Ljepotice koje pamtimo

Sudbina uz malu pomoć brojeva može skrojiti dva tako slična životna puta dviju svjetski poznatih filmskih glumica rođenih u glumačkim obiteljima. Obje su počele glumiti kao tinejdžerice i kroz 30-40 godina snimile 50-60 filmova te su umrle neuobičajeno rano i to baš u Parizu. Imale su isto prezime – Schneider!

MARIA SCHNEIDER
Svoj ‘posljednji tango u Parizu’ otplesala je 58-godišnja francuska glumica najpoznatija po ulozi u, tada skandalozno erotičnom, filmu Posljednji tango u Parizu iz 1972. koji je prokrčio put ‘vrućim’ filmovima poput Emmanuelle i Devet i pol tjedana. Ovaj film redatelja Bertoluccija u mnogim zemljama je bio zabranjen (Španjolska , Portugal, Italija, Čile) zbog scene analnog seksa (između nje i tada 48-godišnjeg Marlona Branda) u kojoj je Brando inovirao mogućnost upotrebe maslaca.

I dok su Bertolucci i Brando osvojili nominacije za Oscara, Maria je preko noći postala celebrity, seks-simbol (‘kad bih ušla u restoran stariji muškarci su me uspaljenog pogleda promatrali kao životinju’) koja je krenula putem droge, pokušaja samoubojstva i ispraznih ljubavnih avantura.

I dok je film sa uloženih 1,3 milijuna dolara zaradio 96,3 milijuna dolara, Maria je tada dobila honorar od današnjih 40.000 dolara! Stoga i ne čudi njen prijedlog mladim glumcima: ‘znajte raditi još neko zanimanje’ i savjet mladim glumicama: ‘nikada se ne skidajte pred sredovječnim muškarcima koji vam tvrde da je to umjetnost!’.

Marie Christine Gélin (r. 27.03.1952.) bila je vanbračna kćerka francuskog glumca Daniel Gélina i knjižarke rumunjskog porijekla Marie-Christine Schneider čije je djevojačko prezime preuzela. Do 15. godine nije upoznala oca (možda bi bilo bolje da nije ni onda!?) koji ju je upoznao s Brigitte Bardot, koja ju je upoznala s Warren Beattyjem, da bi već 1970. g. glumila zajedno s Alain Delonom. Onda je glumila s Brandom, pa s Jack Nicholsonom, Gérard Depardieuom …

‘Izgubila sam mnoge prijatelje zbog droge, ali imala sam sreću da 1980. sretnem nekoga tko mi je pomogao zaustaviti se. Ta osoba je moj anđeo i od tada smo skupa. Ne kažem da li je to muškarac ili žena: to je moj tajni vrt kojeg želim zadržati tajanstvenim’.

Ipak, nije tajna da se u imenu Marie nalazi broj 13 (4+1+2+1+5) koji joj je donosio iznenadne promjene što su je zaticale potpuno nepripremljenu i stoga su znale rezultirati lošim posljedicama.

U imenu Christine nalazi se najnesretniji broj 29 (3+5+2+1+3+4+1+5+5) koji donosi nevolje u životu, nesreće, prikrivene opasnosti i raznovrsna iskušenja, protivnike i izdaje, nesporazume sa suprotnim spolom, razvode i rastanke.

U prezimenu Schneider nalazi se sretan broj 33 (3+3+5+5+5+1+4+5+2) koji ukazuje na kreativnost i sklonost ljepoti i umjetnosti, a simbol 6 u tom broju (3+3) je iznimno društven, lako sklapa poznanstva, prijateljstva i ženidbe, privlačan je i erotičan, voljen i poštovan, ponosan i nadasve šarmantan.

A u zbroju oba imena i prezimena nalazio se iznimno nesretan broj 75 (13+29+33) pa osobe s tim brojem često trpe zbog toga što ih drugi iskorištavaju. To je tzv. ‘broj žrtve’. Sama je jednom komentirala najprovokativnije kadrove legendarnog filma: ‘Bila sam premlada, nisam imala ni 19 godina… Stvarno sam plakala za vrijeme te scene, bila sam ponižena… (a Bertolucci) je bio moćni manipulator koji me je upetljao u svoju fantaziju, i od tada ga nisam ni vidjela, ni s njim razgovarala.’

Ali je zato ovoj velikoj glumici (visokoj 168 cm) prije pola godine francuski ministar kulture Frédéric Mitterrand (s kojim je glumila u jednom filmu prije 30 godina) uručio Medalju za zasluge ‘Chevalier, Ordre des Arts et des Lettres’ za ‘značajan doprinos obogaćivanju kulturne baštine Francuske’.

ROMY SCHNEIDER
U austrijsko-njemačkoj glumačkoj obitelji u Beču se 23.09.1938.g. rodila Rosemarie Magdalena Albach. Nakon što su joj se roditelji razveli 1945.g. brigu o njoj preuzima majka, glumica Magda Schneider.

Sa 15 godina debitira na filmu, preuzima djevojačko prezime majke, a do 20. godine snima 10 filmova od kojih su najpoznatija tri filma u kojima glumi Sissi, mladu caricu Elizabetu od Austrije.

Dok je u djevojačkim podacima imala sve sretne brojeve (datum rođenja 23, Rosemarie 30, Magdalena 27, Albach 15, sveukupno 72), kao Romy Schneider u imenu dobiva sretan broj 14 (2+7+4+1) koji donosi putovanja, druženja i brz poslovni uspjeh, a u prezimenu dobiva sretan broj 33 (3+3+5+5+5+1+4+5+2) koji ukazuje na kreativnost i sklonost ljepoti i umjetnosti, a simbol 6 u tom broju (3+3) je iznimno društven, lako sklapa poznanstva, prijateljstva i ženidbe, privlačan je i erotičan, voljen i poštovan, ponosan i nadasve šarmantan.

Na snimanju filma Christine upoznaje glumca Alaina Delona, zaljubljuje se u njega i 1959.g. odlazi u Francusku gdje su se zaručili.

Počinje glumiti u filmovima koje režiraju Orson Welles, Luchino Visconti zajedno s glumačkim facama kao što su u Hollywoodu Jack Lemmon, Peter O’Toole, Peter Sellers, Woody Allen, u Europi Lino Ventura, Michel Piccoli … vlada francuskim filmom 1970-ih godina.

No, počeo je i djelovati najnesretniji broj 47 iz zbroja imena i prezimena (14+33) koji donosi nevolje u životu, nesreće, prikrivene opasnosti i raznovrsna iskušenja, protivnike i izdaje, nesporazume sa suprotnim spolom, razvode i rastanke. Ovaj broj većinu svojih vlasnika ne usrećuje u odabiru svoga partnera.

Alain Delon ju je ostavio 1963., ne oženivši je, a ona se 1966.g. udaje za njemačkog filmaša Harry Meyena s kojim iste godina dobiva sina. Devet godina poslije razvodi se i udaje za svog tajnika Daniela Biasinia s kojim 1977. dobiva kćerku. Njen prvi suprug je 1979. počinio samoubojstvo, a njihov sin nesretnim slučajem pogiba 1981. godine. Romy nije to mogla podnijeti lako. Velika glumica (visoka 161 cm) počela je u čaši žestoko utapati ogromnu tugu, a uz dugogodišnje pušenje tri kutije Marlbora dnevno, umrla je u 43. godini od srčanog udara u svom pariškom stanu (29.05.1982.).

U stilu jedne njezine izjave (‘Mislim da su sjećanja najbolja stvar u životu!’), u Francuskoj je 1984.g. utemeljena filmska nagrada Prix Romy-Schneider, a u Austriji se od 1990. u njenu čast dodjeljuje nagrada Romy TV Fernsehpreis. Francuska pošta je 1998. izdala poštansku marku u sjećanje na Romy, a Njemačka pošta je to isto učinila 2000. godine.

‘Zakoni prirode mogu vrijediti samo do stanovite granice; kad jednom prijeđu tu granicu, okreću se sami protiv sebe da bi urodili apsurdom.’ (Albert Camus)

Facebook
Twitter
Pinterest

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

SRBIJA

120 RSD

ŠVAJCARSKA

2 CHF

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

AUSTRIJA

1,55 EUR

NEMAČKA

0,79 EUR* Cena mobilnog zavisi od operatera

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Astro SMS

Nikada nije kasno da preuzmete stvar u svoje ruke i obratite se našem stručnom i profesionalnom astro timu za svoju ličnu astro prognozu!

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.