Lekovita biljka mala sitnocvetna

Jednom sam dobila pismo od čoveka, oca porodice, u kojem je doslovno pisalo:

Prekpinjem Vas sklopljenih ruku jer mi možda možete pomoći i odvesti me na put ka ozdravljenju i mojoj napaćenoj porodici pokloniti ponovo zdravog oca.

Prethodno mi je opisao istoriju svoje bolesti: godine 1961. je usled kupanja u vodi koja sadrži radijum njegova hronična upala prostate prešla u akutnu fazu. Lutao je iz jedne bolnice u drugu, ali nijedan lekar nije hteo da ga operiše. Bio je očajan. Pri svakom pražnjenju creva, u njegovoj stolici je bilo krvi i gnoja. Zbog upotrebe raznih medikamenata, dobio je i čir na dvanaestopalačnom crevu, bila mu je uništena crevna flora a jetra pretrpela velika oštećenja. Bio je bliži smrti nego životu, pa je na zahtev lekara morao da prekine uzimanje svih lekova. A onda je, kako mi je pisao, bio operisan na „električni“ način. Uprkos operaciji, upale se nisu smirile. Od tableta i injekcija, njegovo stanje se pogoršalo i po drugi put. Počeo je da pije čaj od koprive i čaj za bešiku, od kojih se njegovo stanje popravilo toliko da sada opet može raditi. Otac porodice, koji je prošao kroz teška iskušenja, po svoj prilici bi bio pošteđen svih patnji da je znao za mlečiku i za to da njome iz osnova mogu da se izleče sva oboljenja prostate.

Za veoma kratko vreme postala je poznata u celoj Evropi, pa i izvan nje, u velikoj meri zahvaljujući tome što je pomogla mnogim ljudima koji su patili od navedenih oboljenja. U poslednje vreme ova biljka se pojavljuje u knjigama o lekovitom bilju i u stručnim časopisima.

Zbog velikog broja vrsta ove biljke, nastupila je određena nesigurnost. Među lekovite spadaju: rozecrvena mlečika (epilobium roseum), sitnocvetna ili mala mlečika (epilobium parviflorum), planinska mlečika (epilobium montanum), tamnozelena mlečika (epilobium obscurum), mlečika sa kopljastim listom (epilobium lanceolatum), brdska mlečika (epilobium collinum), peščarska mlečika (epilobium fleischeri), močvarska mlečika (epilobium palustre) i alpska mlečika (epilobium anagalldifolium). Sve lekovite mlečike se mogu prepoznati po tome što su im cvetovi sitni i crvenkaste, bledoroze ili gotovo bele boje. Smešteni su na duguljastim uskim semenim mahunama nalik na zakivke, iz kojih, kada se raspuknu, vrcaju semenke obrasle belim vunastim dlačicama. Interesantno je da je u Tirolu mlečika poznata kao „ženska kosa“.

Od navedenih lekovitih vrsta skupljaju se svi delovi biljke, dakle stabljika sa listovima i cvetovima, pri čemu se mora paziti da se bere iz sredine – uostalom može lako da se lomi – kako bi ponovo mogla da tera bočne izdanke. Biljke se režu sveže. Čak ni kod težih oboljenja ne sme se piti više od dve šolje čaja dnevno; jedna šolja ujutro, natašte, i jedna uveče. To, međutim, ne znači da čovek ne treba da ode kod lekara. U svakom slučaju, bolesnik koji je oboleo od neke teške bolesti mora za savet da se obrati lekaru.

Ne smete skupljati dve vrste mlečike koje se inače sa ostalim vrstama koje imaju sitne cvetove ne mogu lako pobrkati. To su mlečika sa oštrim dlačicama (epilobium hirsutum) i šumska mlečika (epilobium angustifolium). U prve su cvetovi veličine nokta na palcu, i jarkocrvene boje. Često se može naći u obliku cvetnog bokora visokog do 150 cm u i na plitkim vodama; stabljika i listovi su mesnati, na naličju lako obrasli dlačicama. Poznati austrijski botaničar Rihard Vilfort u svojoj knjizi ne spominje malu ili uskolisnu mlečiku iako ju je kao lekovitu biljku veoma dobro poznavao. Kako je rekao, neko bi mogao da je pobrka sa „oštrodlakom“ mlečikom koja, nasuprot maloj, ima pet puta veće cvetove, mesnatu stabljiku i listove, kao i znatno veću visinu ali joj je dejstvo suprotno. – Šumska mlečika, u narodu zvana i krvava mlečika i nema novo zelje, visoka je do 150 cm i raste na šumskim proplancima, na ivicama šuma, na ogolelim padinama i na padinama gde raste malina. Veliki purpurnocrveni cvetovi skupljeni su u rastresiti grozd kupastog oblika, a uspravna stabljika je takođe crvena. U vreme cvetanja, mnoštvo cvetova ove mlečike, koja inače raste veoma bujno, naoko izgleda kao vatrenocrvena površina. Njeno narodno ime „nemanovo zelje“ jasno ukazuje na to da se ne sme upotrebljavati kod oboljenja prostate.

Bila sam mlada žena kada je moj svekar, tada muškarac, kako se to obično kaže, u najboljim godinama, umro od patološkog povećanja prostate, dakle od hipertrofije prostate. Jedan sused, koji je bio odlično upućen u narodnu medicinu, pokazao mi je malu mlečiku i rekao: „Da je Vaš svekar pio čaj od ove biljke, danas bi još bio živ. Zapamtite ovu biljku! Vi ste mlada žena i njome možete pomoći mnogim muškarcima.“ Ali, kao što se to već dešava kad je čovek mlad i zdrav, nisam više mislila na biljku. Moja majka jeste! Skupljala ju je svake godine i pomagala mnogima koji su imali neko oboljenje bešike ili bubrega. Bilo je mnogih slučajeva da je ljudima predstojala operacija i onih kod kojih se urin izlučivao na kapi; jedna jedina šolja čaja bila je dovoljna da osećaju olakšanje. Razume se da je za izlečenje neophodno piti čaj od mlečike tokom dužeg vremenskog perioda.

Od svoje majke sam saznala za jednog pacijenta koji je iza sebe imao već tri operacije mokraćnog mehura – klinički je bio dokazan rak bešike – i koji je fizički izgledao veoma loše. Savetovala sam mu da pije čaj od mlečike. Kasnije sam od jednog lekara čula da se izlečio. Bilo je to u vreme kada se još nisam bavila lekovitim biljkama. Izlečenje tog čoveka ostavilo je na mene dubok i trajan utisak. Moja majka me je često upozoravala da, kada nje više ne bude, nikako ne smem zaboraviti da skupljam seme ove lekovite biljke. Na Sretenje 1961. umrla je moja draga majka, pa sam toga leta zaboravila da berem mlečiku.

U ordinaciji svoga lekara saznala sam da u našoj bolnici leži jedan moj poznanik. Imao je rak mokraćne bešike i njegovo stanje bilo je beznadežno. „Ne“, uzviknula sam, „ovaj vredni čovek ne sme da umre!“ Pri tom sam pomislila na mlečiku. Iako je lekar imao pozitivno mišljenje o lekovitim biljkama, rekao je da u ovom slučaju više ništa ne može da pomogne. Tada nisam imala mlečiku jer je nisam nabrala, pa sam sa strahom mislila da je sada – a bila je sredina oktobra – precvetala i presušila se. Uprkos tome, otišla sam da je tražim. Znala sam za jedno mesto gde je leti cvetala. Nekoliko stabljika koje sam pronašla bile su već požutele, ali sam ih uprkos tome isitnila i poslala supruzi teško obolelog čoveka. Ona mu je davala dve šolje čaja od mlečike dnevno, po jednu ujutro i uveče, i posle 14 dana sam od lekara, koji me je o tome obavestio telefonom, saznala da je kod njega nastupilo osetno olakšanje. Smeškajući se, pomislila sam: „Tvoja biljka, dalpe, pomaže!“ Od tada sam stotinama i stotinama muškaraca pomogla zahvaljujući onom staracu u mom kraju, koji mi je rekao: „Zapamtite ovu biljku, njome možete pomoći mnogim ljudima.“

Jedan apotekar iz Minhena pokazao mi je mesto u staroj debeloj knjizi u kojoj je još oko 1880. mlečika bila navedena kao lekovita. Kasnije su je sasvim potisnuli sintetički medikamenti. U svim slojevima stanovništva mlečika je ponovo postala poznata zahvaljujući mojim pohodima, predavanjima i izdanjima. Moja uputstva i saveti naišli su na veliki odjek, jer smo moj muž i ja, na našu radost, nalazili mlečiku gde god smo išli – u brdima, na šumskim stazama, na rubovima potoka i ogolelim padinama, pa čak i na Pestlingbergu (Pestlingberg) i Frajnbergu (RFreinberg) u Lincu. Brali smo samo središnje izbojke. Svako ko poznaje ovu lekovitu biljku ceniće je i pažljivim branjem je poštedeti od izumiranja. Posle branja, biljka iste godine naraste još dva do tri puta, a ako se njen koren ne izvadi iz zemlje, ona će se pojaviti i narednog proleća.

Na moju radost, iz raznih časopisa saznajem da mala mlečika raste u mnogim baštama, među jagodama, povrćem i ukrasnim biljkama. Ranije su je uništavali kao korov. U međuvremenu je mogla da pomogne mnogim paćenicima, da im donese novu životnu radost. Nedavno sam pomogla jednom svešteniku, koji je bolovao od raka prostate i bešike a od kog su lekari digli ruke, tako da se on danas u punoj radnoj snazi opet posvećuje svojim službama.

Evo jednog dopisa iz Švarcvalda (Schwarzwald): „Moja snaha je u toku zračenja koje je usledilo kao terapija materice pretrpela oštećenja, i to tako što je dobila jednu pukotinu na crevu i jednu na bešici. Imala je tako jake bolove u bešici da je lekar morao da joj prepiše morfijum. Po Vašoj ilustraciji iz „Božje apoteke“ tražili smo malu mlečiku, pronašli je i posle nedelju dana, pošto je pila čaj, svekrvi su prestali svi bolovi. To je zaista pravo čudo iz Božje Apoteke!“.

Mnogi kojima je prostata obolela mogu da ozdrave pomoću male mlečike, pa čak i da izbegnu operaciju. A ako je ona već izvršena, čaj od mlečike će otkloniti žarenje i druge postoperativne tegobe. U svakom slučaju, međutim, pacijent mora da konsultuje lekara.

Jedan rekonvalescent piše iz Koburga (Coburg): „Mala mlečika mi je pomogla kod tegoba koje sam imao zbog prostate. Zbog infarkta srca, ležao sam u pokrajinskoj bolnici u Koburgu. Prostata mi je takođe bila obolela, ali me lekari nisu mogli operisati zbog slabog srca. Rekli su da će morati da mi ugrade kateter ako mi se stanje ne poboljša. Saznao sam, tada, za izvanrednu malu mlečiku koja je toliko pomogla kod sličnih bolesti. Počeo sam da pijem tri šolje čaja dnevno; za nekoliko dana oslobodio sam se svih tegoba koje sam imao sa prostatom. – Našem Gospodu se iz sveg srca zahvaljujem. Neka Bog da da Vi, gospođo Treben, sa malom mlečikom pomognete još mnogim ljudima koji su u istoj nevolji u kojoj sam bio ja. Neverovatno je koliko pomažu lekovite biljke, koje nam je Bog dao, kada školska medicina više ne može da pomogne.“

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

Top komad koji ide uz sve

Pročitaj →

Savjeti kako mališanima osigurati prostor za prve korake

Pročitaj →

Najdjelotvornije prirodne maske za lice

Pročitaj →

Moderni i seksi pleteni setovi

Pročitaj →

Macina trava olakšava put do potomstva

Pročitaj →

SAVREMEN DOM SA ČAK 16 RAZLIČITIH PODNIH NIVOA

Pročitaj →

ČORBA PUNA ZDRAVLJA

Pročitaj →

TJESTENINA U UMAKU OD CRVENE PAPRIKE

Pročitaj →

Plakanje je uvijek poziv upomoć

Pročitaj →

Ovaj znak hladan je kao stena

Pročitaj →

DNEVNI HOROSKOP ZA 20. APRIL 2021

Pročitaj →

Pravila koja kroje proljećni stil

Pročitaj →

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM 24/7

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

NEMAČKA fiksna

0,79 EUR

ŠVAJCARSKA

1 CHF

AUSTRIJA

0,87 EUR

SRBIJA

60 RSD

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

BiH HT Eronet

1,85 KM

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.