Naučiti dete da ne laže

Svako će povremeno slagati, bio odrastao ili tek dete. U različitim uzrastima različita je percepcija istine, pa bi učenje deteta da ne laže trebalo prilagoditi njegovim godinama – naravno, tu su i neki opšti principi koji važe za sve uzraste, a svako pravilo bi trebalo prilagoditi vašem detetu, koje ipak vi najbolje poznajete.
Između jedanaeste i četrnaeste godine razvija se želja za privatnošću i za tim da mu se ne mešate u život, osim kada dete to samo poželi. Za ovaj uzrast karakteristično je da vam ne kaže za neke detalje, ili da nešto „zaboravi“ da vam kaže. Na primer, striktno uzev, zaista nema domaći za sutra, ali ima jako mnogo toga što mora da obavi za prekosutra, a dan nakon toga ima važan kontrolni. Prijatelji i društveni status postaju izuzetno važni, pa se samim tim povećava broj laži koje služe tome da izbegne ismevanje ili da impresionira („Ići ćemo u Dubai ove godine.“). Može da bude dobar pristup da ne pokušavate da ga „uhvatite u laži“, nego da detetu stavite do znanja da znate da nije reklo potpunu istinu i da laži, kao i prikrivanje istine, smatrate ozbiljnim stvarima („Ne zvuči mi baš kao da je stvarno tako. Da li bi hteo/htela da malo razmisliš pa mi ponovo sve kažeš?“).
Pokušajte da ne „popujete“ detetu. Pre će prihvatiti ono što mu govorite ako vam je glas miran i normalan, i ako ne koristite sarkazme niti ga kritikujete. Kada vam prizna istinu, prihvatite to i krenite dalje. Nemojte blamirati dete pred društvom, već mu kasnije, kad ste nasamo s njim, recite da bi bilo super kad biste stvarno mogli u Dubai, ali da i ono zna da ne možete. Disciplina najbolje funkcioniše kada je primenite na takav način da se dete oseti cenjenim i prihvaćenim, ne kritikovanim ili osramoćenim. Deca u tim godinama prosto gladuju za pohvalama i odobravanjem, i obično reaguju veoma pozitivno kada im to pružite, i nastave s ponašanjem zbog kojeg ćete ih hvaliti.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

Restoran „HABANERO“Bijeljina-novo ime za uživanje!

Pročitaj →

Beti Bup Žena koja je bila inspiracija za prvu crtanu seks bombu

Pročitaj →

Upozorenje za sve žene

Pročitaj →

Sve što treba da znate o sifilisu

Pročitaj →

kape koje će se nositi ove jeseni i zime

Pročitaj →

Borba Tiha mladih mama

Pročitaj →

Progonitelj Jelene Rozge uhapšen

Pročitaj →

Miroslav Ilić se oglasio nakon vijesti da je preživio infarkt

Pročitaj →

Nagle promene tipa kože

Pročitaj →

Ova haljina je hit ove jeseni

Pročitaj →

Kamilica je nježna biljka ali isto tako je veoma moćna biljka

Pročitaj →

Dašak mora u vašem domu

Pročitaj →

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM 24/7

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

NEMAČKA fiksna

0,79 EUR

ŠVAJCARSKA

0,5 CHF

AUSTRIJA

0,68 EUR

SRBIJA

36 RSD

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

BiH HT Eronet

1,85 KM

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.