Ljupka Dimitrovska – Biografija

Hrvatsko – makedonska pevačica zabavne muzike i šlagera je naročito bila popularna tokom 80 – ih i 90 – ih godina 20. veka, ali, iako se njena publika menjala tokom više decenija njene karijere, do njene smrti 2016. godine njena popularnost nije jenjavala.

Pogledajmo sada njenu biografiju.

Biografija
Ljupka Dimitrovska je rođena 25. jula 1946. godine u Skoplju, u nekadašnjoj Jugoslaviji.

Kao veoma mlada, Ljupka Dimitrovska je ostala bez majke i sestre, što ju je i proganjalo celog života, ali se hrabro borila sa svim nedaćama.

Nakon završetka srednje škole, Ljupka Dimitrovska je upisala fakultet, koji je pokušala da uskladi sa svojom već trogodišnjom karijerom, ali je njena ljubav prema muzici ipak premašila ljubav prema akademskim naukama.

Sa 22 godine, Ljupka Dimitrovska se udala za svoju veliku ljubav, proslavljenog hrvatskog kompozitora Nikice Kalogjere, koji je inače bio 16 godina stariji od nje, a ovaj par je kasnije dobio i ćerku Nilu, koja je po profesiji lekar.

Njih dvoje su čak i radili zajedno nakon venčanja, te je Nikica Kalogjere zapravo tvorac nekih od najvećih hitova Ljupke Dimitrovske. Njih dvoje su važili za jedan od najskladnijih bračnih parova sve do Nikicine smrti 27. januara 2006. godine.

Do svoje smrti je Ljupka Dimitrovska živela i radila u Zagrebu, a onda nas je, nakon veoma kratke, ali teške bolesti, napustila 3. oktobra 2016. godine.

Karijera
Prva numera koju je Ljupka Dimitrovska objavila i koja označava početak njene karijere bila je ,,Moj slatki grad”, objavljena 1968. godine, a iste godine je objavila i singl ,,Dvajca mladići za edna devojka”.

Ljupka Dimitrovska je oduvek volela pevanje, a svoj prvi javni nastup je imala sa svega 23 godina, kada je 1969. godine nastupala na festivalu ,,Split ’69” sa numerom ,,Para – pa – pa’, a odmah potom i na festivalu ,,Zagreb ’69”, sa numerom ,,Go čekav letoto”. Te 1969. godine Ljupka Dimitrovska objavljuje i singl ,,Čibu čiba”.

1970.godinu su u karijeri Ljupke Dimitrovske obeležila 2 singla – ,,Adio”, sa kojim je nastupala na festivalu ,,Atena ’70”, i ,,Čiki – čiki – či”, a potom je nastupala i na festivalima ,,Opatija ’70”, sa numerom ,,Što će biti s nama”, i ,,Jugoslovenskom izboru za Pjesmu Evrovizije”, sa numerom ,,Bye, bye”, te festivalima ,,Beogradsko proleće ’70”, sa numerom ,,En – ten – tini”, ,,Split ’70”, sa numerom ,,Moja sreća”, i ,,Festival Zagreb”, sa numerom ,,A šta da se radi?”.

1971.godine Ljupka Dimitrovska učestvuje na festivalu ,,Skoplje ’71” i izvodi pesmu ,,Edna moma čeka”, ali proširuje svoje iskustvo nastupajući i na festivalima ,,Tokio ’71”, sa numerom ,,Obećanje”, i festivalu ,,Spain ’71”, na kom nastupa sa numerom ,,What will be with us?”.

U to vreme izlazi i njen novi singl ,,Obećanje”, a 1973. godine i ,,Ne igraj se sa mnom”. U međuvremenu je Ljupka Dimitrovska učestvovala na samo jednom festivalu, i to festivalu ,,Slovenska popevka” u Ljubljani, na kom je otpevala pesmu ,,Lubljanski zvon”.

1972.godine Ljupka Dimitrovska objavljuje i svoj album prvenac ,,Ljupka”, kao i međunarodno izdanje ,,Wenn Musik erklingt”. Takođe, ove godine nastupa i na 2 festivala – ,,Zagreb ’75”, sa numerom ,,Ljutiće se moja majka”, i ,,Krapina ’75”, na kom nastupa sa Žarkom Dančuom, sa kojim izvodi duet ,,Mene čeka moja Jana”.

Sledeće, 1976. godine, Ljupka Dimitrovska učestvuje na festivalima ,,Split ’76”, sa numerom ,,Ćao”, i ,,Zagreb ’76”, sa numerom ,,Ja ga hoću, a on mene neće”. 1977. godine ona nastupa na festivalima ,,Split ’77”, sa numerom ,,Eto tako nije lako” i ,,Zagreb ’77”, sa numerom ,,Ostaje nam muzika”, a 1978. godine se pojavljuje na 3 festivala – ,,Split ’78”, na kom izvodi numeru ,,Tvoja barka mala”, ,,XXIV Zagreb ’78”, sa numerom ,,Hej, momče”, i ,,Beogradsko proleće ‘ 78”, na kom izvodi duetsku numeru sa Ivicom Šerfezijem, sa kojim je inače i najviše pesama snimila tokom svoje karijere, a na ovom festivalu su učestvovali sa numerom ,,Ljubav je nešto više”.

1979.godine izlazi i 3. album Ljupke Dimitrovske, koji nosi naziv ,,Igramo se”, a sa istoimenom pesmom je učestvovala i na ,,XXV festivalu u Zagrebu ’79”, a potom, sa numerom ,,Kak se zeme”, učestvuje na festivalu ,,Krapina ’79”.

Sledeće godine Ljupka Dimitrovska učestvuje na festivalima u Splitu, i to sa 2 numere – ,,Majka Maru” i ,,Gitara, gitara”, ponovo duet sa Ivicom Šerfezijem. Iste godine, zajedno sa Ivicom Šerfezijem, objavljuje i album ,,U dvoje je ljepše”.

Tokom 1981. godine, Ljupka Dimitrovska učestvuje na 3 festivala – ,,Split ’81”, sa numerom ,,Maestral”, ,,Krapina ’81”, sa numerom ,,Tebi nigdar ne bu zima”, i ,,Slavonija ’81”, sa ,,Vragoljanka iz sokaka mog”. Sledeće godine na festivalu ,,Vaš šlager sezone” učestvuje sa numerom ,,Biće bolje”, a tada izlazi i njen album ,,Nasmiješi se”.

Sledeća dva albuma – ,,Nisam se kajala”, iz 1985. godine, i ,,Slika s mature”, iz 1988. godine, bili su zlatni albumi, a Ljupka Dimitrovska je u međuvremenu učestvovala na 7 festivala – ,,Vaš šlager sezone” sa ,,Biće bolje” – 1982. godine, ,,Split” sa ,,Ne vjeruj mi ništa” i ,,Zagreb”, sa pesmom ,,Robot” – 1983. godine, i festival ,,MESAM”, sa pesmom ,,Kad čujem harmoniku” – 1984. godine i ,,Šanana” – 1988. godine, a 1989. godine učestvuje na festivalu ,,Krapina”, sa numerom ,,Vječna tajna”.

Od 1990. godine Ljupka Dimitrovska objavljuje još 5 albuma – ,,Zvona zvone” – 1990. godine, ,,Moji najveći hitovi” – 1993. godine, ,,U dvoje je ljepše” – 1999. godine, ,,Sve najbolje” – 2002. godine i ,,Platinum collection” – 2008. godine.

U međuvremenu učestvuje i na nekoliko festivala i to 1990. godine pobeđuje na ,,Makfest” – u sa numerom ,,Zvona zvonat”, ,,Split” 1993. godine, sa pesmom ,,Gdje su stare ljubavi?”, 1994. godine na festivalu ,,Split” nastupa sa numerom ,,Lipa Dalmacija” i 1995. godine na istom festivalu nastupa sa numerom ,,Doviđenja, ljubavi”.

Inače, pored ,,Wenn Musik erklingt”, koji je objavila 1975. godine, Ljupka Dimitrovska je objavila još 9 međunarodnih izdanja – ,,Wie du dich fühlst” – 1981. godine, ,,Southern sunshine” – 1983. godine, ,,Dobro jutro, ljubavi” – 1985. godine, ,,Slovenska veselica” – 1985. godine, ,,Wo der Wildbach rauscht” – 1985. godine, ,,The songs of my sea” – 1988. godine, ,,Es tut mir nicht leid” – 1989. godine, ,,Wo die Alpenrosen blüh´n” – 1989. godine i ,Alpenklänge aus Oberkrain” – 1991. godine.

Ime i prezime: Ljupka Dimitrovska

Datum rođenja: 25. jul 1946. godine

Mesto rođenja: Skoplje, Makedonija

Zanimanje: Pevačica zabavne muzike i šansonjerka

Preuzeto sa biografija.org

Facebook
Twitter
Pinterest

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

SRBIJA

120 RSD

ŠVAJCARSKA

2 CHF

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

AUSTRIJA

1,55 EUR

NEMAČKA

0,79 EUR* Cena mobilnog zavisi od operatera

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Astro SMS

Nikada nije kasno da preuzmete stvar u svoje ruke i obratite se našem stručnom i profesionalnom astro timu za svoju ličnu astro prognozu!

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.