Osnove astrologije – aspektni orbisi

Orbis predstavlja broj celih stepeni do egzaktnosti nekog aspekta između dve planete. To praktično znači da ako je Sunce na 2. stepenu Škorpiona, a Mars takođe na 2. stepenu Raka, ove dve planete prave egzaktni trigon ili trigon bez orbisa jer je rastojanje između njih celih 120 stepeni.

U našem primeru od ranije Mars stoji na 1. stepenu i 50 lučnih sekundi znaka Raka, dakle skoro na 2. stepenu Raka. Do drugog stepena nedostaje mu još 10 lučnih sekundi. Sunce stoji na 2. stepenu i 30 lučnih sekundi Škorpiona, što bi značilo da Suncu do 3. stepena nedostaje još 30 lučnih sekundi. Kada se sabere 10 i 30 lučnih sekundi opet nemamo ceo stepen, pa možemo zaključiti da su u ovom našem primeru Sunce i Mars u egzaktnom trigonu.

Takođe treba znati da su egzaktni aspekti najjači, da imaju najjače dejstvo i da direktno i jako utiču na sudbinu. U ovom slučaju, Mars je vladar druge i devete natalne kuće (jer vlada znakom Škorpiona sa Plutonom, a vlada sam znakom Ovna). Druga kuća govori o sticanju lične imovine, načinu zarađivanja, a deveta kuća govori o sticanju visokih znanja, inostranstvu ali može biti pokazatelj i drugog braka (o čemu ću vam tek pisati). Sunce obično označava oca ili muža u ženskom horoskopu i priču sami nadovezujemo.

Ovde imamo priču izuzetno dobrog drugog braka sa osobom koja je vrlo modernih shvatanja, verovatno nadprosečne inteligencije (jer je Sunce pored trigona sa Marsom i u egzaktnoj konjunkciji sa Uranom) koji se bavi nekim nesvakidašnjim, čudnim zanimanjem koje može biti vezano za elektroniku, informacione sisteme, može biti pilot, a sama osoba može biti astrolog. Zašto je brak izuzetno dobar? Upravo zato što se radi o egzaktnom trigonu Sunca i Marsa.

Isto bi se svodilo i sa aspektima koji nose neprijatnosti. U ovom slučaju Saturn se nalazi na 2. sepenu i 38 lučnih sekundi Lava što znači da je u odnosu na Sunce još u egzaktnijem kvadratu. Saturn je u šestoj kući u uklještenom znaku pa bi se moglo zaključiti da njen muž može imati slabiji organizam, podložan bolestima, naročito kasnije (uklješetni znak donosi događaje kasnije). Međutim, iz opšte osnove, Sunce kvadrat Saturn prvenstveno deluje na nju samu pa su ovo njene teškoće, a vezane za kuću kojom Saturn vlada (jedanaestu) kao i kuću u kojoj se Saturn nalazi (šestu). Ova je žena, po njenim rečima, imala velikih problema sa šefovima na poslu jer je previše radila, a premalo bila nagrađivana. Takođe je imala probleme sa prijateljima ili teškoće sa njima zbog uticaja Saturna na jedanaestu kuću.

Tumačenje je lako kada nemamo orbis između aspekata. Ali, šta se dešava kada je taj orbis veći? Orbis može ići i do 12 stepeni u slučajevima ličnih planeta. Aspekt slabi što je veći orbis između planeta. Tada govorimo o kvalitetu samog orbisa. U odnosu na to koliki je orbis u punim stepenima, sam aspekt na osnovu njega možemo vezivati za određenu kuću horoskopa. Na primer, ako je orbis aspekta 1 govorimo o aspektu koji se odražava na osobu lično. Ako je orbis 2 govorićemo o tome da se određeni aspekt odražava i preko sticanja lične imovine. Ako govorimo o orbisu od 3 stepena, govorićemo o simbolici te kuće ali u zavisnosti od planeta koje su u orbisu. Na primer, ako je jedna od planeta Merkur, a signifikator je mlađeg brata u horoskopu i ima orbis 3, svakako će biti vezana za priču mlađeg brata, a u simbolici samog aspekta. Ovo će pravilo važiti i za veće orbise, ali samo ukoliko ih možemo vezati za dotičnu kuću natalnog horoskopa.

Pored ovoga, orbisi pričaju sopstvenu priču, naročito što sami orbisi dele aspekte na ulazne i izlazne. Ulazni su oni aspekti gde se planete „približavaju“ egzaktnom aspektu, to jest, brža planeta stiže sporiju do egzaktnog aspekta. Izlazni aspekti su oni kod kojih se planete „udaljavaju“ od egzaktnog aspekta, gde brža planeta „beži“ sporijoj. Smatra se da su izlazni aspekti nešto što se dešavalo u prošlosti, neki događaj koji se u globalu desio ranije, pre rođenja natusa, nekom rođaku u genetici predaka, a sada se samo dodatno aktivira. Stoga, natus ga može lakše rešiti i nema većeg značaja. Za ulazne aspekte smatra se da nose događaje koji se tek trebaju desiti u simbolici planeta, kuća i samog aspekta koji zaklapa i o njima se treba povesti više računa. Deluje komplikovano zar ne?

Facebook
Twitter
Pinterest

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

SRBIJA

120 RSD

ŠVAJCARSKA

2 CHF

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

AUSTRIJA

1,55 EUR

NEMAČKA

0,79 EUR* Cena mobilnog zavisi od operatera

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Astro SMS

Nikada nije kasno da preuzmete stvar u svoje ruke i obratite se našem stručnom i profesionalnom astro timu za svoju ličnu astro prognozu!

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.