Nino

Amir Rešić (u međuvremenu Nikola Rešić) (22. januar 1964., Bosanska Dubica, Jugoslavija — 18. oktobar 2007, Bijeljina, BiH) poznatiji kao Nino, je bio poznati pevač naprostorima bivše Jugoslavije.

Biografija

Nino, rođen kao Amir Rešić, posle školovanja u Bosni preselio se u Kruševac u Srbiji, tadašnjoj Jugoslaviji. Iz islama je prešao u pravoslavno hrišćanstvo i promenio svoje ime Amir u Nikola, po kojem je i dobio nadimak Nino. Iako zvanično nikada nije objasnio razloge zbog čega je promenio veru, veruje se da je to uradio ili zbog svoje pravoslavne supruge ili „za potrebe srpskog tržišta“. Posle razvoda 2004. ponovo se vratio islamu i vratio svoje ime Amir. Ukupno se tri puta ženio i u svakom braku dobio po jednu kćerku – Amelu, Sandru i Tamaru.

Zbog dugogodišnjeg prekomernog konzumiranja alkohola preminuo je 18. oktobra 2007. od perforacije pankreasa u 43. godini života. Preminuo je u Opštoj bolnici Bijeljina, dva sata nakon prijema.

Muzička karijera

Nino je bio veoma popularan pevač na prostorima bivše Jugoslavije. Muzičku karijeru započeo je 1991. albumom “Žena je žena”.Tek drugi album donosi mu nešto veći uspeh.Na tom albumu je bilo 2 hita: “Što mi noći nemaju svanuća” i “Noć ne noćim”. U ZaM produkciji je bio do 1993. i izdao album “Zbogom, mala” na kojem je bilo čak 8 hitova: “Usne vrele kao žar”, “Ne brini se”, “Ne voliš me više ti”, “Da li veruješ”, “Vatra i vino”, “Daj mi tvoje crne oči”, “Od kada te nema” i naslovna pesma. Ovaj album ga dovodi u sami vrh estrade. ZaM napušta 1994. i prelazi u PGP RTS.Album “Šta ću mala s tobom” je takođe odlično prošao i izdvojilo se 5 hitova: “Udahni duboko”, “Donesi divlje mirise”, “Oči bez sjaja”, “Zasviraće sve gitare” i naslovna pesma.1995. snima album za Diskos na kojem se izdvaja isto 5 hitova: “Tvoje oči”, “Ljubav od mastila”, “Nemirna si kao čigra”, “Otrovana grehom”, i “Nije meni”. U PGP RTS vraća se 1996. i ostaje dve godine. Hitovi sa ova dva albuma su bili: “Ljubav je slepa”, “Kada odem”, “Ne mogu više”, “Prijatelji, gde ste”, “Za prošlu ljubav”, “Imala pa nemala” i “Kao vetar lak”. 1998. snima album “Ko te samo takne” na kojem je samo naslovna pesma bila hit, dok su na albumu iz 1999. bila tri hita: “Ružo mirisna”, “Ti si ćerko tatin sin” i “Kraljica Balkana”.I naredne dve godine je imao solidan uspeh. Sa albuma iz 2000. izdvojile su se pesme: “Kunem ti se” i “Trebaš mi”, a 2001. se izdvojila pesma “12 meseci”. Narednih godina je snimao za VIP i RENOME produkciju ali mu ti albumi nisu doneli mnogo uspeha. Izdao je ukupno 14 albuma.

Od dueta najpoznatiji mu je bio „Divlja devojka“ sa Draganom Mirković i duet sa „Snežanom Đurišić“ pod nazivom „ Tanka žica tanke niti“. To je svojevremeno bio veliki hit koji je emitovan na svim radio-stanicama i televizijama u bivšim jugoslovenskim republikama. Kasnijih godina je sa Sonjom Mitrović Hani snimio duet „Ja ljubim druge“.

Zanimljivo je to da je devedesetih Nino uspeo doći do samog vrha estrade i bio najpopularniji i najbolje plaćen pevač, da bi kasnije zbog ličnih i porodičnih problema, odjednom naglo izgubio popularnost i nikad nije više dostigao ni približno toliku slavu koju je dostigao sa prvim albumima.

Preuzeto sa biografija.org

Facebook
Twitter
Pinterest

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

SRBIJA

120 RSD

ŠVAJCARSKA

2 CHF

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

AUSTRIJA

1,55 EUR

NEMAČKA

0,79 EUR* Cena mobilnog zavisi od operatera

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Astro SMS

Nikada nije kasno da preuzmete stvar u svoje ruke i obratite se našem stručnom i profesionalnom astro timu za svoju ličnu astro prognozu!

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.