List aronije kao eliksir zdravlja

Čaj od lista aronije sadrži mnogo korisnih i lekovitih materija, pa se koristi za prevenciju i lečenje mnogih oboljenja.

Danas se sve više okrećemo prirodi u nastojanju da očuvamo ili poboljšamo svoje zdravlje. Neke biljke se od davnina koriste u narodnoj medicini ovog područja, dok su se druge biljke pojavile poslednjih decenija. Jedna od tih novih vrsta je aronija.

Nju su upotrebljavali Indijanci u svakodnevnoj ishrani. Tokom vremenam, aronija se počela sve više uzgajati zbog bobica koje mogu da se upotrebljavaju u svežem, suvom i prerađenom obliku. Od bobica aronije pripremaju se džemovi, marmelade, pekmezi, likeri, sokovi, vino, čaj i mnogi drugi proizvodi.

Čaj od lista aronije
Ovaj čaj sadrži vitamine A, C, vitamine B kompleksa – B2, B5, B9, zatim vitamine E i P, mnogo antioksidanata, mikro i makro elemente, organske kiseline i druge korisne materije.

Priprema čaja od aronije je veoma laka. Čaj od lista aronije se priprema tako što se pet do osam listova, u zavisnosti od njihove veličine, prelije sa litrom vrele vode i ostavi pola sata. Za manju količinu, dovoljno je dva lista ili jednu kašiku čaja preliti sa 2dl vrele vode i ostaviti pola sata da se prohladi.

Čaj je najbolje piti tokom jutra na prazan želudac ili uveče sat, dva posle večere. Čaj može da se zasladi medom i da mu se doda sok od limuna.

List aronije koristi se svež ili osušen
U novije vreme otkrivena je lekovitost lista aronije. On se u medicinske svrhe koristi svež ili osušen. Osim u ove svrhe, list aronije se može koristiti i u gastronomiji.

Listovi aronje su pravo skladište niza materija koje imaju pozitivan učinak na zdravlje ljudi. Možemo ih sakupljati sveže tokom vegetacije, a najkvalitetniji su kada promene boju u crveno pre opadanja. Upotrebljavaju se celi ili usitnjeni listovi. Ubrani listovi se suše i čuvaju u papirnoj ambalaži.

Za šta je koristan čaj od lista aronije?
Ovaj čaj se koristi u prevenciji i lečenju mnogih oboljenje, uklanjanje umora, a može da se koristi oralno (može se piti) ili za spoljnu upotrebu. Čaj se koristi kod problema sa digestivnim sistemom, smanjuje kiselinu u želudcu, ublažava simptome dijareje, smiruje digestivni sistem kod različitih poremećaja.

Poboljšava rad i čuva pankreas, jetru, bubrege, štitnu žlezdu, ublažava simptome migrene. Deluje na čišćenje krvi od raznih toksičnih materija, poboljšava cirkulaciju, smanjuje krvni pritisak.

Čaj poboljšava imunitet celokupnog organizma i deluje preventivno na pojavu malignih oboljenja. Ispijanjem čaja čistimo organizam od teških metala i čistimo krvne sudove od masnih materija. Može da se koristi i za ispiranje rana.

Primenjuje se kod tretiranja raznih kožnih oboljenja kao što su: ekcemi, lišajevi, psorijaza. Kod spoljne primene čaj se koristi ohlađen i ne smije se zaslađivati.

U tretmanima mršavljenja čaj se koristi, jer podstiče smanjenje i gubitak masnih naslaga. Koristi se i kod tretmana lepote, jer usporava starenje, smanjuje bore, štiti kožu od UV zračenja.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

NEMAČKA

0,79 EUR*
Cena mobilnog zavisi od operatera

ŠVAJCARSKA

1 CHF

AUSTRIJA

0,87 EUR

SRBIJA

60 RSD

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

BiH HT ERONET

1,85 KM

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

SLOVENIJA

1,05 EUR

MAKEDONIJA

35,4 MKD

CRNA GORA (fix)​

1,01 EUR

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Astro SMS

Nikada nije kasno da preuzmete stvar u svoje ruke i obratite se našem stručnom i profesionalnom astro timu za svoju ličnu astro prognozu!

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.