Načini na koje roditelji pogoršavaju stanje sa strahovima kod svoje dece

Biti odrastao ne znači prestati se plašiti nečeg.

Šta više veliki broj odraslih osoba, uprkos velikom trudu aktivno tokom života nastavlja da se bori sa strahovima koji su nastali još dok su bili deca. Da li su to pauci, zmije, miševi, otvoreni ili zatvoreni prostori, govor pred brojnim ljudima, skučena mesta, velika gužva ili nešto sasvim drugo – nebitno je zapravo. Strahovi postoje, i sa njima nije lako izaći na kraj. Utoliko gore ako ste samo dete, jer dete ne zna kako da rečima najbolje objasni šta ga plaši, ali zna da od roditelja u vezi svog straha očekuje podršku. Međutim da li znate na koji način da ih pravilno utešite i odagnate njihove strahove? Prema savetima stručnih psihologa iznosimo pred vas danas načine na koje roditelji pogoršavaju stanje sa strahom kod svog deteta.

NE ZNATE KAKO DA SE IZBORITE SA SVOJIM STRAHOVIMA
Kada deta otkrije šta je to čega se vi plašite, hteli-ne hteli ono preuzima i na sebe vaš strah. Kakvi god da su njihovi strahovi, ako smo mi izričiti u tome da se nečeg plašimo, to nešto postaje automatski pretnja i po njih. Svakako teško je sakriti strah, ali je važan pristup koji roditelji primenjuju kada je on u pitanju. Vi morate da postanete model koji će deca da slede. Posao roditelja je da nauče dete kako da se suoči sa strahom a ne da dopusti da strah njime zavlada. Ako ste u panci svaki put kada vidite psa, kako ćete onda detetu da objasnite da ne treba da se plaši mraka.

SLUŠAJTE SVOJE DETE KADA VAM PRIČA O SVOM STRAHU
Roditelji imaju običaj da ne slušaju zaista svoju decu, smatrajući njihove strahove trivijalnim. A da li ste nekad pomislili koliko je nekom trivijalno ono čega se vi najiskrenije plašite? Sa istom zabrinutošću treba da pristupate i dečijim strahovima jer je to jedini način da se oni savladaju. Ako se vaše dete boji provalnika na primer, uverite ga da je vaša kuća bezbedna. Ako se boji leta u avionu, pokušajte da ga razuverite rečima da je pilot veoma dobar u svom poslu itd.

KORISTITE PREVIŠE SLOŽENE TAKTIKE ZA SAVLADAVANJE STRAHOVA
Strahovi se kod dece javljaju još u vrtićkom uzrastu. Njihovi kognitivni skokovi su između 2-5 godine veoma brzi, a vi morate da ih pratite u stopu. Deca u tim godinama zamišljaju da su junaci u bajkama, da se bore sa vešticama i jure zmajeve. To dovodi do ružnih snova i strahova u vidu čudovišta u ormaru. Duga objašnjenja nemaju smisla u ovom uzrastu. Efikasnije će biti ako im date malu baterijsku lampu da bude kraj kreveta koja će – oterati čudovišta iz mraka.

PREVIŠE UPOTREBLJAVATE REČI A PREMALO ZAGRLJAJE
Podrška detetu da bi savladao strah nije u roditeljskom naporu da mu objasni zbog čega ne treba nečeg da se boji, već u pružanju zagrljaja. Koliko god razumno detete bilo, uvek će mu više značiti što zna da je mama tu da ga zaštiti svojim nežnim zagrljajem, umesto vašeg opširnog objašnjenja zbog čega ne treba da se boji nečeg. Jer nema dovoljno opasnog čudovišta sa kojim majčin zagrljaj ne može da se izbori.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

NEMAČKA

0,79 EUR*
Cena mobilnog zavisi od operatera

ŠVAJCARSKA

1 CHF

AUSTRIJA

0,87 EUR

SRBIJA

60 RSD

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

BiH HT ERONET

1,85 KM

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

SLOVENIJA

1,05 EUR

MAKEDONIJA

35,4 MKD

CRNA GORA (fix)​

1,01 EUR

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Astro SMS

Nikada nije kasno da preuzmete stvar u svoje ruke i obratite se našem stručnom i profesionalnom astro timu za svoju ličnu astro prognozu!

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.