Lepa Brena – Biografija

Lepa Brena je estradna umetnica naših krajeva, koja je obeležila sve muzičke ere na našoj teriteriji, počev od jugoslovenske muzičke scene, pa i filma, da bi i danas, kada već uporno gazi šestu deceniju, ostala jedna od najpopularnijih muzičkih zvezda naših krajeva.

Osim što je velika umetnica, ona je i jedna od retkih visoko obrazovanih dama naše muzičke scene, Lepa Brena je i požrtvovana supruga i majka, koja, čini se, sve stiže u životu.

Ono što je slabo poznato jeste da, iako je Saša Popović praktično zaštitno lice Grand produkcije, od ove najveće muzičke produkcijske kuće na teritoriji Srbije verovatno ne bi bilo ništa, da ideja za istu nije potekla od njega i Lepe Brene zajedno, te su oni aktivni suvlasnici već dugi niz godina, mada je Saša Popović aktivniji na televiziji u ovom pogledu, dok je Lepa Brena skoncentrisana i na svoju bogatu karijeru.

Pogledajmo sada njenu biografiju, za početak.

Biografija
Kao Fahreta Jahić, Lepa Brena je rođena 20. oktobra 1960. godine u Tuzli, u Bosni i Hercegovini. Lepa Brena je odrastala u muslimanskoj porodici sa ocem Abidom, inače medicinskim tehničarem, majkom Ifetom, krojačicom, i bratom Farukom i sestrom Faketom, u jednosobnom stanu. Iako su živeli veoma skromno, Lepa Brena, kad god se pominje njeno detinjstvo, naglašava da joj u životu nikada ništa nije falilo.

Lepa Brena je sklonost ka pevanju pokazivala od malena. Kao mala devojčica je često slušala različite pesme na gramofonu, a onda okupljala članove svoje porodice, kako bi im pevala sve pesme koje je do tada naučila.

S obzirom na to da je tokom osnovne škole bila izuzetno nestašno dete, kao vid kazne su pedagozi te ustanove odlučili da će Fahreta u 5. razredu nastupati na takmičenju ,,Mladi graditelji”. Fahreta odlučuje da na takmičenje nastupi sa pesmom ,,Sviraj još, prijatelju moj”, koju u originalu izvodi Kemal Monteno, i osvaja prvo mesto. Osnovnu školu ,,Zaim Mušanović” Fahreta završava kao đak generacije.

Pored pevanja, Lepa Brena je pokazivala velikog talenta i za sport, tačnije košarku, koju je igrala za brčanski klub Interplet. Njen tamošnji trener, Vlada Bajer, joj je i dao nadimak Brena, koji je prati i dan danas.

Ipak, iako uspešna u sportu, Fahreta Jahić, sada već Brena, shvata da je muzika ono što će obeležiti njen život, naročito nakon što je, nakon osvojenog prvog mesta na takmičenju ,,Mladi graditelji”, počela da peva sa bendom Yudexi, sa kojima nastupa na brojnim igrankama, po domovima kulture i različitim takmičenjima, na kojima se Brena oprobala i kao pevačica stranih pesama, s obzirom na to da je kao mlađa pevala isključivo sevdalinke, koje je njena majka, Ifeta, obožavala.

Nakon što je 1979. godine završila gimnaziju, Farheta Jahić Brena se seli u Beograd, u kom studira turizam na PMF – u Univerziteta u Beogradu.

Ipak, s obzirom na to da su se trenutno izdržavali samo od očeve plate medicinskog tehničara, koja je morala da bude podeljena na 2 dela: 1. polovinu, koja je slata Fahreti u Beograd, i drugu polovinu, koja je služila za izdržavanje Faruka, koji je još uvek išao u srednju školu, Fakete, koja nikako nije uspevala da nađe posao, i Breninih roditelja, kao i plaćanje dažbina, Brena je morala da napusti studije i vrati se u rodni kraj, u kom je našla stalni angažman na igrankama i lokalnim veseljima, te postala poznata u svom kraju kao ”Mala koja peva rok”.

1992. godine se Lepa Brena udaje za nekadašnjeg jugoslovenskog tenisera Slobodana Živojinovića i te godine dobijaju sina Stefana, a 1998. godine i Viktora, dok imaju još i sina Filipa, Slobodanovog sina iz prvog braka.

1993. godine je porodicu Živojinović zadesila velika tragedija, koja je ostavila snažne traume. Naime, Brenin i Slobodanov sin Stefan je kidnapovan i otmičari su zahtevali otkup od 2,5 miliona nemačkih maraka. Nakon isplaćene sume i oslobođenja Stefana nakon 5 dana, cela porodica se preselila u SAD, ali se Brena ipak vratila, kako bi nastavila sa svojom karijerom.

Karijera
Karijera Lepe Brene je počela veoma rano, još nakon što su je članovi benda Yudex, nakon njenog defilea na takmičenju ,,Mladi graditelji”, pozvali da nastupa sa njima.
Iako njen angažman nije bio naročito dugog staža, Lepa Brena je nastavila da peva u svom rodnom kraju nakon što je napustila studije, te je najpre pevala za honorare, a potom bila angažovana za pevanje na veseljima i igrankama.

Baš kada je postala izuzetno popularna u Brčkom, na turneju je pošao novosadski bend Lira šou, na čelu sa Aleksandrom Sašom Popovićem, te je jedan od njegovih nastupa bio i u Brčkom. S obzirom na to da se tada pevačica Spasa udala, oni su bili prinuđeni da nađu novu, te raspisali konkurs tokom turneje da traže novu pevačicu. U Brčkom su svi upućivali bend na Dom kulture ,,Vasa Pelagić”, kako bi čuli prejak glas mlade rokerke. Iako im je na početku izgledala smešno, članovi benda Lira šou su shvatili da je baš glas Lepe Brene ono što traže, a ona je bila voljna i da nauči da peva narodnjake.

Ipak, njen otac se tome protivio, jer nije želeo da njegova ćerka bude poznata kao kafanska pevačica, te su pregovori između njega, Lepe Brene i članova benda Lira šou trajali mesecima, dok na kraju Lepa Brena nije odsečno izjavila da će je ili njeni roditelji pustiti da ode ili će ona otići sama. To je dovelo njene roditelje do toga da zaista spuste loptu i prihvate odluku njihove ćerke, te je ona već 5. aprila 1980. godine sela na voz i otputovala u Bačku Palanku, gde ju je sutradan sačekao njen prvi nastup kao članice sastava Lira šou u hotelu ,,Turist”.

Već 1982. godine je sastav Lira šou dobio stalan angažman u hotelu ,,Park” u Novom Sadu. Iako veoma poštovana zbog svog snažnog glasa, Lepa Brena je dobijala i brojne kritičare koji su komentarisali njenu težinu i način odevanja, koji je bio oskudniji, a biran je po uzoru na svetske pop zvezde i pod uticajem seksualne revolucije. Još je interesantno da je Lepa Brena sama dizajnirala svoju odeću, a sve skice bi zatim poslala svojoj mami, koja, iako se nije slagala sa ovakvim stilom svoje ćerke, je ipak šila svaki odevni komad koji je Lepa Brena od nje tražila.

S obzirom na to da je stil Lepe Brene bio jedan od glavnih tračeva vezanih za grupu Lira šou, u jednom od intervjua 1982. godine je voditelj ispitivao Lepu Brenu baš o tim idejama, ali je ona imala jak stav o tome i jasno izjavila da će se ona oblačiti kako god ona želi, uz dodatak: ,,Lajza Mineli je u 45. godini pevala u šortsu i halterima u filmu ,,Kabare”. A da ne govorim o Tini Tarner… Što da podilazim lažnom moralu? Ne stidim se svoga tela.” i time zapušila usta svima.

Nakon nastupa u ,,Tašu”, Lepu Brenu primećuje direktor ovog objekta Vladimir Cvetković, inače nekadašnji jugoslovenski košarkaš, i shvata da je Lepa Brena nebrušeni dijamant, kog čeka izuzetno uspešna karijera u budućnosti, te postaje njen menadžer. On upoznaje Brenu sa Milutinom Popovićem Zaharom, nekadašnjim pravnikom, violinistom i kompozitorom, koji, nekadašnjem bendu Lira šou, a sada Slatki greh, snima LP sa 10 pesama, među kojima se nalazi i veliki hit ,,Čačak, Čačak”, sa kojim kasnije Slatki greh nastupa i na ,,Hit paradi”.

Zbog njenog oskudnog načina oblačenja, umesto Lepe Brene je posao voditelja programa dobio Milovan Ilić Minimaks, koji koristi jedan od snimaka Lepe Brene u svojoj emisiji ,,Pretežno vedro” i, tokom snimka, dodaje Breni nadimak Lepa. S obzirom na njenu brzorastuću popularnost, Lepa Brena počinje da intrigira i ljude iz sveta filma, te se pojavljuje u kultnom filmu ,,Tesna koža”, u kom glumi sebe.

1983. godine, Lepa Brena i Slatki greh snimaju novi album za PGP RTB za Zaharu, na kom su se našli još uvek poznati hitovi ,,Mile voli disko”, ,,Dama iz Londona” i ,,Duge noge”, a na Jugoviziji, inače nekadašnjem takmičenju za izbor pesme za takmičenje Evrovizije, nastupala je sa pesmom ,,Sitnije, Cile, sitnije”, koja, iako nije trijumfovala na Evroviziji, ubrzo jeste postala veliki hit na teritoriji bivše Jugoslavije.

U periodu kada je nastupala na Jugoviziji, Lepa Brena upoznaje i Raku Đokića, koji joj postaje novi menadžer i zakazuje turneju po Jugoslaviji, na kojoj Lepa Brena i sastav Slatki greh održavaju 17 uzastopnih koncerata u Sava centru.

1984. godine je izdala album ,,Bato, bato”, a njen novi imidž je u potpunosti kontrirao stilu koji je u početku pokušavao da plasira Aleksandar Saša Popović, a nove numere su bila znatno pevljivije, provokativnije i pristupačnije svima. Iste godine se Raka Đokić iznova uključuje u filmske poduhvate, te zajedno sa rediteljem Mićom Miloševićem i scenaristom Sinišom Pavićem pravi film ,,Nema problema”, koji ima za cilj da promoviše Lepu Brenu i Slatki greh. Ovo filmsko ostvarenje postaje toliko popularno, da te godine osvaja i Oskar popularnosti.

1985. godine Lepa Brena objavljuje i 2 numere sa Miroslavom Ilićem i to ,,Jedan dan života” i ,,Živela Jugoslavija”, a sa Slatkim grehom nastavlja turneju po Evropi, Americi, Kanadi i Australiji, dok dobija čast da otvori Zimske olimpijske igre u Sarajevu.

1986. godine izdaje svoj četvrti album ,,Pile moje”, a 1986. i ,,Voli me, voli”. Ove godine se opet oprobava na izboru za pesmu Evrovizije, ali opet ne postiže uspeh, ali zato snima pesmu ,,Posle 9 godina” sa pop – rok grupom Alisa.

1987. godine se njena pozicija sex simbola učvrstila, a njen menadžer, Raka Đokić, je osmislio da njen najnoviji album bude propraćen i filmom i tako su nastali album i film ,,Hajde da se volimo”. Zbog velikog uspeha, kasnije su snimljena još 2 nastavka – jedan 1989. i drugi 1990. godine, propraćeni albumima ,,Četiri godine” i ,,Boli me uvo za sve”, na kojima su se našle i numere ,,Udri, Mujo”, ,,Ja pripadam samo tebi”, ,,On ne voli me”, ,,Golube”, Poželi sreću drugima”, ,,Biseru beli”, ,,Jablane” i ,,Čik pogodi”.

1988. godine je Lepa Brena snimila poslednji album sa Slatkim grehom, pod nazivom ,,Zaljubiška”, a svoju profesionalnu solo karijeru započinje 3 godine kasnije, albumom ,,Ja nemam drugi dom” i koncertom na Tašmajdanu. 1995. godine izlazi njen album ,,Kazna božija”, a već sledeće ,,Luda za tobom”.

1989. godine Lepa Brena snima još jedan album u saradnji sa svojim ranijim bendom ,,Pomračenje sunca”, a njen sledeći solo album izlazi tek 2008. godine i nosi naziv ,,Uđi slobodno”. U međuvremenu, 2004. godine, Lepa Brena je izdala The best of Lepa Brena, na kom se našlo 42 najpoznatija pevačicina hita.

1990. godine je izdala album pod nazivom ,,Začarani krug”, a poslednji 2018. godine, a on nosi naziv ,,Zar je važno da l’ se peva ili pjeva?”

20. oktobra 2011. godine, na njen 51. rođendan, Lepa Brena je održala fantastičan koncert u Beogradskoj areni, na kom su gostovale i njene kolege sa kojima je sarađivala od početka svoje karijere,a zbog velikog interesovanja je održana i repriza koncerta odmah sutradan, a na bini su sa njom bili i plesači iz Operacije Trijumf. Iste godine je u areni Armejec ponovila scenu iz Sofije 1990. godine i na koncert sletela helihopterom.

Tokom 2009. godine su Bošnjaci i Hrvati bojkotovali koncerte Lepe Brene, zbog toga što su se u medijima pojavile fotografije snimljene 1993. godine, dok je trajao rat u Bosni i Hercegovini. Na ovim fotografijama je Lepa Brena pozirala u uniformi Vojske Republike Srbije, što je znatno razdražilo Hrvate i Bošnjake. S obzirom da je Lepa Brena zapravo iz Bosne i Hercegovine i da je Muslimanka, prozvana je izdajicom. Ipak, Lepa Brena je objasnila da se nije radilo o uniformi Vojske Srbije, već o kostimu, koji je korišćen za snimanje spota za pesmu ,,Tamba lamba” u Africi, tokom 1990. godine, a koji je korišćen u svrhe filma ,,Hajde da se volimo”.

Osim prethodno pomenutih filmskih ostvarenja, Lepa Brena je snimila i nastavak kultnog filma ,,Hajde da se volimo”, četvrti deo, 2017. godine, a tokom svoje karijere je glumila i u filmovima ,,Kamiondžije opet voze”, iz 1983. godine, i ,,Kamiondžije ponovo voze”, 1984. godine.

Iako pravi velike pauze između solo albuma, činjenica je da se Lepa Brena na estradnu scenu uvek vrati uz velike vatromete, te nam sada ostaje samo da sačekamo i sledeće ostvarenje, kojima će uveličati srpsku muzičku scenu.

Ime i prezime: Fahreta Živojinović, devojačko Jahić

Datum rođenja: 20. oktobar 1960. godine

Mesto rođenja: Tuzla, Bosna i Hercegovina

Zanimanje: Folk i pop pevačica, vlasnica ,,Grand produkcije”, talent menadžer, glumica

Visina: 178 cm

Facebook: https://www.facebook.com/JednaJeBrena.Official/

Twitter: https://twitter.com/LepaBrena_TW

Instagram: https://www.instagram.com/jednajelepabrena/

YouTube: https://www.youtube.com/user/JednaJeBrenacom

Web stranica: http://www.jednajebrena.com/

Preuzeto sa biografija.org

Facebook
Twitter
Pinterest

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

SRBIJA

120 RSD

ŠVAJCARSKA

2 CHF

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

AUSTRIJA

1,55 EUR

NEMAČKA

0,79 EUR* Cena mobilnog zavisi od operatera

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Astro SMS

Nikada nije kasno da preuzmete stvar u svoje ruke i obratite se našem stručnom i profesionalnom astro timu za svoju ličnu astro prognozu!

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.