Mnogi greše kada pripremaju čaj od kamilice, jer unište najlekovitiji sastojak

Da nije bilo nemačkih trgovaca s početka 19. veka da nam „otvore oči“ i ukažu koliko je kamilica cenjena u svetu i lekovita biljka, mi bi je i dalje smatrali korovom.
Do 1901. godine za kamilicu (matricaria chamomilla) se uopšte nije znalo u našim krajevima, smatrala se korovskom biljkom, a onda su nam oči otvorili nemački trgovci koji su nam otkrili koliko je ova biljka cenjena u svetu, a tek što je lekovita… Stručnjaci kažu da najkrupnija, najsočnija, najčistija i najlepša kamilica raste po žitištima, pre svega uz ozimu pšenicu.

Nosilac lekovitosti
Kamilica je mnogo naučno i hemijski ispitivana, ali, i pored toga što je u njoj otkriveno na desetine jedinjenja, nosilac njene lekovitosti je etarsko ulje. Etarsko ulje kamilice sadrži azulen od koga potiče tamnoplava boja ulja. Količina etarskog ulja u cvetu kamilice kreće se od 0,3 do 1,7 procenata (a farmakopeja propisije minimum 0,3 odsto ulja). Ukoliko kamilica sadrži više etarskog ulja, utoliko je kvalitetnija i više se ceni.

Organizam čini otpornijim
Upotreba kamilice kao leka je vrlo raširena i česta u narodnoj, ali i u zvaničnoj medicini. Kamilica je antiflogistik – deluje protiv zapaljenja, blag spazmolitik – deluje protiv grčeva i karminativ – deluje protiv nadimanja. Ova biljka ima svojstvo da organizam učini otpornijim prema mnogim bolestima. Eksperimentalno je dokazano da jedna šolja čaja kamilice popijena na poslu smanjuje broj radnika na bolovanju!

Ovo je pogrešno
Kamilica se najviše upotrebljava u vidu čaja čija je priprema vrlo jednostavna, ali, nažalost, u većini slučajeva pogrešna. Najčešća greška je u tome što se za pripremu čaja koristi mnogo manje cvetova nego što je potrebno. Druga greška je što se čaj kuva, i to često veoma dugo, kako bi se ekstrahovali lekoviti sastojci, što je, takođe, pogrešno. Jer, glavni lekoviti sastojak kamilice je etarsko ulje. A kada ulje kuvate – ono ispari!

Ovo je pravilan postupak
Pravilno pripremanje čaja od kamilice sastoji se u sledećem: u šolju staviti 2 pune kašike cveta kamilice. Preliti šoljom ključale vode. Promešati, pa poklopiti. Ostaviti čaj da odstoji pola sata do ceo sat. Zatim se procedi i pije. Ako je čaj namenjen bolesniku koji treba da se preznoji – čaj se pije topao, a ako se koristi za poboljšanje apetita – pije se ohlađen, pola sata pre jela.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

Tortilje s piletinom i pasuljem

Pročitaj →

Koliko spavaju vaše bebe?

Pročitaj →

3 znaka za kojima će Strelac da žali nakon raskida

Pročitaj →

DNEVNI HOROSKOP ZA 5. MART 2021

Pročitaj →

I one umeju da se tuku

Pročitaj →

Gde su prave ženske strane?

Pročitaj →

5 pravila za život bez depresije

Pročitaj →

Ovaj model suknje će DOMINIRATI MODNOM SCENOM na proleće

Pročitaj →

Imate nemirno dete? Vi ste srećan roditelj!

Pročitaj →

Greške koje kvare izgled prilikom šminkanja

Pročitaj →

Upečatljivi detalji i orijentalni šik

Pročitaj →

Iva od antičkih vremena pomaže ljudima

Pročitaj →

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM 24/7

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

NEMAČKA fiksna

0,79 EUR

ŠVAJCARSKA

1 CHF

AUSTRIJA

0,87 EUR

SRBIJA

60 RSD

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

BiH HT Eronet

1,85 KM

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.