Okultna značenja brojeva

Ugaoni kamen u istoriji numerologije je Pitagora, jedan od najvećih mislilaca, matematčara, filozofa, mistika, astrologa i astronoma Starog Sveta…

Pitagorino ucenje je i dan danas jedna od najvecih tajni, a sigurno je da su sva okultna ucenja na Zapadu izasla iz njegove mistike…

Pitagora je imao veze sa indijskim ucenjem o karmi, Darmi i reinkarnaciji, jer je i sam govorio da tezi oslobodjenju od tocka radjanja, vecnog dolazenja i odlazenja. Ovaj je mistik izvrsio veliki uticaj na Platona, Aristotela i noviju evropsku misao. Osnovna zamisao Pitagorinog ucenja je da se Tajna Univezuma jedino moze dokuciti preko brojeva i formi. Cetiri elementa: vatra, voda, vazduh i zemlja cine Svetu Cetvorostrukost ili Tetraktis. Pitagorejci su tetraktisu upucivali sledecu molitvu:

Blagoslovi nas, o Uzviseni broju!
Ti koji si stvorio bogove i ljude.
O sveti , blagi Tetraktise!
Ti koji odgonetas sustastvo svega
Ti koji si izvor i utociste
Zivotne iskre u tusta promena,
Ucini da spoznamo tajne Vaseljene.

Pitagora i njegovi ucenici postulirali su deset osnovnih oprecnosti:

– parno i neparno
– ograniceno i neograniceno
– jedno i mnostvo
– desno i levo
– musko i zensko
– nepomicno i pokretljivo
– pravo i krivo
– svetlo i tama
– simetricno i nesimetricno
Smatrali su da je Vaseljena zasnovana na ovih deset suprotnosti, te da se iz toga zacinje najlepsa harmonija. Zavisnost zvuka o duzini strune pri jednakoj zategnutosti takode je otkrice pitagorejaca.

Tako 2:1 daje oktavu, 3:2 petinu, a 4:3 cetvrtinu. Ovo ih je vodilo ideji da iza svih stvari stoje brojevi. Oni su, nadalje, smatrali da su brojevi
elementi svih stvari pa i samog Kosmosa, koji je za njih bio muzicki
instrument ciji su skalu odredivali brojevi.

Pitagorejci su parne brojeve smatrali deljivim, kratkovekim, zenskim i ovozemaljskim, a neparne nedeljivim, muskim i nebeskim. Svaki broj su vezivali za neki ljudski atribut. Tako broj 1 oznacava razum, postojanost, moc samosvest, 2- misljenje, dilemu, 3- dogovor, sklad, ravnotezu, 4-pravednost (buduci da tvori savrsen cetvoraougao), 5 – brak (kao jedinstvo pravog muskog i pravog senskog broja). Po Pitagorejcima, sve znane stvari imaju broj, jer bez broja nije moguce ni znanje ni spoznaja. Od najranijih dana, kada je numerologija pustila korene, ova disiplina se veoma razvila te se stoga ovde iznose primeri okultnog i magisjkog znacenja brojeva.

OKULTNA ZNACENJA BROJEVA

Okultni Apeks (0)
Na pocetku i na kraju svega je 0, Okultni Apex , ono sto u sebi sadrzi sve
zakone, sve vibracije, svekoliko postojanje, ono sto se svemu vraca. Nula
je beskrajna, nedokuciva, vecna. U njoj nastaje i skoncava zivot.

Broj 1
Po ucenju okultista, kako istocnih tako i zapadnih, ovaj broj je simbol Kosmosa, ali i jedan od bozijih atributa. Jedan predstavlja Boga, bozansko sustastvo i bozansku energiju. Ovaj broj uvek daje sebe, bilo da se deli ili mnozi sa sobom samim.

Broj 2
Prema Pitagorejcima, to je materjalni princip, emanacija fizickog, zemaljskog sveta. Drugi dan drugog meseca u godini bio je posvecen Plutonu, bogu podzemnog, senovitog carstva. Zapadni hermetisti smatrali su da je 2 u znaku davola odnosno Satanino nacelo.

Broj 3
Okultisti veruju da je 3 savrsen broj, jer sadrzi u sebi pocelo, srediste i svrsetak. Nadalje, hriscanski su mistici brojem tri predstavljali Sveto Trojstvo: Otac, Sin i Sveti Duh. Po indijskoj mitologiji, Svet je u znaku triju bogova: Brama, Siva i Visnu, odnosno: bog tvorac, bog odrzavatelj i bog unistitelj. Nesto slicno je i u grckoj (rimskoj) tradiciji. Jupiter vlada Nebom, Neptun morem, a Pluton paklom, podzemnim svetom. Zevs ili Jupiter drzi tri baklje, Neptun trozubac, a Pluton troglavog psa.

Broj 4
Cetiri je broj slova (glasova) u mnogim jezicima, u imenu za Boga: Lord (Gospod, na engleskom), Deus (lat.), Dieu (fr), Adat (asirski), Godt (hol.), Gott (nem.), soru (persijski), godh (dan.) kao i na grckom, egipatskom, hebrejskom, sanskritu. Nadalje, cetiri su strane Sveta, cetiri godisnja doba.

Broj 5
Pet je simbol covekovog jedinstva sa Kosmosom. Na astralnom nivou ispoljava se kao pentragam. Veliki misticni broj, jer je jednak zbiru broja 2, prvog parnog broja i broja 3, prvog medu neparnim brojevima. Sve moci Prirode se sadze u brojevima od 1 do 5, sve tajne bozanske i tvoracke. Jedan je jedinstven, dva raznolikost, tri je njihov spoj (sastav,
ravnoteza), cetiri bozanska pravda, a pet sadrzi sva tvoracka nacela u Kosmosu.

Broj 6
Mistici smatraju da je 6 savrsen broj sam po sebi; ne samo stoga sto je Bog stvorio Svet za sest dana, vec i po tome sto predstavlja ravnotezu u mikro i makrokosmosu. Ovaj broj je jednak zbiru svojih polovina i zbiru svojih trecina.

Broj 7
Sedam se smatra svetim brojem, jer je sedam dana u stvaranju Sveta, sedam dana u nedelji, sedam mesecevih mena. Nadalje, sedam je u znaku magije; u narodnim pricama i bajkama cesto se pominju sedam gora i sedam mora.

Broj 8
Ovo je broj blazdnstva u Jevan|elju po Mateju, a takode i predstavlja suprotnost. Podeljen sa vlastitom polovinom daje 2, simbol materijalnog, odnosno zemaljskog sveta.

Broj 9
Mistican broj, sto je u stvari broj 3 pomnozen sa samim sobom. Savrsenstvo ili potpunost, jedinstvo duhovnog i materjalnog, nebeskog i zemaljskog, muskog i zenskog, toplog i hladnog, mekog i tvrdog, svetla i tame. Po okultistima i teosofima, 9 je broj besmrtnosti, bozanske duse.

Facebook
Twitter
Pinterest

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

SRBIJA

120 RSD

ŠVAJCARSKA

2 CHF

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

AUSTRIJA

1,55 EUR

NEMAČKA

0,79 EUR* Cena mobilnog zavisi od operatera

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Astro SMS

Nikada nije kasno da preuzmete stvar u svoje ruke i obratite se našem stručnom i profesionalnom astro timu za svoju ličnu astro prognozu!

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.