Načini na koje roditelji pogoršavaju stanje sa strahovima kod svoje dece

Biti odrastao ne znači prestati se plašiti nečeg.

Šta više veliki broj odraslih osoba, uprkos velikom trudu aktivno tokom života nastavlja da se bori sa strahovima koji su nastali još dok su bili deca. Da li su to pauci, zmije, miševi, otvoreni ili zatvoreni prostori, govor pred brojnim ljudima, skučena mesta, velika gužva ili nešto sasvim drugo – nebitno je zapravo. Strahovi postoje, i sa njima nije lako izaći na kraj. Utoliko gore ako ste samo dete, jer dete ne zna kako da rečima najbolje objasni šta ga plaši, ali zna da od roditelja u vezi svog straha očekuje podršku. Međutim da li znate na koji način da ih pravilno utešite i odagnate njihove strahove? Prema savetima stručnih psihologa iznosimo pred vas danas načine na koje roditelji pogoršavaju stanje sa strahom kod svog deteta.

NE ZNATE KAKO DA SE IZBORITE SA SVOJIM STRAHOVIMA
Kada deta otkrije šta je to čega se vi plašite, hteli-ne hteli ono preuzima i na sebe vaš strah. Kakvi god da su njihovi strahovi, ako smo mi izričiti u tome da se nečeg plašimo, to nešto postaje automatski pretnja i po njih. Svakako teško je sakriti strah, ali je važan pristup koji roditelji primenjuju kada je on u pitanju. Vi morate da postanete model koji će deca da slede. Posao roditelja je da nauče dete kako da se suoči sa strahom a ne da dopusti da strah njime zavlada. Ako ste u panci svaki put kada vidite psa, kako ćete onda detetu da objasnite da ne treba da se plaši mraka.

SLUŠAJTE SVOJE DETE KADA VAM PRIČA O SVOM STRAHU
Roditelji imaju običaj da ne slušaju zaista svoju decu, smatrajući njihove strahove trivijalnim. A da li ste nekad pomislili koliko je nekom trivijalno ono čega se vi najiskrenije plašite? Sa istom zabrinutošću treba da pristupate i dečijim strahovima jer je to jedini način da se oni savladaju. Ako se vaše dete boji provalnika na primer, uverite ga da je vaša kuća bezbedna. Ako se boji leta u avionu, pokušajte da ga razuverite rečima da je pilot veoma dobar u svom poslu itd.

KORISTITE PREVIŠE SLOŽENE TAKTIKE ZA SAVLADAVANJE STRAHOVA
Strahovi se kod dece javljaju još u vrtićkom uzrastu. Njihovi kognitivni skokovi su između 2-5 godine veoma brzi, a vi morate da ih pratite u stopu. Deca u tim godinama zamišljaju da su junaci u bajkama, da se bore sa vešticama i jure zmajeve. To dovodi do ružnih snova i strahova u vidu čudovišta u ormaru. Duga objašnjenja nemaju smisla u ovom uzrastu. Efikasnije će biti ako im date malu baterijsku lampu da bude kraj kreveta koja će – oterati čudovišta iz mraka.

PREVIŠE UPOTREBLJAVATE REČI A PREMALO ZAGRLJAJE
Podrška detetu da bi savladao strah nije u roditeljskom naporu da mu objasni zbog čega ne treba nečeg da se boji, već u pružanju zagrljaja. Koliko god razumno detete bilo, uvek će mu više značiti što zna da je mama tu da ga zaštiti svojim nežnim zagrljajem, umesto vašeg opširnog objašnjenja zbog čega ne treba da se boji nečeg. Jer nema dovoljno opasnog čudovišta sa kojim majčin zagrljaj ne može da se izbori.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

ONO ŠTO ZAUVEK PAMTE: Saznajte šta horoskopski znakovi NIKADA, ali baš NIKADA ne mogu da zaborave!

Pročitaj →

DA LI VAM JE LJUBAV ZAPISANA U ZVEZDAMA? Astrolozi otkrivaju ko će 2021 godine biti na SEDMOM NEBU!

Pročitaj →

BUDITE OPREZNI: Ovi horoskopski znaci skloni su prevari

Pročitaj →

DNEVNI HOROSKOP ZA 30. NOVEMBAR 2020

Pročitaj →

MILEVA MARIĆ Zaboravljena naučnica, ali nikad zaboravljeni borac

Pročitaj →

ONA JE SAVRŠENA MAMA, ŽENA I DOMAĆICA. KAKO JOJ TO USPEVA?

Pročitaj →

KO IZGUBI ČULO MIRISA,IMA ANTITELA NA KORONU

Pročitaj →

Savršen spoj neobaveznog stila

Pročitaj →

Razvod ili ostanak u braku zbog dece?

Pročitaj →

Protivljenje vakcinaciji u jeku pandemije velika greška

Pročitaj →

Moja adresa: Srebrenica“: Neregularni glasači poštom i bez ličnih dokumenata presudili u korist Grujičića!

Pročitaj →

Isplivala jeziva tajna Ane Bekute

Pročitaj →

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM 24/7

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

NEMAČKA fiksna

0,79 EUR

ŠVAJCARSKA

0,5 CHF

AUSTRIJA

0,68 EUR

SRBIJA

36 RSD

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

BiH HT Eronet

1,85 KM

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.