Lekovita biljka zlatnica kao narodni lek

Latinski naziv za zlatnicu je solidago virga-aurea.

U narodu je poznata i kao zlatica, zlatna rutvica, čelebi-grana, zlatna šiba, štapika. Ova lekovita biljka može se naći na rubnim područjima šuma, u jarku punom vode, na padinama i na šumskim površinama gde je drveće posečeno. Stabljika, gusto obrasla zlatnožutim zvezdastim cvetovima, dostiže visinu od 80 cm. Cvetovi se skupljaju od jula do oktobra. Upotrebljavaju se kod crevnih oboljenja i kod krvarenja iz creva. Ali, zlatna rutvica (čelebi-grana) je, pre svega, na ceni kao lekovito sredstvo protiv oboljenja bubrega.

Cvetovi i listovi zlatnice deluju rashlađujuće, a s obzirom na to da biljka deluje diuretično, preporučuje se kod većine bolesti bubrega i mokraćne bešike. Veliki švajcarski travar sveštenik Kincle govori u svojim spisima o jednom 45-godišnjem čoveku koji je imao tešku bolest bubrega i čije se stanje stalno pogoršavalo, tako da je na kraju jedan bubreg morao biti odstranjen. I drugi bubreg mu je bio zagnojen i nije više mogao da radi kako treba. Onda se čovek podvrgao kuri zlatnicom. Pomešao je iste količine zlatne rutvice, žutog ivanjskog cveća i žute mrtve koprive, pripremao čaj od ove mešavine i u gutljajima pio tri do četiri šolje dnevno. Njegove tegobe potpuno su nestale, kako je rekao, za 14 dana.

Zlatnica zajedno sa žutim ivanjskim cvećem i žutom ili belom mrtvom koprivom pomaže čak i kod atrofije bubrega, hidronefroze (vodene bolesti bubrega) i kada je bolesnik priključen na veštački bubreg. U sva tri slučaja sam postigla uspeh u lečenju navedenim biljkama. Jedan 52-godišnji čovek koji je godinama patio od neizlečive atrofije bubrega i kojeg su lekari već bili otpisali pa je morao prevremeno da se penzioniše, zadihan i oznojan se popeo kod mene na prvi sprat i, boreći se za vazduh, stropoštao se u fotelju. Posle tačno nedelju dana, pošto je dnevno pio po tri šolje navedene čajne mešavine, bilo mu je znatno bolje. Napominjem da je sve biljke koristio u svežem stanju, direktno iz prirode. Posle treće nedelje nije više imao nikakve tegobe.

Bubrezi reaguju na sva psihička stanja čoveka. Oni većinom „osete“ kada čovek doživi psihički stres, bilo da je to zbog iznenadne smrti bliske osobe, bilo nekog drugog nesrećnog slučaja. Zlatnica se potvrdila kao lekovita biljka koja veoma pozitivno utiče na duševni (emocionalni) život čoveka. Stoga bi čaj od ove biljke obavezno trebalo piti kada su posredi razočaranje i druge duševne tegobe.

Anđeo lekovitih biljaka stoji neposredno pored zlatne rutvice. Kada nas ophrvaju teška osećanja, umirujuće dejstvo ove biljke osećamo kao ruku koja miluje i gladi. Već sam pogled na alatnicu u polju deluje umirujuće na nas. Treba da budemo zahvalni što u našoj blizini postoji jedna biljka koja nam donosi utehu.

Način upotrebe zlatnice
Pripremanje čaja: jedna puna mala kašika zlatnice popari se sa četvrtinom litra vrele vode i ostavi da kratko odstoji.
Od čajne mešavine takođe se uzme jedna puna mala kašika i čaj se priprema kao što je navedeno.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

DNEVNI HOROSKOP ZA 19. MAJ 2021

Pročitaj →

DNEVNI HOROSKOP ZA 18. MAJ 2021

Pročitaj →

DNEVNI HOROSKOP ZA 17. MAJ 2021

Pročitaj →

MESEČNI HOROSKOP ZA JUN 2021

Pročitaj →

DNEVNI HOROSKOP ZA 16. MAJ 2021

Pročitaj →

DNEVNI HOROSKOP ZA 15. MAJ 2021

Pročitaj →

LJUBAVNI NEDELJNI HOROSKOP: 14 – 21. maj 2021

Pročitaj →

NEDELJNI HOROSKOP: 14 – 21. maj 2021

Pročitaj →

DNEVNI HOROSKOP ZA 14. MAJ 2021

Pročitaj →

Patlidžani punjeni povrćem

Pročitaj →

DNEVNI HOROSKOP ZA 13. MAJ 2021

Pročitaj →

UKUSNI BRUSKETI S JAGODAMA

Pročitaj →

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM 24/7

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

NEMAČKA fiksna

0,79 EUR

ŠVAJCARSKA

1 CHF

AUSTRIJA

0,87 EUR

SRBIJA

60 RSD

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

BiH HT Eronet

1,85 KM

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.