Mesečeve faze u tradicionalnoj astrologiji

Naime, radi se o tumačenju mesečevih faza i kao što znamo one su od velikog značaja u tumačenjima. Ono što je mene iznenadilo, to je podatak o broju mesečevih faza i njihovom tumačenju koji se može naći kod pojedinih autora.
Kao ilustraciju, priložiću jedan tekst Stivena Birčfilda na ovu temu, pa možemo kasnije da ovu temu dodatno proširimo nekim dodatnim tekstovima i objašnjenjima, jer po Birčfildovim rečima, nekoliko autora se bavilo ovom tematikom – pored Valensa čiji je rad korišten u ovom tekstu, tu su još Firmikus, Hermes i Bonati.

Birčfild navodi kako je neko izvesno vreme tragao za svim onim što se može naći o lunarnim fazama u pre-renesansnom dobu i tako došao do iznenađujućih saznanja.
Stari su ove faze zvali Mesečevim defluksijama. Postoje dva pristupa ovoj temi. Jedan pristup nalazimo kod Vetijus Valensa koji posmatra faze i njihova opšta značenja uz nalaženje i vladara faze. Drugi pristup nalazimo kod Hermesa u Liber hermetis koji daje raznovrsne primere gde je Mesec u određenoj fazi i separaciji odnosno aplikaciji drugoj planeti u toj fazi.
Naše post-renesansno poznavanje faza se svodi na sledeće:

1. Mlad Mesec (konjunkcija)
2. Srpoliki Mesec (45°)
3. Prva četvrt (90°)
4. Ispupčen (135°)
5. Pun Mesec (180°)
6. Raspršeni Mesec (225°)
7. Poslednja četvrt (270°)
8. Balzamički (315°)

Ovo su faze koje su stari raspoznavali:

1. Konjunkcija
2. „Uspon Meseca“ ili prosto „svetlo“. Ovo je faza u kojoj se Mesec oslobađa sunčevih zraka (nekih 15° ili 1 dan od Sunca) i kada se može videti njegov tanak srp na zapadu nakon zalaska Sunca. Ovo je tzv. prva svetlost Meseca.
3. Srpoliki Mesec (prvi srp)
4. Prva četvrt ili „prva polovina“
5. Prva ispupčena faza
6. Pun Mesec
7. „Opadanje svetlosti“ je opozitno „svetlu“ kada se Mesec pomeri 12-15°od opozicije
8. Druga ispupčena faza
9. Poslednja četvrt ili „druga polovina“
10. Srpoliki Mesec (drugi srp)
11. „Zalazak“ je faza u kojoj se vidi tanak srp Meseca u rano jutro na istoku malo pre izlaska Sunca

Birčfild kaže da u principu, postoje dve faze za koje nismo nikad čuli u post-renesansnoj astrologiji, ali se prilično pominju u pre-renesansnom periodu.
„Uspon“ Meseca (ili bilo koje druge planete po istom pitanju) i „zalazak“ se ne razmatraju u skladu sa relacijom koju Mesec ima sa horizontom, već u skladu sa izlaskom odnosno ulaskom pod sunčeve zrake! To je prva odnosno poslednja svetlost Meseca (li planete) pre i posle spaljenosti.

Da bi imali ideju o tome kako su stari to primenjivali, prema rečima Birčfilda, poslužiće nam Valens i njegova Antologija, posebno poglavlje 36 druge knjige

Jedanaest faza Meseca prema snazi njihovih uticaja:
Prva je Konjunkcija; druga je Uspon; zatim, kada je 45° daleko od Sunca u fazi je kada je srpolik, a onda do 90° je Polovina; zatim do 135° je prva ispupčena faza; do 180°je Pun Mesec; zatim, kada je 45° od Punog Meseca (što je 225°) je druga ispupčena faza; potom do 270° je druga polovina; onda do 315° drugi srp i na kraju faza zalaska do 360°. Postoji takođe još jedan oblik, kada počinje da opada.

Šta koja faza signifikuje i koju vrstu uticaja vrši – Mi ćemo dodati kako se tumače faze u pitanjima u skladu sa efektima koje uzrokuju i srodnošću sa nekim bogom [planetom].

Konjunkcija indicira reputaciju i moć i naklonost vladanju, i sve društvene aktivnosti povezane sa gradovima, i roditelje i brakove i misterije i sve kosmičke stvari. Slično važi za vladara konjunkcije i po latitudi i po smeru.

Ovde Valens napominje da sve navedene stvari ne indicira samo konjunkcija sama po sebi već i njen vladar. Birčfild pretpostavlja da je Valens mislio na vladara znaka u kome se konjunkcija odigravala, na poziciju tog vladara, njegov esencijalni kvalitet i akcidentalnu signifikaciju.

Mesec u usponu (koji se zove „Svetlo“) i njegov vladar su indikatori u utvrđivanju dužine života i čime se neko bavi i ko će postati i potvrđuju delovanje Konjunkcije. I kao što se mesečna i kosmička kretanja razmatraju u odnosu na prvu vidljivost, tako i vladar Svetla pokazuje opšti uticaj. Hermes (Merkur) se takođe pridružuje kao pomagač sve do četvrtog dana Meseca.

Birčfild ovde navodi jedan interesantan komentar. Naime, on se pita da li je Valens zaista mislio na vladara Svetla ili se to ipak odnosilo na vladara termina, pozivajući se na komentare koje Valens daje u svojoj trećoj knjizi gde govori o određivanju dužine života i o Alkohodenu te posmatranju vladara termina u kome se isti našao. S obzirom da se u ovoj fazi Meseca takođe pominje dužina života i podrška prethodnoj Konjunkciji, postoji mogućnost da Valens u ovom konkretnom slučaju govori o vladaru termina u kome se Prva svetlost odigrava, a ne o vladaru znaka.

Srpoliki Mesec (45°) signifikuje prepreke i očekivanja u životu i sve ono što se tiče žena i majke. I Hermes (Merkur) pomaže do osmog dana.

Faza prve polovine (90°) daje indikacije koje se tiču povreda, bolesti i svega nasilnog; i nadalje, tiče se dece i budućih dobara i vrednosti. I Afrodita (Venera) se pridružuje do dvanaestog dana.

Prva ispupčena faza (135°) daje indikacije koje se tiču sreće i budućeg napretka i odsustvovanja iz doma i slaganja sa rodbinom. I Sunce se pridružuje do četrnaestog dana.

Pun Mesec (180°) daje indikacije koje se tiču dobre ili loše reputacije i odsustvovanja iz doma i tiče se onih stvari koje se dešavaju iznenadno i nasilno i onih stvari koje završavaju preterivanjem i one koje nastaju od najmanjih i koje se tiču slaganja i slabosti i političkih protivnika i slaganja sa roditeljima. I takođe, obojena je zalazećim zoidionom (znakom).

Birčfiled kaže da je posebno zanimljiva poslednja rečenica u kojoj Valens navodi obojenost znakom na vrhu VII kuće. To bez sumnje ukazuje da je vladar ove faze niko drugi do vladar tog znaka. No, to nije bukvalno vladar descedenta već sedmog znaka od Konjunkcije.
Vladar opadajuće svetlosti daje indikacije koje se tiču umanjenja svojine i poteškoća i stvari koje su beznadežne i koje se tiču iznenadnih padova. I Ares (Mars) je jednako snažan u kući koja sledi descedent i vladar je do dvadesetprvog dana Meseca.

Bričfild kaže kako je Mesec u ovoj fazi nekih 12-15° od opozicije sa Suncem, te da u ovoj fazi imamo sličnu situaciju kao i i kod Meseca u usponu u smislu da se ne radi o vladaru znaka u koji ova faza pada već o vladaru termina. Valens ovu fazu jasno poistovećuje sa VIII kućom i kao pomažućeg vladara navodi Marsa.

Druga ispupčena faza (225°) daje znake boravka u inostranstvu i uzvišene delatnosti i sreću. I Zevs (Jupiter) je jednako snažan i vladar je do dvadesetpetog dana Meseca.

Bričfild navodi kako ovde nije u pitanju samo planeta koja pomaže već da postoji i vladar faze a koji je najverovatnije vladar znaka u kome se faza odigrava.

Druga polovina (270°) je pokazatelj svih starih stvari i slabosti (bolesti) koje dugo traju i dece. I Kronos (Saturn) je snažan do tridesetog dana.

Ovde primećujemo da je Saturn pomagač sve do faze Mladog Meseca odnosno dok Mesec ne uđe pod sunčeve zrake. Taj period uključuje i fazu drugog srpa (315°)

Vladar srpolikog Meseca (drugi srp) se tiče smrti žene i penzije i pljačkanja.

Na kraju, zalazak signifikuje ograničenja i stezanja i skrivene stvari, optužbe i lišavanje svakog prava.
Redosled mesečevih faza je onakav kako je prethodno navedeno, ali su kombinacije 5 bogova i Sunca u skladu sa četiri ugla.

Birčfild kaže da nije jasno na šta je u ovoj poslednjoj rečenici Valens mislio.

Na kraju, imamo sledeći poredak:
1. Konjunkcija ili Mlad Mesec, od 0° do 12° – vladar je vladar znaka u kome se konjunkcija odigrava
2. Uspon Meseca, od 12° ili 15° do 45° – vladari su vladar znaka ili najverovantije vladar termina i Merkur
3. Srpoliki Mesec (prvi srp) od 45° do 90° – vladari su vladar znaka u kome se faza odigrava i Merkur
4. Prva polovina ili prva Četvrt od 90° do 135° – vladari su vladar znaka faze i Venera
5. Prva ispupčena faza od 135° do 180° – vladari su vladar znaka faze i Sunce
6. Pun Mesec od 180° do 192° – vladar je vladar znaka u kome se faza odigrava
7. Opadajuća svetlost od 192° ili 195° do 225° – vladari su vladar znaka faze ili vladar termina i Mars
8. Druga ispupčena faza od 225° do 270° – vladari su vladar znaka faze i Jupiter
9. Poslednja četvrt ili poslednja polovina od 270° do 315° – vladari su vladar znaka faze i Saturn
10. Srpoliki Mesec (drugi srp) od 315° do 345° ili 347° – vladari su vladar znaka faze i Saturn
11. Zalazak od 345° ili 347° do 360° – vladar je vladar znaka faze

Facebook
Twitter
Pinterest

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

SRBIJA

120 RSD

ŠVAJCARSKA

2 CHF

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

AUSTRIJA

1,55 EUR

NEMAČKA

0,79 EUR* Cena mobilnog zavisi od operatera

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Astro SMS

Nikada nije kasno da preuzmete stvar u svoje ruke i obratite se našem stručnom i profesionalnom astro timu za svoju ličnu astro prognozu!

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.