Oliver Dragojević

Oliver Dragojević(Split, 7. decembar 1947 – Split, 29. jul 2018), je jugoslovenski i hrvatski muzičar. Rođen je u Veloj Luci na ostrvu Korčuli. U Splitu pohađa muzičku školu. Najpre uči klavir, a zatim klarinet i gitaru. Prvi susret s muzikom bio mu je u petoj godini kad od oca Marka na poklon dobija usnu harmoniku kojom je zabavljao decu iz svoje ulice, te putnike na brodu na putnoj relaciji Split – Vela Luka.

Počeci na estradi

Prvi estradni nastup bio mu je na splitskom dečjem festivalu 1961. godine s popularnom pesmicom Baloni. Istovremeno s bratom Aljošom snima tada poznate svetske hitove za radio-stanicu Split. Već 1963. oprobava se s velikim uspehom kao pjevač i klavijaturista kultnog splitskog benda Batali. Na takmičenju amatera pevača Hrvatske, osvaja prvo mesto pevajući Yesterday.

Saradnja sa Runjićem

Festivalski debi imao je na Splitskom festivalu 1967. na nagovor Zdenka Runjića s njegovim Picaferajem. Ova kompozicija nije dospela na završno festivalsko veče, ali će „povampirena“ u sedamdestima postati jednim od večno zelenih Oliverovih hitova. Nakon neuspeha na Splitu 1967. sve do 1972. godine, Oliver peče zanat svirajući po brojnim zapadnoevropskim klubovima usvajajući temeljne odlike kasnijeg izvođačkog manira. Posle kratkotrajne epizode s Dubrovačkim trubadurima koja je trajala manje od godinu dana i učestvovanja na pionirskim prvim sezonama splitske grupe More u leto 1974. ponovo se priključio Batalima. Na Splitski festival se vraća 1974, te u velikom stilu osvaja prvu nagradu publike sa kompozicijom Ča će mi Kopakabana. Nakon toga ponovo uspostavlja saradnju sa Zdenkom Runjićem i na Splitu 1975. peva šansonu Galeb i ja, vrhunski pogodak i početak višegodišnje plodonosne saradnje nagradama najobdarenijeg autorsko-izvođačkog dvojca.

U narednim decenijama postigao je brojne uspehe nastupima na festivalima, kao i izdavanjem singlova i albuma. Nagrađen je 21 put najznačajnijom hrvatskom muzičkom nagradom Porin. Dobitnik je hrvatskog odlikovanja reda Danice s likom Marka Marulića.

Najveći hitovi

Najpoznatije Oliverove pesme su: Galeb i ja (1975), Skalinada (1976), Malinkonija (1977), Oprosti mi pape (1978), Molitva za Magdalenu (1978), Vjeruj u ljubav (1979), Nadalina (duet sa Borisom Dvornikom iz 1980), Karoca (1982), Moje prvo pijanstvo (1983), Svirajte noćas za moju dušu (1988), Što to bješe ljubav (1988), Neka se drugi raduju (1990), Cesarica (1993) i dr.

Preuzeto sa biografija.org

Facebook
Twitter
Pinterest

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

SRBIJA

120 RSD

ŠVAJCARSKA

2 CHF

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

AUSTRIJA

1,55 EUR

NEMAČKA

0,79 EUR* Cena mobilnog zavisi od operatera

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Astro SMS

Nikada nije kasno da preuzmete stvar u svoje ruke i obratite se našem stručnom i profesionalnom astro timu za svoju ličnu astro prognozu!

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.