Namirnice opasne za bebe

Uvođenje čvrste hrane je važan korak u razvoju bebe. Međutim, roditelji moraju biti oprezni i informirani o namirnicama koje daju bebi. Postoje neke namirnice koje mogu potencijalno izazvati alergijske reakcije ili u nekim slučajevima botulizam (koji napada nervni sistem). Izuzetno ja važno pomno birati namirnice, a naročito u prvih 12 mjeseci života djeteta, jer probavni sistem u toj dobi nema svojstvo da zaštiti organizam od bakterija.

Evo koje namirnice trebate izbjegavati davati bebi tokom prve godine života:

Med, kukuruzni sirup i javorov sirup
Bebama ne treba nuditi bilo koji od tih proizvoda, jer oni mogu sadržavati bakterije clostridium botulinum. Ukoliko beba proguta namirnicu koja sadrži ovu bakteriju, bakterija tada proizvodi otrov koji uzrokuje botulizam. Dojenački botulizam napada nervni sistem i izuzetno je opasan jer može dovesti i do najgoreg ishoda.

Nepasterizirano mlijeko
Bebama ne treba davati kravlje mlijeko u prvoj godini života zbog mogućnosti pojave alergija, a naročito ono nepasterizirano. To mlijeko sadrži patogene, mikroorganizme koji mogu uzrokovati bolesti. Nerazvijen imunološki sistem beba ne može se boriti protiv patogena iz nepasteriziranog mlijeka, pa mogu nastati ozbiljne komplikacije.

Meki sir
Meki sirevi, čak i kada se drže u hladnjaku, mogu sadržavati bakteriju listeria monocytogenes. Ova bakterija izaziva simptome slične gripi, kao što su povraćanje, proljev i bolovi u mišićima, a može napasti i nervni sistem i uzrokovati simptome slične moždanom udaru. Za imunološki sistem male bebe, to može biti jako opasno.

Nepasterizirani sok
Nepasterizirani sok može sadržavati bakterije e. coli i salmonele. Oko 98% svih sokova u prodaji se pasterizira, ali pročitajte naljepnicu, ako niste sigurni.

Sirova jaja
Bebe i mala djeca ne bi trebala jesti sirova jaja ili namirnica pripremljene sa sirovim jajima. Sirova jaja mogu sadržavati bakteriju salmonella enteritidis, što može rezultirati ozbiljnim stanjem povraćanja, proljeva i grčeva u trbuhu. Uvijek kuhajte jaja dok ne budu potpuno tvrdo kuhana. Također pripazite da su jaja dobro termički obrađena i kod pripreme drugih jela.

Bjelanjak
Pedijatri preporučuju da se bebama ne daje bjelanjak u prvoj godini života. Alergijske reakcije na bjelanjak su vrlo česte, tako da je najbolje pričekati dok dijete ne napuni godinu dana.

Južno voće
Naranče, grejp, kivi i ostali agrumi mogu proizvesti alergijsku reakciju kod bebe ispod 12 mjeseci starosti. Izbjegavajte ovo voće u tom periodu ili se posavjetujte sa pedijatrom oko uvođenja agruma.

Pšenica i pšenični proizvodi
Namirnice koje sadrže pšenicu i pšenične proizvode ne bi trebalo nuditi bebi do navršenih osam mjeseci starosti jer pšenica može potencijalno izazvati alergijske reakcije.

Orašasti plodovi i kikiriki maslac
Oni također mogu izazvati alergijsku reakciju, i ne bi se trebali davati bebi mlađoj od godinu dana.

Sirova klice
Bakterija salmonela može postojati u svim oblicima klica (lucerne, djeteline i rotkvica), čak i onih koje uzgojite kod kuće. Klice ne treba dodavati u hranu koja se priprema za bebu.

Previše zaslađena hrana i slatkiši
Šećerom obogaćene žitarice, slatkiši i zaslađeni sokovi su nisko-hranjive namirnice sa visokim udjelom šećera. Šećer u tom obliku nema niti jedan pozitivan učinak na organizam bebe. Također, ako takvu hranu nudimo djeci, češće će odbijati zdrave namirnice. Takve prehrambene navike u ranoj dobi mogu rezultirati pojavom pretilosti kod djeteta.

Kako vaša beba raste i njen će imunološki sistem jačati i moći ćete joj ponuditi raznovrsniji jelovnik. Do tada, savjetujemo da se suzdržite od svih ovdje navedenih namirnica u pripremi obroka za bebu.

Facebook
Twitter
Pinterest

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

SRBIJA

120 RSD

ŠVAJCARSKA

2 CHF

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

AUSTRIJA

1,55 EUR

NEMAČKA

0,79 EUR* Cena mobilnog zavisi od operatera

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Astro SMS

Nikada nije kasno da preuzmete stvar u svoje ruke i obratite se našem stručnom i profesionalnom astro timu za svoju ličnu astro prognozu!

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.