Lekovita biljka petrovac

Imena ove biljke su: ranjenik, kostolom, trava od poseke, kraljevska trava. Jedino ovaj poslednji naziv ukazuje na to o kojoj je veličanstvenoj lekovitoj biljci reč. Ona raste na sunčanim i suvim staništima, pored puteva i na ivicama šuma, na padinama, brdima i strminama, u proređenim šumama i na razvalinama. Sitni žuti cvetovi, slično kao kod divizme, obrazuju duguljastu gronju. Cela biljka je obrasla mekim dlačicama; veliki listovi su dugački oko 10 cm i rastu perasto. Petrovac je visok do 80 cm i spada u istu porodicu u koju i virak. Skuplja se u vreme cvetanja, a to je od juna do avgusta. Istorija ove lekovite biljke bogatija je od mnogih drugih. Još su stari Egipćani znali za nju. Petrovac ima veliko lekovito dejstvo kod svihupala u grlu, usnoj duplji i ždrelu. Na njega valja misliti kada je reč s angini, o bolestima grla, bakterijskim oboljenjima usne duplje i upali sluznice usne duplje. Osobe od kojih zanimanje zahteva da mnogo govore ili pevaju, preventivno bi trebalo da grgotanjem ispiraju usta i grlo čajem od petrovca.

Listovi odlično deluju kod malokrvnosti i rana, a s uspehom se primenjuju i kod reume, krstobolje sa probodima, tegoba tj. sa varenjem, ciroze jetre i oboljenja slezine. Dnevno se pije do dve šolje čaja.

Svako bi morao da se potrudi da jednom do dvaput godišnje pripremi kupku sa čajem od petrovca ili od druge lekovite biljke (vidi načine upotrebe). Skrofuloznu decu bi svakodnevno trebalo okupati u vodi kojoj je dodat vodeni ekstrakt petrovca.

Zbog svog adstringentnog dejstva i zahvaljujući lekovitim materijama koje sadrži, petrovac spada među naše najbolje lekovite biljke. Dr Širbaum (Schierbaum) kaže: Ako se čaj od petrovca pije tokom određenog vremenskog perioda, i to triput dnevno po jedna šolja, doći će do izlečenja proširenja srca, želuca, creva i pluća kao i oboljenja bubrega i mokraćne bešike.

Mast od petrovca se veoma preporučuje kod proširenih vena i kod rana na potkolenici, a primenjuje se slično kao mast od nevena. – Kada je reč o bolesti jetre, pomaže mešavina čaja od 100 g petrovca, 100 g ivanjskog cveća i 100 g lazarkinje. Dnevno se natašte pije jedna šolja čaja, a u toku dana još dve, i to postepeno, u gutljajima.

Način upotrebe petrovca
Pripremanje čaja:
Jednu malu kašiku biljke popariti sa četvrt litra vode i ostaviti da malo odstoji.

Kupka:
Za jednu kupku uzima se 200 g biljke.

Čajna mešavina protiv bolesti jetre:
U istim delovima pomešati petrovac, ivanjsko cveće i lazarkinju. Jednu punu malu kašiku popariti sa četvrt litra vode i ostaviti da odstoji kratko vreme.

Spravljanje masti:
Puna pregršt nasitno isečenih listova, cvetova i stabljika pomeša se sa 250 g svinjske masti.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

DNEVNI HOROSKOP ZA 19. MAJ 2021

Pročitaj →

DNEVNI HOROSKOP ZA 18. MAJ 2021

Pročitaj →

DNEVNI HOROSKOP ZA 17. MAJ 2021

Pročitaj →

MESEČNI HOROSKOP ZA JUN 2021

Pročitaj →

DNEVNI HOROSKOP ZA 16. MAJ 2021

Pročitaj →

DNEVNI HOROSKOP ZA 15. MAJ 2021

Pročitaj →

LJUBAVNI NEDELJNI HOROSKOP: 14 – 21. maj 2021

Pročitaj →

NEDELJNI HOROSKOP: 14 – 21. maj 2021

Pročitaj →

DNEVNI HOROSKOP ZA 14. MAJ 2021

Pročitaj →

Patlidžani punjeni povrćem

Pročitaj →

DNEVNI HOROSKOP ZA 13. MAJ 2021

Pročitaj →

UKUSNI BRUSKETI S JAGODAMA

Pročitaj →

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM 24/7

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

NEMAČKA fiksna

0,79 EUR

ŠVAJCARSKA

1 CHF

AUSTRIJA

0,87 EUR

SRBIJA

60 RSD

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

BiH HT Eronet

1,85 KM

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.