Ljupki Stević prijeti robija!

Koliko će kazna biti teška, zavisi od motiva, objektivnih razloga, olakšavajućih okolnosti i “životnih razloga” zbog kojih je prisluškivanje izvršeno. Kada se sve uzme u obzir, kazna može da bude ublažena
Kada se sve uzme u obzir, kazna može da bude ublažena

Slučaj pjevačice Ljupke Stević, koja je prisluškivala svog partnera, bivšeg načelnika saobraćajne policije generala Dragišu Simića, danima intrigira javnost, a mnogi se pitaju može li prisluškivanje da prođe bez zakonskih posljedica.

Naime, ukoliko se dokaže ovo krivično djelo, zaprećena je kazna navodno do godinu dana zatvora i novčana kazna od 20.000, pa do čak milion dinara. Ukoliko se snimak pruži na korišćenje medijima, kazna zatvora je i do tri godine, objašnjavaju advokati i kriminolozi u jeku skandala Ljupke Stević i Dragiše Simića.

Koliko će kazna biti teška, zavisi od motiva, objektivnih razloga, olakšavajućih okolnosti i “životnih razloga” zbog kojih je prisluškivanje izvršeno. Kada se sve uzme u obzir, kazna može da bude ublažena.

– Pred zakonom je isto da li je prisluškivao muškarac ili žena i kojim uređajem je to učinjeno. Sud uglavnom ima više razumjevanja prema ženama ili muževima, odnosno osobama koji su iz emotivnih razloga učinili ovakvo djelo. To ne znači da neće biti kažnjeni, već samo da će njihova kazna biti nešto blaža nego kada neko prisluškuje iz koristoljublja. Naravno, muškarac ili žena ipak imaju puno pravo da tuže emotivnog partnera koji ih je prisluškivao – kaže advokat Svetozar Vujačić za “Objektiv”.

Jedini slučaj kada je prisluškivanje dozvoljeno jeste isključivo po sudskom nalogu, koji se daje policiji i vojsci, sa tačno određenim ciljem i teriminima prisluškivanja. Prodaja uređaja za prisluškivanje je legalna i ovakve sprave mogu da se kupe već po cijeni od 300 dinara, pa naviše. Ipak, to može da se uporedi sa biber sprejom ili elektrošokom, čija prodaja je dozvoljena, ali upotreba nije.

– Postoji nekoliko privatnih detektivskih agencija koje su registrovane i koje pronalaze sive zone u zakonu. U tom slučaju, osoba koja je unajmila agenta ne odgovara za to, već upravo agencija. Ipak, vrlo malo je presuda za ovakvo krivično djelo. Prema iskustvo advokata, djelo je teško dokazati, osim ako neko sam ne prizna da je postavio bubicu – kaže kriminolog Zlatko Nikolić za gorepomenut medij.

Izvor: objektiv.rs

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

DNEVNI HOROSKOP ZA 23. JANUAR 2021

Pročitaj →

Mama će biti uz vas čak i kada umre, taj savez je jači i od smrti

Pročitaj →

Bolna ispovest mlade glumice

Pročitaj →

Suve smokve i jabukovo sirće za smanjenje masnoće u krvi

Pročitaj →

Crna gužvana eko-koža kao lajtomotiv nove LINK kolekcije

Pročitaj →

Da li bi meni moje dete reklo?

Pročitaj →

Med u službi zdravlja i ljepote lica

Pročitaj →

Jelena Govedarica podržala projekt “Vjenčanica kroz istoriju”

Pročitaj →

Ovako je Adelisa čestitala suprugu Halidu 60. rođendan

Pročitaj →

MIA BORISAVLJEVIĆ OGORČENA ZBOG ALEKSIĆA

Pročitaj →

Ženstvena i profinjena Petar Pan kragna

Pročitaj →

Sveti bosiljak kralj biljaka

Pročitaj →

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM 24/7

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

NEMAČKA fiksna

0,79 EUR

ŠVAJCARSKA

1 CHF

AUSTRIJA

0,87 EUR

SRBIJA

60 RSD

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

BiH HT Eronet

1,85 KM

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.