem. Rak ce svoju akciju zbog elementa vode poduzimati emocionalno angaziran kako bi ostvario vece emocionalno zadovoljstvo (cak iako toga nije svjestan). Vaga zbog elementa zraka, svoje akcije poduzima koristeci komunikativnost, inteligenciju i u suradnji sa drugima. Jarac ce zbog elementa zemlje, biti vrlo praktican, promisljen u djelovanju i trazit ce sasvim opipljive rezultate.

Imamo i drugi nacin. Svaki element ima tri vida izrazavanja. Kardinalni, fiksni i promjenjivi, odnosno aktivnost, stabilnost i harmonija (pokret, volja i fleksibilnost). Npr. zracni element koji predstavlja komunikativnost, jedinstvo s drugima i znanje ce se kroz znak Blizanaca izraziti u mnogostranosti i brzini (Merkurov znak), kroz Vagu u smislu objektivne uravnotezene akcije, a kroz znak Vodenjaka u smislu postojanog znanja, istrajnosti, konkretnim i cvrstim postignucima. Uz pomoc tablice, mozete vjezbati pocetnu sintezu za svaki znak. To sto izgradite sada, uvijek ce biti temelj svega sto cete spoznati kasnije.

SNAGA PLANETA U ZNACIMA

Razmatranje snage planeta u znacima je vrlo vazan dio procjene natalne karte. Planeta vece snage ce u natalnoj karti uvijek zauzimati istaknuto mjesto u procjeni cjelokupnog horoskopa. Planete se po snazi dijele na planete u sjedistu, detrimentu (egzilu) ili izgnanstvu, egzaltaciji ili ushicenju i na planete u padu. Kada je planeta u znaku kojim vlada, tada je planeta u sjedistu. Njeno je djelovanje vrlo ojacano, a isto je tako ojacano polje u kojem se ta planeta nalazi. Sjedista planeta dijele se na dnevna i nocna. Dnevna i nocna podjela je ustvari podjela po polaritetu. Vecina planeta su vladaoci dvaju znakova. Ovo je samo detalj vise uz pomoc kojeg podjelu po polaritetu mozete razmatrati sa tocke snage planeta. Kada se planeta nalazi u suprotnom znaku od onog kojim vlada, tada je planeta u izgnanstvu. Takva planeta ne moze se izraziti u svojoj punoj snazi jer je pod jacim uplivom znaka u odnosu na izrazavanje svojih planetarnih karakteristika. Planeta u izgnanstvu zahtijeva od osobe da postuje pravila i zakonitosti, a ovisno o polju u kojem je smjestena. Postivanje pravila i zakonitosti je nuzno iz razloga sto planeta u izgnanstvu ne pruza covjeku osjecaj da se dobro snalazi u situacijama na koje planeta ukazuje. Upravo stoga zahtijeva da se upotrijebi volja kako bi se nuzno uskladili sa tim situacijama. Planeta u izgnanstvu uvijek ce na neki nacin dovesti do toga da moramo uciti od onih koji se vrlo dobro snalaze u svemu onom, sto nama bas ne polazi lako za rukom. I dok to ne naucimo, uvijek cemo biti podredjeni onima koji nemaju tih problema.

Za svaku planetu postoji jedan sasvim odredjeni znak u kojem se planeta jako povoljno izrazava. Taj znak u kojem su suprotnosti najmanje, odnosno potpuno pomirene, nazivamo znakom egzaltacije ili ushicenja. Planeta u znaku svoje egzaltacije u vrlo velikoj mjeri ojacava vrline tog znaka upravo uz pomoc te planete. Mozemo to nazvati skladom. Moze se reci da je znak egzaltacije vazniji od znaka sjedista i to upravo iz razloga sto iz egzaltirane planete mozemo izvuci maksimum dobrobiti, a koja se prenosi na citav zivot. U tablici su i stupnjevi znaka u kojima planeta u potpunosti izrazava ta svojstva. Neka vas to ne buni. U cijelom se znaku ta odredjena planeta vrlo dobro osjeca. Kada se planeta nalazi u znaku koji je suprotan od znaka svoje egzaltacije, ta se planeta nalazi u znaku svog pada. Izrazavat ce se sasvim suprotno od znaka egzaltacije. U takvom znaku su mane ojacane. Osoba koja ima planetu u padu, a zavisno od polja u kojem se planeta nalazi, odnosno poljem ili poljima kojima vlada, morat ce se suociti sa teskocama u pokusaju da harmonicno izrazi svoju pravu prirodu kroz planetu koja je tako smjestena. Ako imamo planetu u znaku svog pada i ako na taj način postanemo svjesni gdje su nase mane najvise koncentrirane, vec nam je lakse da se sa njima u tom odredjenom podrucju zivota i suocimo. Sve se moze kompenzirati.

Planeta ima deset i uvijek nam neka planeta pomaže u tom nastojanju. Biti svjestan svojih mana znaci da smo upravo postali sposobni da ih pretvorimo u vrline. To necemo uspjeti bez upornog truda u tom pravcu.

Facebook
Twitter
Pinterest

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

SRBIJA

120 RSD

ŠVAJCARSKA

2 CHF

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

AUSTRIJA

1,55 EUR

NEMAČKA

0,79 EUR* Cena mobilnog zavisi od operatera

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Astro SMS

Nikada nije kasno da preuzmete stvar u svoje ruke i obratite se našem stručnom i profesionalnom astro timu za svoju ličnu astro prognozu!

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.